NapelsNieuwsSteden

Gratis naar de mooiste kerststal van Nederland

Ieder jaar vanaf half december tot half januari staat Museum Catharijneconvent in Utrecht in het teken van kerst maar dit jaar is er een extra attractie. Het museum kocht vorig jaar een unieke en enorm grote achttiende-eeuwse Napolitaanse kerststal. Die kan je nu voor niets bewonderen! Ga dus lekker gratis naar de mooiste kerststal van Nederland. Dat kan van 18 december tot 8 januari.

Het museum had al een erg fraaie kersstal Napolitaanse stijl die ieder jaar veel publiek trok, maar de nieuwe aanwinst is ronduit een klapstuk. De omvangrijke en uiterst zeldzame stal die het kocht kent ruim 700 figuren. Een langgekoesterde wens ging hiermee in vervulling.

Jong en oud kan nu verwonderen aan de verfijnde miniatuurwereld. Hierin hebben niet alleen de Heilige Familie, maar ook rumoerige markten, exotische dieren en zwevende engelen een plek. De poppetjes en dieren hebben dit jaar een grootscheepse restauratie ondergaan waarvoor zelfs een crowdfundingcampagne werd gestart.

Museum Catharijneconvent & kerststallen

Al sinds 1932 (!) laat Museum Catharijneconvent in de kerstperiode haar achttiende-eeuwse Napolitaanse kerststal zien die bestaat uit ongeveer 100 figuren. In de laatste dagen van december stond buiten zelfs een levende kerststal. Al jaren bestond de wens een kerstopstelling te kunnen maken die zich in omvang en sfeer kan meten met de beste voorbeelden in Italië. Hiervoor zijn 100 figuren bij lange na niet genoeg. Het museum was dan ook direct enthousiast toen ze in 2019 een Napolitaanse kerststal uit familiebezit kreeg aangeboden. Die bestond uit ruim 500 figuren, bijna 200 dieren en 18 decorstukken. Met wat steun van sponsors kon het museum de verzameling verwerven.

Grootscheepse restauratie & crowdfunding

Een van de figuren tijdens de eerste schoonmaak, foto Femke Lockefeer

Dit jaar heeft er dus een grootscheepse restauratie van de figureren plaatsgevonden. De figuren moesten worden schoongemaakt, beschadigde kleding en attributen is hersteld en loszittende verf vastgezet. Dit was een langdurig en kostbaar proces, dat het hele komende jaar in beslag zal nemen. Om de restauratie mogelijk te maken, bood het museum daarom de mooiste figuren uit de kerststal symbolisch ter adoptie aan.

Voor de opbouw zijn er Italiaanse decorbouwers uit Napels overgevlogen (foto: Femke Lockefeer)

Wat is een Napolitaanse kerststal?

Vanaf de achttiende eeuw ontwikkelde zich in Italië op basis van de historische stal een nieuw type kerststal dat erg populair werd. Zo’n stal, in het Italiaans presepe genoemd, werd binnen voorname families veelal van generatie op generatie doorgegeven en uitgebreid. Niet alleen de aanbidding van het Christuskind moest zo schitterend mogelijk worden getoond; de traditionele kerstgroep werd aangevuld met een bonte verzameling types, zoals welgestelde burgers, volkse marktkooplui, muzikanten, dronkenlappen en zwervers.

Naast de bekende ezel en os, verschenen er ook dieren uit verre streken ten tonele. Zo kent de verworven kerststal ook olifanten en struisvogels, als onderdeel van het gevolg van de koningen. De geboortescène lijkt welhaast ondergesneeuwd te raken in het aardse leven van alledag, maar niets is minder waar: De Napolitaanse kerststal is één grote religieuze metafoor, waarbij alles een dubbele betekenis heeft en verwijst naar de verlossing van de mensheid door de geboorte van het goddelijke kind.

Barok theater met actueel tintje

Foto: Femke Lockefeer

Barok- en rococo-kunstenaars maakten de Napolitaanse kerststalfiguren. Ze getuigen van ambachtelijke perfectie, kijk maar eens naar de details. Ze zijn een samensmelting van beeldhouwkunst, schilderkunst en textiel- en borduurwerk. De voorstellingen werden in de achttiende eeuw veelal geënsceneerd door theaterregisseurs, zodat de kijker helemaal het barokke tafereel werd ingezogen.

Museum Catharijneconvent zet haar kerststaltraditie met extra elan voort. Daarbij verliest het moderne technologische middelen niet uit het oog waardoor de stal ook een actueel tintje krijgt. Ook dat is typerend voor een Napolitaanse kerststal; het is een levende traditie. In Napels staan er vaak politici, popsterren en bekende sporters in de stal!

Openingstijden

Zondag 18 december 2022 t/m zondag 8 januari 2023

Maandag t/m vrijdag: 10.00 – 17.00 uur
Zaterdag: 11.00-17.00 uur
Zondag: 14.00-17.00 uur

Tijdens de feestdagen:
Eerste Kerstdag: 14.00 uur – 17.00 uur
Tweede Kerstdag: 12.00-17.00 uur
Oudejaarsdag: 11.00-17.00 uur
Nieuwjaarsdag: gesloten

Website.

Uitvinder van de kerststal

Franciscus van Assisi bedacht de kersstal ooit. Lees meer.

foto Femke Lockefeer
foto Femke Lockefeer
Detail van een koning, waarop de kwaliteit van de kleding goed te zien is, foto Femke Lockefeer
foto Femke Lockefeer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button