Italiaanse merenLombardijeNieuwsVakantie

Een gratis vakantie naar het Comomeer in Villa Serbelloni, opa Rockefeller betaalt!

Je denkt misschien dat de kop boven dit artikel te mooi is om waar te zijn. Maar toch is het geen onzin. Je moet alleen wat in je mars hebben, vinden dat je iets bijzonders aan deze wereld bijdraagt en je gedachten en kunsten graag met anderen delen. Als anderen je ook zien als ‘uitverkoren intellectueel’, dan moet je even een briefje schrijven…

Dit verhaal gaat namelijk over Villa Serbelloni in het wonderschone dorpje Bellagio aan het Comomeer. Nee, en dat zeggen we maar meteen, je moet deze villa niet verwarren met het hotel voor de ‘rich and famous’. Dat heet namelijk ook Villa Serbelloni, ligt er direct naast maar is toch heel wat anders. Hopelijk volg je het nog, het zit zo.

Het dorp Bellagio ligt precies op het punt waar de twee armen van het Comomeer samenkomen. Het midden van de omgekeerde Y. Een zeer fraaie ligging en strategisch belangrijk in het verleden. Toen kon je namelijk helemaal doorvaren tot Milaan en met de tol die men hief voor de handelsschepen, deed men eeuwenlang goede zaken. Bovenop de heuvel staat voor de verdediging dan ook een fort uit de 11e eeuw dat inmiddels tot een ruïne is vervallen. Heersers van de regio braken het na een verloren strijd graag af zodat de vijand het niet meer kon gebruiken

Er waren dus genoeg centjes om wat moois te bouwen voor alle pluimage, geestelijken voorop. In de 15e eeuw werd er daarom een grote villa neergezet met tal van kleine en grote bijgebouwen, onder andere voor het personeel. Het hele terrein omvat zo’n 20 hectare en bevindt zich op de karakteristieke heuvel op het punt waar het Comomeer splitst.
De villa kwam niet op de top maar ongeveer halverwege en met de rug naar het Noorden. Zo zat men lekker beschut achter de heuvel en kreeg de koude wind uit de Alpen in het noorden geen kans.

Nu slaan we voor het gemak maar even paar eeuwen over want je zit natuurlijk maar te wachten totdat we het gaan hebben over die gratis vakantie of niet?!

Uitzicht vanuit het park rond de villa op Bellagio

Goed, nu komt mevrouw Ella Holbrook Walker uit Amerika in beeld die zich tevens Principessa della Torre e Tasso mocht noemen. We hebben het over de jaren 30 van de vorige eeuw. Deze dame was de kleindochter van Hiram Walker, de oprichter van een bekend whiskymerk. Nee, geen Johnny maar Canadian Club. Die had het niet slecht en begaf zich in de high society. Een verblijf in het Hotel Villa Serbeloni, nogmaals, dat is wat anders en werd rond 1850 gebouwd, hoorde daar zeker bij. Toen ze het park en de naastgelegen villa zag was ze verkocht. Dat moest van haar worden!

Ze kocht het hele terrein in 1928 met alle opstallen. Overigens was deze dame getrouwd met een Italiaanse prins. Ze stierf in Bellagio en is naast haar man in het Castello di Duino vlakbij de stad Triest begraven.

Na haar dood, ze had geen kinderen, liet ze haar vermogen en de villa met park achter aan de Rockefeller foundation. Deze stichting werd begin 20e eeuw opgericht door de familie Rockefeller waarvan John D. de rijkste persoon op aarde aller tijden is geweest. Die stichting besloot op voorspraak van mevrouw Walker dat de villa en het park gebruikt moest worden om de internationale verhoudingen te verbeteren en bijzondere mensen te verenigen. Uitzonderlijke talenten op allerlei gebied. De kunst, de wetenschap, literatuur, de filosofie of de geestelijke wereld. Het verenigen van alle deze knappe koppen moet een bijdrage leveren aan een betere wereld.

Volgens onze gids was dat een prima oplossing. Het park wordt goed onderhouden, het personeel, zo’n 40 stuks, komt uit het dorp en de verdiensten van de rondleidingen gaan direct in de gemeentekas.

Vakantie!

Studiegebouw in het park

En nu komen we dus op die gratis vakantie! Voel je je aangesproken dan kan je je aanmelden. Je krijgt dan een geheel verzorgd verblijf in de villa voor een maand. Het is dan wel de bedoeling dat je iets met je verstand doet en het is niet iedere dag feest. Ontbijt is van acht tot negen en om halfacht exact moet je voor de verplichte warme hap aan tafel zitten.

In de bijgebouwen zijn studieruimtes en er is iedere dag veel tijd voor discussie met de andere gasten in het conferentiecentrum. Dat gaat om tal van grote wereldproblemen. Men claimt bijvoorbeeld dat er veel oplossingen en strategische plannen voor een duurzame wereld hier zijn bedacht, medicijnen tegen AIDS en op het moment van onze bezoek sprak men over een vaccin voor Corona. Onze hoteleigenaar wist zelfs te vertellen dat er wordt gefluisterd dat de eerste Irakoorlog hier zou zijn beslecht in geheime aanwezigheid van George Bush Sr. Toen we een wandeling in de omgeving maakten zagen we een verstopte helikopterlandplaats dus wie weet.

Snel naar de website dus maar bedenk wel; er is maar plek voor enkele tientallen gasten per maand en er zijn duizenden aanmeldingen. En o ja, je moet je reis wel zelf regelen en betalen.

Meer info via bellagiocenter.fluidreview.com of www.rockefellerfoundation.org/bellagio-center. Momenteel zijn er even geen aanmeldingen mogelijk doordat de programma’s door het coronavirus allemaal zijn opgeschoven.

De gele villa ligt op de heuvel in de verte

Rondleidingen door het park

Gewone stervelingen kunnen een rondleiding door het fraaie park met schitterende vergezichten krijgen. Die beginnen dagelijks om 11.00 uur en 15.30 uur. Maandag gesloten.
Een rondleiding duurt zo’n anderhalf uur. 9 euro voor volwassenen, 5 voor kinderen van 7 tot 13 en jonger dan 7 gratis.
Reserveren via deze link.

Monument voor de vrede uit 2019
Dit gele studiegebouwtje is vernoemd naar Polenta, het eenvoudige Italiaanse gerecht dat je soms ook krijgt bij het diner.
Zicht op de villa

Actief

Wil je liever iets actievers in Bellagio dan kan je steile bergen opfietsen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button