FilmKunst, film, muziek

Golden Globe voor La Grande Bellezza

De Italiaanse film La Grande Bellezza rijgt de prijzen aaneen. De European Movie Awards,’Beste film’ op tal van internationale filmfestivals en de favoriete film van De Volkskrant-lezers in 2013! Nu is daar ook de Golden Globe bijgekomen voor ‘Beste buitenlandse film’. Op naar de Oscars!

“Bedankt Italië! Een gek land, maar mooi”. Dat waren de laatste dankwoorden van de Italiaanse regisseur Paolo Sorrentino tijdens de Golden Globe uitreiking zondagavond. Zijn film La Grande Bellezza werd gekroond tot de beste buitenlandse film. De laatste keer dat Italië een Golden Globe won heel geleden. In 1989 om precies te zijn. Toen ging de film Cinema Paradiso er met de prijs vandoor. La Grande Bellezza staat ook de shortlist voor de Oscars, samen met acht andere buitenlandse films. Uit deze negen worden aankomende donderdag, 16 januari,  vijf genomineerden geselecteerd die doorgaan voor de hoofdprijs.  Vervolgens wordt op zondag 2 maart, tijdens de ceremonie van de 86e Academy Awards, de winnaar bekend gemaakt. 

Regisseur Paolo Sorrentino met de prijs
Regisseur Paolo Sorrentino met de prijs

La Grande Bellezza is een grootste film, een cinematografische ode aan Fellini’s La Dolce Vita en de stad Rome. Betoverend, openhartig en ironisch tegelijkertijd.
De film gaat over Jep Gambardella (Toni Servillo), een knappe man en onweerstaanbaar verleider. Hij is een succesvol journalist maar ook een gefrustreerd schrijver. Hij is graag gezien in het mondaine leven van Rome maar denkt ook met verbittering terug aan zijn jeugdliefde. Daarom besluit hij na zijn 65e verjaardag het schrijven weer op te pakken, op zoek de zin en schoonheid van het leven.

De film draait al een tijdje maar door de toegenomen populariteit is hij n steeds meer (grotere) zalen te zien. Bekijk waar de film ondermeer draait en lees meer over Italiaanse film

Bekijk de  trailer. Lees ook onze recensie.

La Vita è Bella laatste Oscarwinnaar voor Italië

Misschien herinnert u zich nog de uitzinnige vreugde en memorabele speech van Roberto Benigni toen zijn film La Vita è bella de Oscar voor beste buitenlandse film in 1998 won. Dit legendarische moment is via deze link te bekijken. Het was de laatste keer dat een Italiaanse film de eervolle onderscheiding kreeg.  In totaal won de Italiaanse cinema tien keer de titel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button