NieuwsPastaSmakenZakenkrant

Grootste pastaproducent ter wereld wil pastakennis vergroten  

Frédéric Bodereau, managing director Barilla Benelux: “Herstel je marges door meer pastagerechten op de kaart”. 

Snel en eenvoudig te bereiden, lekker, goedkoop, gezond, in vele varianten beschikbaar en in deze tijd van noodpakketten kan je maar beter een paar kilo in huis hebben. Pasta heeft de wind wereldwijd al jaren mee en die groei gaat nog wel even door. Het Italiaanse Barilla is de grootste pastaproducent ter wereld en marktleider in veel landen. Het bedrijf voelt de bijbehorende verantwoordelijkheid en wil voorop lopen in kwaliteit en innovatie. Recent introduceerde het daarom een nieuwe lijn met Al Bronzo pasta. De ambities voor de Nederlandse markt zijn groot. Daarom spreken we in Brussel Frédéric Bodereau (57), managing director van Barilla Benelux.

De Fransman is na 28 jaar ondertussen vergroeid met het Italiaanse bedrijf. Frankrijk was dan ook de eerste grote buitenlandse markt waar Barilla zich vestigde. Toen Bodereau aan het begin van zijn carrière twee jaar in Italië woonde, ging er een wereld voor hem open. Net als wij kenden de Fransen vroeger alleen doorgekookte elleboogjes. Bodereau ontdekte in Italië een nieuwe wereld van al dente, pastasmaken en talloze vormen. Het bedrijf leerde de Fransen daarna pasta eten en zet die missie overal ter wereld voort. Ook in Nederland zijn er hoge ambities, maar toch zien we bij de Nederlandse grootgrutters vooral andere merken staan. Daarover gaat dan ook onze eerste vraag. 

Als wij op het schap kijken van de Nederlandse supermarkt zien we daar veel andere Italiaanse merken en bij de grootste winkel staat u niet overal. Dat moet toch steken?

In verschillende landen hebben we inderdaad verschillende marktaandelen met onze merken. In België zijn we nummer een en vergeet ook niet onze prestaties met de sauzen en crackers. Maar het Nederlandse schap voor droge pasta is inderdaad competitief met goede pasta’s en een aantal op wie je het etiket nep-Italiaans zou kunnen plakken. Ik kan alleen maar zeggen dat wij in Nederland voor de lange termijn zijn en dat we ambities hebben. Ons doel is om snel marktleider te worden in het segment van de premium pasta. In Italië vormt dit segment al 30% van de markt en wij zijn ervan overtuigd dat het aandeel ook in Nederland sterk zal groeien de komende jaren.

Grootste pastaproducent ter wereld wil pastakennis vergroten  
Met de nieuwe Al Bronzo lijn wil Barilla martkleider worden in het premium segment

Wat gaat u daarvoor doen?

Na drie jaar onderzoek en ontwikkeling hebben we niet lang geleden onze Al Bronzo-lijn geïntroduceerd. Dit is een topkwaliteit pasta gemaakt op basis van de bronzen mal, de beste ingrediënten en een hoog proteïne gehalte. Door het specifiek door ons ontwikkelde ruwe en poreuze oppervlak, vermengt de saus hierdoor perfect met de pasta. De verpakkingen hebben we op basis van consumentenonderzoek recent aangepast van een doos naar plastic en van 400 naar 500 gram. Als u de verpakking voelt zult u verder merken dat ook deze een ruw oppervlak kent. Door het transparante deel van het pak is de pasta zelf goed zichtbaar. De nieuwe lijn gaan we ondersteunen met marketing en promotiecampagnes. Verder willen we de consument ook meer kennis over pasta bijbrengen, bijvoorbeeld over de kookmethode.

Over kennis gesproken. Tot zeven jaar geleden had uw Academia Barilla een erg mooie samenwerking met de vakschool Rijn IJssel in Wageningen. Wilt u die dat weer opstarten?

Daar kijken we inderdaad wel naar met het Nederlandse team.

Gaat u misschien samen met restaurants, chefs of misschien wel influencers de kennis over premium pasta vergroten?

