NieuwsSmaken

Grof geld voor grof zout. Inslaan in Italië!

Het Nederlandse bedrijf Frisia wilde niet lang geleden dolgraag zout winnen onder de Waddenzee. De bodemdaling in Friesland werd voor lief genomen en daarom wisten milieu-organisaties de vergunning tot eind 2016 nog tegen te houden. Het winnen van zout kan zeer lucratief zijn maar het kopen ook. Il Giornale koopt namelijk al jaren grof zout in de Italiaanse supermarkt want dat is soms wel 50 keer zo goedkoop als in Nederland!

Het tv-programma de Keuringsdienst van Waarde maakte jaren geleden al een boeiende aflevering over zout. Toen bleken al de enorme prijsverschillen van een product dat feitelijk identiek is. Strooizout voor de weg is scheikundig identiek aan het zout dat je op je eitje strooit. Maar dat laatste is wel een veelvoud duurder. Ook een houdbaarheidsdatum op een potje zout is idioot. Zout uit onderaardse zoutmijnen zit al miljoenen jaren onder de grond, zout gewonnen uit zee minstens zo lang. Een paar jaar in het keukenkastje kunnen daar dus echt wel bij want zout kan niet bederven.

Zoutkorst

Een beetje kok heeft grof zeezout in huis bijvoorbeeld voor een mooie vis in zoutkorst. Voor een beetje zoutkorst is toch als snel een paar kilo grof zout nodig. De kok in dit youtubefilmpje gebruikt 3 kilo voor slechts één visje.

Leuk zo’n recept maar vervolgens spoed men zich naar de supermarkt en dan wordt de vis wel erg duur betaald. De firma Verstegen durft €1,29 te vragen voor een zakje van 100 gram, € 12,90 per kilo. Zo zout hebben we het nog nooit gegeten. Al is het de vraag of van dat eten wat komt want het visje van de kok op Youtube begint dan met bijna 40 euro zout!

Aandelen Frisia zijn dus een prima investering. Nog even en zout wordt net als lang geleden als betaalmiddel gebruikt. Je weet misschien wel dat het woord salaris is afgeleid van het Romeinse Sal, letterlijk betekende het Zoutrantsoen. Sale is inmiddels het Italiaanse woord voor zout.

Zoutwinning

In verschillende delen van Italië wordt zout uit de zee gewonnen maar op Sicilië doen ze dit al sinds de 12e eeuw. Aan de zoutkust van het land die ongeveer loopt van Marsala tot Trapani is het klimaat, de lage waterstand en de wind ideaal om zout te winnen. De grote vlakten met zoutpannen zijn een fascinerend gezicht. De molens die worden gebruikt geven het landschap een Nederlands tintje.

Inkopen

Grof zout uit Italië
Gekocht in de Italiaanse supermarkt, € 0,19 per kilo

Il Giornale slaat het zout in tijdens de bezoeken aan Italië. Prijs per pak van 1 kilo vanaf € 0,19! Rechtstreeks gewonnen uit de middellandse zee en heerlijk! Pas wel op met de hoeveelheid. Een mens heeft maar twee gram zout per dag nodig (€ 0,00038) maar in Nederland wordt gemiddeld tien tot twaalf gram per dag genuttigd. Met name kant-en- klaarmaaltijden in de supermarkt bevatten veel zout. Pizza’s spannen curieus genoeg zelfs de kroon.

Met deze Italiaanse prijzen kan het zout de komende winter ook als strooizout dienen gezien want daarvan is nogal eens te kort. Laat de olijfolie, wijn en limoncello’s de komende vakantie dus even voor wat ze zijn en laad je auto vol met zout!

Gewonnen uit de Middellandse zee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button