NieuwsVakantie

Golfen in Italië; lekker swingen in de Laars!

Golf in Italië, je leest er niet zo vaak over in de Italië-bladen in Nederland. Ja, de Golf van Napels, maar dat is golf met een harde G. En we bedoelen ook niet de midgetvariant, die je bij iedere camping ziet. Nee, wij maken graag ruimte voor de golfsport. Al is het alleen maar om Italië recht te doen.

Italië telt op dit moment 159 professionele golfbanen (klik hier voor bijzondere banen) en het zal je verbazen misschien, maar die liggen wijd verspreid door de laars. Dus niet alleen in het ideale heuvelland van Toscane, maar ook aan de voet van de Alpen en op Sicilië. Niet-golfers zullen de banen snel over het hoofd zien, omdat de greens vaak volledig worden opgenomen in hun groene habitat. Voor welgolfers is dat nou juist de ultieme meerwaarde. Zij zoeken de natuur op en slaan hun balletje bij voorkeur in alle rust en ruimte.

Vreemd genoeg heeft het lang geduurd voordat de Nederlandse golfers Italië in het vizier kregen. Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en de Canarische Eilanden kregen bij een golftrip de voorkeur, terwijl beter gefortuneerden hun geld en ballen lieten rollen in bijvoorbeeld Dubai en Zuid- Afrika. De laatste jaren zien we een kentering, mede door de vergrijzing. De recreatieve sport wordt populairder en verschillende reisorganisaties zien nieuwe kansen in de oudedag-doelgroep. Zie daar: golfarrangementen op maat. De reiswereld heeft de golfer ontdekt en de golfer op zijn beurt Italië. Eindelijk.  

Strictly business

De eerlijkheid gebiedt te schrijven dat de golfsport ook in Italië lange tijd was voorbehouden aan een select publiek. Het waren vooral de heren in driedelig grijs die hun zakenrelaties uitnodigden voor een potje golf buiten de stad. U begrijpt: de gastheer erkende zijn verlies en nodigde de winnende tegenpartij uit voor een aangename lunch. Niet zelden werd bij een goed glas bovendien een krabbeltje gezet. Done deal. Tegenwoordig treffen we steeds vaker ook dames en jongeren op het resort.

Golfschoen Tricolore

De sport is uitgegroeid tot een ultieme, aangename ontmoetingsplaats voor het goede leven. Het merendeel komt er dan ook ter recreatie, maar onderschat niet de professionals in dit land. De topspelers zijn verworden tot helden en genieten in Italië nagenoeg dezelfde status als de spitsen van AC Milan, Juventus of Napoli. Vraag op straat naar Matteo Manassero of Francesco Molinari en je krijgt een antwoord in jubelzang.

Golfresorts

Mede dankzij de broers Molinari en de piepjonge (23) Manassero groeit de populariteit van golf  enorm. In een razend tempo zijn de afgelopen jaren nieuwe banen ontwikkeld en daarmee ook luxe hotels uit de grond gestampt. Luxe moeten ze zijn met het oog op de buitenlandse vakantieganger. Volgens het Italiaans verkeersbureau komen er namelijk steeds meer Europeanen, maar ook Amerika en Aziaten naar Italië om golf te combineren met het goede leven. Die adel verplicht tot hotels met sterren, restaurants met de beste koks en wellness in de breedste zin van het woord. Hoewel de dagen en nachten voor het grootste deel op het resort worden besteed, zullen uitstapjes naar de bekendste steden niet ontbreken in het arrangement en het spreekt vanzelf dat ook daarbij exclusiviteit gewaarborgd is. Van een bezoekje aan de plaatselijke diamantslijper en een grappaproeverij tot museumbezoek na sluitingstijd.

Hoge swing

Wie het wat minder breed heeft, kan ook een balletje slaan op de golfbanen in Italië. Sterker, 130 banen kunnen vrij bezocht worden, al dan niet in combinatie met een reisarrangement van enkele  dagen of een week. In de regio’s Lombardije, Lazio, Toscane en Emilia-Romagna heeft heb je de meeste keus, maar golfen kan verrassend genoeg ook in Valle d’Aosta. Zodra de sneeuw daar is gesmolten kleuren vijf golfbanen weer groen. Te hopen is alleen dat je bal niet de berg afrolt.

Twee banen noemen we in het bijzonder, zoals Golf Club del Cervino, die al meer dan zestig jaar is aangesloten bij de Italiaanse Golffederatie. De banen liggen op ruim 2.000 meter hoogte, wat zorgt voor een adembenemend en spectaculair uitzicht.

En het was de Brit Peter Gannon die in 1930 aan de basis stond van de aanleg van de golfbaan in Courmayeur. Tegenwoordig is het een geliefde baan onder de golfers uit de regio én vakantiegangers, vooral omdat je vanaf de holes een prachtig zicht heeft op de Val Ferret.

De mooie golfbaan van de Conero in De Marken

Droombaan

Rens ten Brink is een gepassioneerd golfspeler en weet wat Italië te bieden heeft, zo beschreef hij vorig jaar nog in De Nederlandse Golfkrant. “De regio Piemonte is echt een walhalla voor de culinair ingestelde golfer. Tussen de wijnranken en truffelbomen zijn in het glooiend landschap pareltjes van golfbanen gedrapeerd; het beste van twee werelden. Zo bestaat Golf Club Margara uit twee prachtige 18 holes wedstrijdbanen, een karakteristiek clubhuis met uitstekende keuken en diverse appartementen.

Ook in de omgeving van het Comomeer bevinden zich een paar bijzondere banen. Menaggio & Cadenabbia Golf Club bijvoorbeeld, op de bosrijke heuvels, dateert van 1907 en is daarmee de op één na oudste baan van Italië. Maar mijn absolute  favoriet is Golf Club Villa d’Este in Montorfano. Het majestueuze clubhuis in combinatie met de onvergelijkbaar fraaie bosbaan is sprookjesachtig. Ik ben trouwens niet de eerste die dat heeft ontdekt, want vele vips zijn ons voorgegaan.”

Bekijk meer bijzondere golfbanen in Italië.
De website van de Italiaanse golf federatie

Menaggio & Cadenabbia Golf Club
Golf Club Villa d’Este in Montorfano

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button