Als marktleider en grootste producent vinden wij het in de eerste instantie onze verantwoordelijkheid om de consument meer kennis bij te brengen. We willen onze eindgebruikers inspireren via alle mediakanalen en daarmee de aandacht voor kwalitatief hoogwaardige pasta vergroten. Die kennisoverdracht zit echt in het DNA van ons bedrijf.

Wij maken deze krant onder andere voor eigenaren en medewerkers van restaurants en delicatessenwinkels. Als wij kijken bij de groothandels zien we uw merk niet altijd liggen. Wat is uw ambitie voor deze markt?

Wij zijn momenteel wel degelijk aanwezig in de brede foodservice markt met een aandeel van naar schatting 12% maar ook daar willen we groei. Onze ambitie is een verdubbeling van ons volume in de komende drie jaar want er is volgens ons veel ruimte voor groei in dit kanaal. Ons assortiment is breed met producten die voor elke gast een oplossing biedt. Sommige van die producten zoals onze Selezione Oro Chef kan je ook voorkoken en op het laatste moment afkoken (dubbele kookmethode), waardoor het razendsnel op tafel kan, zonder kwaliteitsverlies.

We denken verder ook dat we met dit kanaal de consument kunnen bereiken. In een restaurant proeft de consument als het goed is perfect gekookte al dente pasta. Als die ‘bite’ bevalt zal de consument het ook zo thuis willen eten. Die al dente boodschap willen wij echt overbrengen.

Restaurants hebben te maken met hoge kosten en krimpende marges. Kan pasta een rol spelen om de winstgevendheid te vergroten?

Jazeker! Ik zou adviseren om vis- en vleesgerechten in te ruilen voor pastagerechten. De inkoop is een stuk goedkoper en in tegenstelling tot versproducten hoef je met pasta nauwelijks wat weg te gooien. Tot slot is (droge) pasta ook snel en relatief eenvoudig te bereiden, en dat scheelt dure arbeid.

Grootste pastaproducent ter wereld wil pastakennis vergroten  
Barilla verkoopt ook pastasauzen

Hoe kijkt u naar de sterk fluctuerende prijzen van voor u belangrijke grondstoffen zoals durumtarwe?

We zien inderdaad veel meer onzekerheden dan tien of twintig jaar geleden en dat geldt voor veel landbouwproducten. Klimaatverandering speelt daarin een grote rol en ook de politieke situatie in de wereld. De kwaliteit en opbrengst van grondstoffen varieert veel sterker. Ik heb geen glazen bol dus is het lastig om de prijsontwikkeling voor de toekomst te voorspellen. Wat ik wel weet is dat we onze tarwe alleen in de EU inkopen en niet in de VS of Canada. Het meeste komt uit Italie maar we kopen het ook in andere landen rond de Middellandse Zee, dichtbij de fabriek. We willen de afstand van de fabriek tot de plek waar het wordt verbouwd zo klein mogelijk houden. Zo zit er in onze fabriek bij Parma maar drie uur tussen de oogst van een tomaat of basilicumplant voor onze sausen en het moment dat het in de fabriek wordt verwerkt.

Welke trends ziet u op de consumentenmarkt?

Uiteraard is er de trend naar gezonder eten van producten waarvan men de herkomst kent. De klant wil daardoor lokale producten maar ook authentiek Italiaanse merken van goede kwaliteit. Ook stijgt de vraag naar verschillende Italiaanse pastavormen en themavormen.

Zoals de pasta in de vorm van een hart dat we voor Valentijn zagen in Amerika?

Zeker, die is ook al in België op de markt, mogelijk kunnen we die ook in Nederland brengen.

Grootste pastaproducent ter wereld wil pastakennis vergroten  
Barilla Love Pasta Kit

Er is veel discussie over het gebruik van pesticiden op landbouwproducten. Hoe staat Barilla hierin?

