Kunst & CultuurNieuws

Grote Vermeer tentoonstelling in Rome

In Nederland zijn we gek op Italiaanse kunst en cultuur maar de Italianen hebben ook veel respect voor onze meesters. Op bijna hetzelfde moment dat in Haarlem werken van Rafaël voor een groot publiek te zien zijn (zie link), opende vandaag in Rome een grote Vermeer-tentoonstelling in het museum Scuderie del Quirinale. De Italianen gaven de tentoonstelling de naam: ‘Vermeer – il secolo d’oro dell’arte olandese’, (Vermeer – de gouden eeuw van de Hollandse schilderkunst)

Er zijn maar liefst acht schilderijen van Vermeer te zien in Rome van de in totaal 37 bekende werken van zijn hand.

  • Het Straatje (Rijksmuseum, Amsterdam)
  • Staande Virginaalspeelster (National Gallery, Londen)
  • Zittende Virginaalspeelster (privécollectie)
  • Meisje met de rode hoed (National Gallery of Art, Washington)
  • Allegorie op het Geloof  (Metropolitan Museum of Art, New York)
  • Meisje met het wijnglas (Herzog Anton Ulrich Museum, Braunschweig)
  • De Luitspeelster (Metropolitan Museum of Art, New York)
  • Santa Prassede (The Barbara Piasecka Johnson Collection Foundation)

De tentoonstelling wordt verder aangevuld met een vijftigtal werken van Nederlandse en Vlaamse tijdgenoten van Vermeer, zoals Jan Steen, Gerard ter Borch en Gerrit Dou.

Het Straatje van Vermeer is te zien in RomeGrote afwezige zijn de bekende werken Het meisje met de parel en Brieflezende vrouw in het blauw. Die laatste werd onlangs door het Rijksmuseum gerestaureerd en is momenteel in Shanghai te zien. Het meisje met de parel (van het Mauritshuis in Den Haag) bevindt zich in Kobe, Japan.

De Italiaanse musea bezitten geen werken van Vermeer, dus deze tentoonstelling is voor Italianen en toeristen de kans om een echte Vermeer te zien. Het ANP meldt dat de organisatie al ruim 70.000 reserveringen binnen heeft, waarmee de expositie, die nog tot 20 januari 2013 loopt, een kaskraker belooft te worden. De Italiaanse president Giorgio Napolitano was woensdag de eerste die de tentoonstelling bezocht.

De tentoonstelling loopt van 1 oktober 2013 tot 20 januari 2013.
Tickets via de online service van de Scuderie.
Le Scuderie Del Quirinale, Via XXIV Maggio, Roma

Tip: Uit 2003 komt de prima film Girl with the pearl earring, over het meisje dat model stond voor misschien wel het beroemdste werk van de  Hollandse meester.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button