algemeenNieuwsSmaken

Grof geld voor grof zout. In Italië is zout 100 keer goedkoper

In 2011 werd bekend dat het Nederlandse bedrijf Frisia zout mag winnen onder de Waddenzee. De bodemdaling in Friesland wordt voor lief genomen want het winnen van zout kan zeer lucratief zijn. Il Giornale koopt al jaren het zout in de Italiaanse supermarkt, 100 keer zo goedkoop als in Nederland.

Het TV programma de Keuringsdienst van waarde maakte een paar jaar terug al een boeiende aflevering over zout. De aflevering is nog op DVD verkrijgbaar. Toen bleken al de enorme prijsverschillen van een product dat feitelijk identiek is. Strooizout voor de weg is scheikundig identiek aan het zout dat u op uw eitje strooit. Maar dat laatste is wel een veelvoud duurder. Ook een houdbaarheidsdatum op een potje zout is idioot. Zout uit onderaardse zoutmijnen zit al miljoenen jaren onder de grond, zout gewonnen uit zee minstens zo lang. Een paar jaar in het keukenkasje kunnen daar dus echt wel bij want zout kan niet bederven.

Een beetje kok heeft grof zeezout in huis bijvoorbeeld voor een mooie vis in zoutkorst. Maar het grove zout kan ook prima vermalen worden door de zoutmolen. Il Giornale heeft al jaren plezier van de uitstekende Cole & Mason molens. Voor een beetje zoutkorst is toch als snel een paar kilo grof zout nodig. De kok in dit youtubefilmpje gebruikt 3 kilo voor slechts één visje.

Leuk zo’n recept maar vervolgens spoed men zich naar de supermarkt en dan wordt de vis wel erg duur betaald. De firma Verstegen durft € 1,09 te vragen voor een potje van 50 gram, € 21,80 per kilo. Zo zout hebben we het nog nooit gegeten. Al is het de vraag of van dat eten wat komt want het visje van de kok op Youtube begint met meer dan 60 euro zout!  Aandelen Frisia zijn in deze matige economische tijden dus een prima investering. Nog even en zout wordt net als lang geleden als betaalmiddel gebruikt. U weet misschien wel dat het woord salaris is afgeleid van het Romeinse Sal, letterlijk betekende het Zoutrantsoen. Sale is inmiddels het Italiaanse woord voor zout.

Gekocht in de Italiaanse supermarkt, € 0,19 per kilo

Il Giornale slaat het zout in tijdens de bezoeken aan Italië. Prijs per pak van 1 kilo… € 0,19! Rechtstreeks gewonnen uit de middellandse zee en heerlijk! Pas wel op met de hoeveelheid. Een mens heeft maar 2 gram zout per dag nodig (€ 0,00038) maar in Nederland wordt gemiddeld 10 tot 12 gram per dag genuttigd. Met name kant-en- klaarmaaltijden in de supermarkt bevatten veel zout. Pizza’s spannen in dit geval zelfs de kroon. Met deze Italiaanse prijzen kan het zout de komende winter ook als strooizout dienen gezien het feit dat het al twee winters achtereen in december al op was.
Laat de olijfolie, wijn en limoncello’s de komende vakantie dus even voor wat ze zijn en laad uw auto vol met zout!

Afbeelding van een pak grof zout uit Italië
Gewonnen uit de Middellandse zee

Links
De eerste ‘zoutwinkel’ van Nederland http://www.salsamentum.nl/
Wikipedia zeezout http://nl.wikipedia.org/wiki/Zeezout
Wikipedia keukenzout http://nl.wikipedia.org/wiki/Keukenzout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button