Nieuws

Goedkope en dure vakantieplekken in Italië

Italië is duurder dan ooit bleek uit onderzoek van de Italiaanse consumentenbond. Vooral in de traditionele vakantiemaand augustus, rijzen de prijzen de pan uit. Maar als je even goed kijkt kan je veel besparen, maar dan moet je wel de juiste vakantiestek weten. Dit zijn de goedkope en dure vakantieplekken in Italië zomer 2024.

Consumentenorganisatie Assoutenti, onderzocht de vakantieprijzen voor de zomer van 2023 en zag dat de kosten voor vervoer en verblijf omhoog zijn geschoten. Hotels, vliegtickets, ferry’s en autohuur; Iedereen deed fikse percentages op de prijs, vakantiegangers betaalden nog nooit zoveel als nu. De consumentenclub onderzocht vooral de plekken waar Italianen graag vakantie vieren. Maar laten wij die plekken nou zelf ook leuk vinden…

Relatief goedkope gebieden

Gelukkig zijn er naast de peperdure ook relatief goedkope gebieden. Die rekenen voor augustus geen 22.000 euro voor een weekje in een driesterrenhotel, zoals in sommige Italiaanse hotspots. Die hotspots zijn onder andere Sardinië, Sicilië en de Amalfikust. Daar liggen de prijzen voor augustus het hoogste.

Uit cijfers van het ministerie blijkt dat accommodaties hun tarieven met gemiddeld 13,7% hebben verhoogd, met uitschieters van meer dan 15% voor hotels en pensions. Maar de verschillen zijn groot.

Toch lijkt het vakantiegangers niet te deren. Na de enorme dip tijdens de pandemie is er een grote vraag naar reizen.

Minder service

Hoge prijzen aan de ene kant, minder service aan de andere kant. Halfpension is steeds vaker afgeschaft en bijna overal moet je tegenwoordig voor het ontbijt betalen. Die kosten liggen tussen de 7 en 15 euro per persoon per dag.

Vervoer

Overnachten is flink duurder maar ook vervoer. Veel Italianen trekken net als wij naar de eilanden of het zuiden. Assoutenti rekende uit dat een gezin met twee kinderen en auto in augustus 1.462 euro kwijt is op de route Genua-Palermo. Van Civitavecchia naar Olbia op Sardinië kost 1.331 euro en wil je vanuit van Livorno naar Olbia dan kost dat 1.030 euro . Met het gezin en de auto op de boot van Napels naar Palermo kost 624 euro in augustus.

Veel Italianen pakken het vliegtuig om af te dalen naar de zuidelijke regio’s en ook die tarieven zijn de omhooggeschoten.

Autohuren goedkoper dan een paar jaar geleden

Dat het huren van een auto in 2021 en 2022 veel duurder was dan voorheen had je misschien al een keer uitgezocht. Verhuurbedrijven verkochten massaal hun auto’s tijdens de pandemie. Toen de vraag naar reizen weer aantrok was er weinig aanbod en dat leidde tot recordprijzen. Inmiddels lijken die prijzen weer te dalen dus er is ook nog goed nieuws! Reken op 400 euro per week voor een kleine auto.

Goedkope en dure plekken in Italië per regio, zomer 2024

Het onderzoek heeft steeds gekeken naar een vakantie in de tweede week van augustus, in een 3-sterrenhotel met een gezin van twee volwassen en twee kinderen, zonder ontbijt.

Campanië

De relatief onbekende Cilento streek is minder duur dan de Amalfikust. Maar niet minder mooi.

Campanië en dan vooral de Amalfikust spant de kroon. Een 3-sterrenhotel kost in augustus voor twee volwassenen en twee kids tussen de 4.000 en 11.920 euro in Positano. Sorrento en Amalfi zijn wat goedkoper.

Onze tip, de Cilento! Een prachtig en relatief goedkoop gebied onder Napels. Je betaalt er tussen de 2.000 en 4.000 euro per week.

