Italiaanse modeNieuwsStile Italiano

Giorgio Armani ontvangt hoogste onderscheiding Italië

President Sergio Mattarella heeft ontwerper Giorgio Armani tot Ridder benoemd voor zijn verdiensten voor de Italiaanse mode en de natie. De nu 87-jarige ontwerper ontving het Grootkruis en mag zich nu Ridder, Cavaliere, noemen met een Orde van Verdienste van de Italiaanse Republiek. Dit is de hoogste onderscheiding die een burger in Italië kan krijgen.

Mattarella omschreef Armani als een open en beminnelijk mens met grote waarde voor het land. Armani liet weten dat hij trots was om Italië in de wereld te vertegenwoordigen.

De staat reikt de onderscheiding sinds 1951 uit aan mensen die veel voor het land hebben betekent op het gebied van de letteren, kunst, economie of in de uitoefening van een openbaar ambt. Ook als je actief bent in het sociale domein, de filantropie of in het leger kan je deze onderscheiding krijgen.

Armani

Armani (Piacenza, 1934) was van oorsprong een ‘medicijnman’ en rolde per ongeluk in de mode. Na studies medicijnen en fotografie ontwikkelde hij zich namelijk tot een ontwerper en etaleur. De modecarrière kwam dan ook vrij laat op gang, want Armani was al 34 toen hij in dienst kwam bij Nino Cerruti. Het bleek een inspirerende omgeving in alle opzichten. Binnen tien jaar namelijk waren er niet alleen de tijdloze, elegante modemerken Giorgio Armani en Emporio Armani, maar onder dezelfde gestileerde adelaar bracht de ontwerper cosmetica, horloges, zonnebrillen en allerhande accessoires op de markt. 

Haute Couture mag een ‘Armani originale’ vreemd genoeg niet heten, maar hij geldt beslist als de meest succesvolle ontwerper van Italië. Naast zijn carrière als ontwerper is Armani ook bekend om zijn maatschappelijke werk. Hij bestrijdt kinderarmoede en werft fondsen voor onderzoek naar HIV/AIDS.

Slechts twee andere Italiaanse ontwerpers hebben deze allerhoogste onderscheiding gekregen, Valentino Garavani in 1986 en Miuccia Prada in 2015.

Cavalieri in Nederland

De Italiaanse staat eert ook regelmatig Nederlanders en in Nederland wonende Italianen. Zo kreeg toenmalig Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Ankie Broekers-Knol in 2017 de onderscheiding Cavaliere di Gran Croce dell’Ordine della Stella d’Italia. Dat is een, logischerwijs, lagere onderscheiding dan Armani kreeg. Ook Aris Spada, de initiatiefnemer van het Italië Evenement in Haarzuilens, kreeg dezelfde eer.

Silvio Berlusconi werd in de jaren zeventig ook geridderd maar deed in 2014 juist afstand van de titel. De druk om deze stap te nemen werd groot omdat hij werd veroordeeld wegens belastingfraude. Men stelde dat hij de titel niet meer waard zou zijn.

De orde van de Ster hang om Ankie Broekers-Knol. Naast haar Andrea Perugini, de toenmalige Italiaanse ambassadeur in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button