NieuwsReceptenSmaken

Guinness meet langste broodje Cunzatu; 53 meter!

In Marsala op Sicilië bakten bakker Alessio Gerardi en verkoper Leo Salerno onlangs het langste broodje Cunzatu. 53,8 meter mat het Guinness Book of Records! Een paar jaar terug begonnen ze met vijf meter en dat liep een beetje uit de hand. Nu hebben ze het wereldrecord!

De bakker koos voor meel uit de buurt en zuurdesem voor het deeg. 50 kilo had hij nodig en zes uur tijd. De wereld zag nooit zo’n lange Pane Cunzato. De actie die veel bekijks en eters trok, was een eerbetoon aan een van de populairste broodjes van Sicilië. Voor veel inwoners roept het herinneringen op aan vroeger, aan een jeugd waar mamma altijd wat lekkers voor je klaarmaakte.

Beroemd en geliefd broodje

U Pani Cunzatu, een aangekleed, gevuld of gekruid broodje. Over de juiste vertaling is niet iedereen het eens. Wel dat het traditioneel Siciliaans is en vanuit het westen van het eiland in de buurt van Trapani heel Sicilië veroverde. Armeluisvoedsel was het ooit, omdat mensen bij gebrek aan dure ingrediënten hun brood smaak gaven met de kruiden die gratis groeiden. Toen de welvaart toenam kon er wél een plak kaas of een stukje vis op. De ansjovis is nu dan ook een vaste waarde in het recept net als de kaas, de tomaten (naar wens zongedroogd) en tot slot de de oregano. Pani Sicilianu maakt het extra lekker net als de broodnodige olijfolie waar je niet zuinig mee moet doen.

Het recept

Langste broodje Cunzatu 53 meter

Een Pane Cunzato is niet moeilijk te maken zoals wel meer Italiaanse klassiekers. De kunst zit ‘m weer in de ingrediënten die top moeten zijn. Het brood moet versgebakken zijn, uit de houtoven en het liefst met de hand gekneed. De tomaten uit eigen tuin net als de kruiden. De kaas komt niet uit de supermarkt maar rechtstreeks van de boer en dat geldt ook voor de zeer belangrijke olijfolie. Er zijn veel varianten van het recept, zoals de toevoeging van olijven en ui, maar dit is doorgaans de basis.

  • Een Siciliaans brood
  • 4 grote tomaten, gesneden (naar wens zongedroogd)
  • 100 g ansjovisfilets
  • 150 g Siciliaanse kaas (primo sale, tuma, pecorino van Sicilië) in plakjes.
  • extra vergine olijfolie
  • Oregano
  • Zout en peper

Bereiding

Snij het brood in de lengte doormidden. Besprenkel het rijkelijk met de olie en de oregano. Doe dan de tomaten, kaas en ansjovisfilets erover en maakt het af met wat peper en zout. Doe de twee helften van het brood weer op elkaar en maak het geheel even warm in de oven. Het brood moet van buiten lekker knapperig zijn en zacht van binnen.

Langste broodje Cunzatu 53 meter

Langste broodje Cunzatu 53 meter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button