Glutenvrij Italiaanse recepten voor de Kerst!
Vier Siciliaanse zussen ontdekten zeven jaar geleden dat ze coeliakie hadden en daarmee zeiden ze de gluut snel vaarwel. Om toch traditioneel Italiaans te kunnen blijven eten gingen ze met traditionele recepten aan de slag om zo een glutenvrije variant te ontdekken. Daarvan kwam een Instagram account met inmiddels 33.000 volgers en de leuke site Glutenfree4sisters.it vol recepten. De dames uit Trapani, waarvan er eentje lang in Amsterdam woonde, hielpen ons een handje om een glutenvrij Italiaans kerstmenu te maken. En dat is natuurlijk ook heerlijk als je de gluut wel goed verteert. Buon appetito!
Zuccotto di salmone
Een zuccotto is van origine een toetje uit Florence met de vorm van een halve bol. Het komt van zucca, het woord voor pompoen vandaar. De Glutenfree4sisters komen met dit zalmgerecht helemaal in de kerstsferen zeggen ze. Het is een makkelijk te maken antipasto met maar drie ingrediënten.
Voorbereidingstijd: 20 minuten.
Rusttijd: twee uur
Voor 6-9 personen
Ingrediënten
- 200 gr gerookte zalm
- 250 gr smeerkaas
- 2 middelgrote aardappelen (200-250 g)
Bereiding
Kook de aardappelen, snijd ze in blokjes en laat ze afkoelen. Bekleed een kom (ongeveer 15 cm. in diameter) met huishoudfolie en bedek de binnenkant met plakjes zalm. Zorg ervoor dat de hele wand bedekt is.
Snij de rest van de zalm fijn en meng het met de kaas en de aardappel. Maak met de hand een compacte bal en vul hiermee voorzichtig de binnenkant van de kom met de zalm. Laat minstens een paar uur rusten in de koelkast.
Draai de kom om op te dienen en verwijder de folie.
Ravioli con ricotta e spinaci in brodo vegetale
Ravioli met ricotta en spinazie in groentebouillon
Met deze primo komen de jeugdherinneringen van de zussen naar boven. Oma maakte het in de winter één of twee keer per maand. Als ze uit school kwamen stond de dampende bouillon op tafel en was het meteen feest. Het is dan ook een gerecht voor feestdagen en speciale gelegenheden.
Voorbereidingstijd: 45 minuten
Kooktijd:
5 minuten
Rusttijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 50 minuten
Ingrediënten
Voor de ravioli: 300 gr mix standaard meel zonder gluten (merk: Schär) 3 grote eieren 3 eetlepels olie Zout naar smaak Voor de vulling: 400 gr verse schapenricotta 100 gr spinazie
Bereiding
Laat de spinazie even in een pan met een klein laagje heet water slinken. Laat het goed uitlekken.
Hak de spinazie fijn en voeg het toe aan de ricotta.
Giet de bloem in een kom, maak een kuiltje in het midden en voeg de eieren, de olie en het zout toe. Meng alles met je handen tot je een homogeen mengsel krijgt.
Bestuif het je werkblad met bloem.
Voeg extra bloem toe als het deeg niet goed kneedbaar is. Gebruik een pastamachine om van niet al te dunne plakken deeg te maken. Voor elke ravioli heb je een stukje deeg van zeker 15 × 20 centimeter nodig.
Leg een volle eetlepel met de vulling in het midden van het deeg. Sluit de ravioli door het deeg te vouwen. Zorg dat alle lucht uit het deegkussentje is en gebruik een deegwieltje of vorm om de vorm uit de snijden. Gebruik een met voldoende bloem bestoven werkblad om het deegkussentje te laten rusten. Doe de ravioli na minimaal een uur in de kokende groentebouillon en kook ze vier minuten. Serveer met wat Parmezaanse kaas en nootmuskaat.
Polpettone con sorpresa
Gehaktbrood met verrassing
Dit is een feestelijke secondo voor je glutenvrije kerstmenu en nog eens vrij makkelijk te maken ook. Het gehaktbrood kan je ook vullen met bijvoorbeeld scamorza, spek en groene asperges.
Voorbereidingstijd: 45 minuten
Kooktijd: 1 uur 15 minuten
Rusttijd: 30 minuten
Totale tijd: 2 uur 30 minuten
Ingrediënten
Voor het gehaktbrood:
- 500 gr rundergehakt
- 2 eieren
- 3-4 eetlepels glutenvrij paneermeel
- 3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
- 2 eetlepels melk
- Gehakte peterselie naar smaak
- Zout naar smaak
Voor de vulling:
- 5-6 blokjes diepvriesspinazie
- 4 (hele) hardgekookte eieren
- 100 gr gesneden kaas
- 150-200 gr gekookte ham
- 2 vellen glutenvrij bladerdeeg
- Eigeel naar smaak
Bereiding
Meng in een grote kom het gehakt, de eieren, de Parmezaanse kaas, de melk, peterselie en het zout. Kneed het mengsel goed samen en rol het met een deegroller uit tussen twee vellen bakpapier.
Leg dan in het midden de spinazie, dan de kaas en tenslotte de hardgekookte eieren. Rol het geheel op en sluit het gehaktbrood af. Zet het ongeveer 45 minuten in de oven op 180 graden.
Haal het gehaktbrood uit de oven en laat het afkoelen. Bedek het vervolgens met de plakjes rauwe ham en vervolgens met het bladerdeeg. Zorg ervoor dat het hele oppervlak bedekt en gesloten is.
Bestrijk het met eigeel en maak decoratieve inkepingen met een mes en zet het terug in de oven tot het bladerdeeg gaar en goudbruin is.
Glutenvrij Panettone
Natuurlijk mag de Panettone niet ontbreken als toetje. De zusters maakten een glutenvrije variant met pure chocolade en pistache. Een unieke combinatie met een heerlijke smaak. Gasten die hem geserveerd kregen konden niet geloven dat het van glutenvrij deeg was gemaakt, aldus die vier zusters.
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Gaartijd: 1 uur 10 minuten
Rusttijd: twee uur
Totale tijd: 1 uur 50 minuten
Ingrediënten
- 500gr glutenvrije bloemmix voor desserts
- 160 ml water
- 100 gr boter
- 70 gr eigeel
- 45 gr eiwit
- 15 gr zonnebloemolie
- 1 zakje biergist
- 1 eetlepel honing
- zout
- Donkere chocolade en pistache voor de garnering
- Gehakte pistachenoten om te versieren
Bereiding
Meng alle ingrediënten met een planeetmenger (een planeetmenger is een menger die twee bewegingen tegelijk maakt) en bladhaak gedurende 5 minuten op lage snelheid. Verhoog vervolgens de snelheid en kneed het deeg gedurende 10 minuten.
Leg het deeg in een speciale panettone vorm (of hoge springvorm) en verdeel het lichtjes met behulp van een lepel. Snijd voor het bakken een kruis in de panettone.
Bak op 150°C gedurende 70 minuten in een heteluchtoven.
Garneer met de chocolade en de pistache.