NieuwsSmaken

Giuseppe maakte de lekkerste Panettone!

Banketbakker Giuseppe Mascolo uit Visciano bij Napels heeft het WK Panettonebakken gewonnen in de categorie traditioneel. Tweede werd ook een Italiaan; Claudio Colombo en de derde plaats ging Luca Poncini uit het Italiaanse deel van Zwitserland

Het is weer Panettone tijd. Het Italiaanse kerstbrood dat zo heerlijk luchtig en zacht je gehemelte aait. Als je een goede koopt tenminste en dat mag niet alleen, nee, dat moet wat kosten. Meer dan 100 miljoen zijn er in Italië gebakken en daarvan kan er maar één de lekkerste zijn.

Al jaren wordt er daarom een heus WK Panettonebakken georganiseerd, dit keer in Milaan. Met banketbakkers uit Frankrijk, Spanje, Zwitserland, Portugal, de Verenigde Staten, Canada, Brazilië en Australië was het een echt internationaal gezelschap. Voor het eerst deed er zelfs een banketbakker uit Afrika mee! Met al het baktalent moet er volgend jaar toch echt een vertegenwoordiger van de Lage Landen een gooi naar de eeuwige roem doen vinden wij.

Er zijn verschillende categorieën Giuseppe Mascolo won in de categorie traditioneel maar er is ook een categorie chocolade, een persprijs en eentje voor het mooiste ontwerp verpakking.

Het geheim van Giuseppe Mascolo

Giuseppe Mascolo was verkocht toen hij op 11-jarige leeftijd na school de patisserie in zijn dorp bezocht. Hij volgde tal van opleidingen en opende in 2005 zijn eigen bakkerij in Visciano, 40 kilometer van Napels. Hij doet al vijf jaar mee aan wedstrijden en won al 18 prijzen! Zijn geheim zit ‘m in de gist. Mascolo experimenteerde lang om het fermentatieproces zo te sturen dat een hele zachte en smaakvolle panettone uit de oven komt.

Panettone paradijs in Milaan

De panettone van Achille Zoia in Milaan

Misschien staat er een weekendje shoppen in Milaan op je programma deze weken. Loop dan eens binnen bij La Boutique del Dolce di Zoia. Dat is wel een stuk uit het centrum maar met de metro zou het in drie kwartier te doen moeten zijn (uitstappen Cologno Centro). Voor een panettone-bedevaart moet je iets over hebben nietwaar?!

Het is de zaak van Achille Zoia en dat is een grootheid in de wereld van de patisserie. Hij kreeg dit jaar de Master of Panettone Award, een soort oeuvreprijs. Al dertig jaar is hij druk als docent en inspirator om de Panettone tot kunst te verheffen. Bekijk eens de site.

Zelf maken

Waag zelf een keer een poging om zo’n luchtige en smeuïge panettone te bakken. Als je dat onder de knie hebt kan je met Pasen ook de Colomba maken want dat is het zelfde alleen in een andere vorm.

Dit is het recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button