Kunst & CultuurKunst, film, muziekLazioNieuwsRomeStedenVakantie

Groningers ontdekken geheime boodschap in Rome

Twee onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben in Rome onder een gigantische obelisk een verborgen boodschap ontdekt. De obelisk van 300 ton was opgericht in 1932 door de fascistische dictator Mussolini. 

obelisk

De boodschap, de Codex Fori Mussolini, was bedoeld voor een publiek in de verre toekomst, bijvoorbeeld als de obelisk omver zou worden gehaald. De Latijnse tekst was tijdens de bouw verstopt en daarna snel in vergetelheid geraakt. Bettina Reitz-Joosse en Han Lamers herontdekten de tekst, vertaalden hem en publiceerden er onlangs een boek over.

Geschiedenis van het Italiaanse fascisme 

De tekst vertelt over de geschiedenis van het Italiaanse fascisme volgens de fascisten zelf. Volgens de tekst staat Italië na de Eerste Wereldoorlog aan de rand van de afgrond. Mussolini verschijnt door goddelijk ingrijpen en maakt het land met zijn bovenmenselijke gaven weer succesvol.

De tekst werd op perkament geschreven en verfraaid in een destijds beroemd atelier in Rome. Door in het Latijn te schrijven refereren de Italiaanse fascisten naar het Romeinse rijk dat zij wilden herstellen. Tegelijkertijd beschouwden zij het Latijn ook als eeuwige taal die bij uitstek geschikt was om met lezers in te toekomst te communiceren, aldus de onderzoekers. Tot op de dag van vandaag ligt de ‘Codex’ onder de obelisk op het Foro Italico.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button