Geloof en kerk in ItaliëKunst & CultuurKunst, film, muziekLazioNieuwsRegio'sRomeStedenVakantie

Paasbloemen in Rome weer Nederlands

De Nederlandse sierteelt zorgt met Pasen weer voor de traditionele bloemversiering op het Sint Pietersplein in Rome. Als Paus Franciscus zijn Paaszegen uitspreekt doet hij dat te midden van een uitbundig bloemendecor.

Vorig jaar werd de Nederlandse bloemengift nog net op tijd gered. Sponsoren haakten af en het leek erop dat een traditie van 35 jaar ten einde kwam. Maar dankzij onder meer het ingrijpen van Antoin Bodar, kwam er toch geld beschikbaar van nieuwe sponsoren. Ook kwam er in de persoon van de bloemenarrangeur Piet van der Burg uit Berkel Rodenrijs, een nieuwe artistiek leider voor de bloemendecoratie. Hij is geheel belangeloos aan het project ‘Bloemen voor de Paus’ verbonden.

Van der Burg en een team van bloemisten en andere vrijwilligers zijn in nauwe samenwerking met het Vaticaan druk bezig met de voorbereidingen voor de uitvoering van dit jaar.

Friezenkerk

De Friezenkerk is de drijvende kracht over het initiatief. Deze Nederlandse katholieke parochie bevindt zich aan de voet van het St Pietersplein in Rome. Jaarlijks bezoeken zo’n 20.000, voor het merendeel Nederlandse pelgrims de kerk.

De bloemen worden kosteloos aangeboden. “Het is een mooie traditie dat de Nederlandse christenen de paus bij het hoogfeest van Pasen deze bloemenpracht aanbieden” aldus Bodar. De Friezenkerk hoopt van harte meer bijdragen te mogen ontvangen. Deze zijn zeer welkom met het oog op de toekomst van dit bijzondere project, dat de band van Nederland met de Wereldkerk zo mooi tot uitdrukking brengt.

Sinds 1986

Paasbloemen in Rome weer Nederlands
Paasbloemen in Rome weer Nederlands

In 1986 stuurde het Vaticaan een bestelling richting Nederland: bloemen voor de paasmis. Dat lieten de telers zich geen tweede keer zeggen. En zo trokken op de dinsdag van de Goede Week drie vrachtwagens uit het Westland via Utrecht (voor de zegen van de kardinaal) richting Vaticaanstad. Een traditie was geboren.

Lees meer over de geschiedenis van de Nederlandse Bloemen en het Vaticaan.

Paasbloemen in Rome weer Nederlands

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button