Sicilië

Een van de meest fotogenieke maar in het hoogseizoen ook duurste stadje van Sicilië is Cefalù

Op Sicilië betaal je het meest in het schattige Cefalù. Dat kan oplopen tot meer dan 20.000 euro per week voor een 3-sterrenhotel.  San Vito Lo Capo en Taormina zijn wat goedkoper met prijzen tot 9.000 en 7.000 euro.

Relatief voordelig op Sicilië zijn Mondello (ten westen van Palermo, 900 tot 1.500 euro), Porto Empedocle (bij Agrigento in het Zuiden, van 1.000 tot 3.000) of Mazara del Vallo (onder Marsala, van 1.000 tot 5.000 euro)

Toscane

Het strand van Viareggio

In Toscane is Marina di Pietrasanta het duurst maar ook Viareggio kan aantikken. Tot wel 15.000 euro per week voor een gezin in een hotel!

Emilia-Romagna

Riccione is duur (tot wel 20.000 voor een week in een 3 sterrenhotel met gezin), Rimini is voordeliger.

Veneto

Caorle is een leuke en niet al te dure vakantieplek

In Veneto is Lido di Jesolo het duurste gemiddeld. Caorle en Bibione zijn goedkoper.

Friuli

Goedkope en dure vakantieplekken in Italië
Minder bekend en daardoor misschien wel voordelig is de plaats Grado

Friuli is een tip als je wilt besparen op de vakantiekosten. Lignano Sabbiadoro is daar de hotspot maar de prijzen zijn veel lager dan op de eilanden of de Amalfikust. In de leuke plaats Grado kan je als gezin vanaf ongeveer 900 euro per week in het hoogseizoen een hotel boeken. De prijzen daar lopen tot ongeveer 4.000 euro voor de duurdere accommodaties.

Lazio

anzio is een van de leukste stranden vlakbij Rome
Anzio is een van de leukste stranden vlakbij Rome

In Lazio is de kustplaats Anzio echt een tip. Uiteraard moet je daarvoor wel een stuk verder rijden. Het gebied is vrij onbekend maar zeker interessant. Vanaf 900 euro boek je een week een hotel met gezin in het hoogseizoen.
Circeo in de regio Lazio is een stuk duurder.

Calabrië

Goedkope en dure vakantieplekken in Italië
In Calabrië is Tropea in het duurst

De hotspots in Calabrië zijn Capo Vaticano (2.500 tot 4.000 voor een week) en Tropea (tot 5.000 voor een week).

Sardinië

Goedkope en dure vakantieplekken in Italië
Hotels in de plaats Villasimius op Sardinië zijn goedkoper dan die aan de noordoostkust.

San Teodoro op Sardinië is veruit het duurst (tot wel 22.000 voor een week). Daarna komen Baja Sardinia (12.000 euro) en Porto Cervo (9.000).

In Villasimius kan je als je goed zoekt nog relatief goedkoop vakantie vieren in het hoogseizoen. De kosten zijn van 800 tot 7.000 euro. Golfo Aranci, La Maddalena en Alghero zijn ook een stuk minder duur dan het noordoosten van het eiland.

Puglia

Goedkope en dure vakantieplekken in Italië
In het zuidelijkste puntje van Puglia, in Santa Maria di Leuca (foto), zijn de hotels goedkoper dan in Gallipoli of Otranto

In Puglia is Gallipoli de duurste bestemming. Dat kost vanaf 4.000 per week voor een gezin met twee kinderen maar als je een beetje comfort wilt loopt dat al snel op naar de 9.000. Otranto is iets goedkoper net als Ostuni.
Voordelig zijn Vieste (vanaf 1.200 euro) en het zuidelijkste puntje Leuca.

Meer budgettips voor Italië

Goedkope en dure vakantieplekken in Italië

Goedkope en dure vakantieplekken in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button