Ik denk dat wij een voorloper zijn. Zoals gezegd gebruiken we vooral Italiaanse ingrediënten en hebben we bijvoorbeeld strenge afspraken met 6.000 boeren over de manier waarop ze hun gewassen moeten telen. Hierdoor kunnen we ook een constante kwaliteit leveren, iets wat met name in de foodservice wordt gewaardeerd. Specifieke graansoorten worden exclusief voor Barilla verbouwd. Onze kwaliteit en de controle daarop is essentieel. Pietro Barilla, vader van de drie broers die nu het bedrijf leiden zei altijd: “Verkoop aan je klant hetzelfde wat je je eigen kinderen te eten zou geven”. Daarom hebben we het gehalte aan suiker en zout de laatste jaren al enorm gereduceerd in onze producten.

Een prachtig voorbeeld vind ik zelf dat we al jaren geleden radicaal gestopt zijn met palmolie. Een besluit dat van de ene op de andere dag werd genomen toen een belangrijk rapport van de EFSA uitkwam over de gevolgen van de productie. De productontwikkelaars kregen maar een half jaar de tijd om alternatieven te vinden voor onze honderden producten en dat was een gigantische klus. Je hebt namelijk niet alleen met smaak te maken maar ook houdbaarheid, textuur en hoe de olie op de andere ingrediënten reageert.

Sowieso is Barilla als familiebedrijf erg maatschappelijk betrokken en een zeer sociaal bedrijf. Toen ik een tijd lang op het hoofdkantoor in Parma werkte, kwam de grote baas tijdens lunch en borrel gewoon tussen het personeel zitten. Hij kende iedereens naam en vroeg naar de privé situatie. Ik weet ook nog dat een gehandicapte medewerker iedere dag met een speciale chauffeur werd opgehaald. Veel mensen werken hier dan ook al tientallen jaren. De loyaliteit is enorm, ook bij mij dus.

Pasta blijft groeien

Niet alleen in Nederland maar ook wereldwijd is de pasta (en noedels) consumptie enorm toegenomen. Onderzoeksbureaus schatten in dat die groei nog wel even doorzet. Door de mondialisering en welvaart, waardoor bijvoorbeeld de Chinezen kennis maakten met Italiaanse pasta, steeg de laatste decennia het aantal pastaconsumenten. Pasta vervult voor veel mensen de oplossing voor een smakelijke, snelle, voordelige en gezonde (vegetarische) maaltijd thuis of buiten de deur. Die eigenschappen passen erg goed in de huidige tijd. Fabrikanten breidden het assortiment dan ook steeds verder uit met verse of gedroogde pasta’s, in verschillende vormen, op basis van verschillende ingrediënten (glutenvrij, volkoren, ei) en met toevoegingen van vitamines, mineralen en vezels. Pasta geeft tot slot een uitstekend antwoord op de vraag naar voeding met veel proteïnen. 

Sinds 1877

Grootste pastaproducent ter wereld wil pastakennis vergroten  
Hoofdkantoor Barilla in Parma

Barilla werd in 1877 in Parma opgericht door Pietro Barilla. Destijds was het enkel een broodbakkerij met winkel die ook pasta verkocht. In de jaren vijftig van de vorige eeuw stopten ze met het brood. Inmiddels verkoopt het concern weer broodproducten onder andere merknamen en nam het in 1999 de bij ons bekende crackerproducent Wasa uit Zweden over.

Lang bleef het bedrijf gericht op de Italiaanse markt maar in de jaren negentig begon de internationale expansie. Toen volgden onder andere veel overnames en nieuwe fabrieken in de VS waar het nu een groot deel van de markt in handen heeft. Vandaag de dag is Barilla de grootste pastaproducent ter wereld met een omzet van vijf miljard euro, 20 merken, 9.000 medewerkers in dienst en veel fabrieken in Europa en de VS. Guido, Luca en Paolo Barilla leiden nu het bedrijf, zij vormen de vierde generatie na oprichter Pietro. Het bedrijf is nog steeds in Parma gevestigd. De CEO van het bedrijf is sinds twee jaar Gianluca Di Tondo (CEO) die voorheen carrière maakte bij Heineken in Amsterdam. Het kantoor voor de Nederlandse markt is onlangs van Utrecht naar Amsterdam verhuisd.   

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button