Kunst & CultuurKunst, film, muziekNieuws

Grote Rubens tentoonstelling in Genua

Het Palazzo Ducale in de Italiaanse havenstad Genua organiseert van 6 oktober tot 22 januari 2023 een speciale tentoonstelling over de schilder Peter Paul Rubens. De tentoonstelling laat onder andere de relatie van de Vlaamse meester met de stad zien.

De tentoonstelling is geïnspireerd door het vierhonderdjarig jubileum van het boekwerk Palazzi di Genova (1622) van Rubens. In dat modelboek stonden gevels, doorsneden en plattegronden van de renaissancepaleizen en villa’s uit de Italiaanse stad. Rubens gold in zijn tijd niet alleen als meesterlijk schilder, maar ook als liefhebber en kenner van de antieke en eigentijdse Italiaanse architectuur.

Palazzi di Genova (1622) van Rubens

In het boek legt hij uit dat de gotische bouwkunst, die hij als ‘barbaars’ beschouwde, in zijn vaderland uit de mode raakte. De klassieke architectuur herleefde weer. Rubens vond dat de villa’s en paleizen in Genua een voorbeeld waren voor woonhuizen in de Zuidelijke Nederlanden.
Rubens was tussen 1600 en 1607 vaak in Genua. Hij kwam dan samen met de hertog van Mantua, voor wie hij de hofschilder was.

De tentoonstelling

De tentoonstelling laat meer dan twintig schilderijen van Rubens zien afkomstig uit Europese en Italiaanse musea. Sommigen zijn nog nooit in Genua vertoond. Na de Franse Revolutie en crisis van de aristocratie, verdwenen veel meesterwerken naar andere delen van de wereld. Rubens vertelt met de werken het verhaal van de Republiek Genua op het hoogtepunt van haar macht, aan het begin van de zeventiende eeuw.

Er zijn werken te zien die hij maakte in opdracht van rijke Genuezen zoals het Portret van Violante Maria Spinola Serra (foto boven dit artikel). Verder is de San Sebastiano te zien, afkomstig uit een Europese privécollectie en nooit tentoongesteld in Italië. Van dit werk werd pas recent bekent dat het waarschijnlijk verwijst naar een opdracht van Ambrogio Spinola. Deze Spaanse bevelhebber kennen wij weer uit de Tachtigjarige Oorlog waarin hij namens Spanje streed tegen opstandige ‘Lage landers’.
Verder kan je kijken naar een zelfportret van een jonge Rubens. Dat maakte hij in 1604, zie foto onder.

Kaartjes kosten 14 euro voor volwassenen. Koop ze via deze link .

Voor openingstijden kijk op www.palazzoducale.genova.it.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button