Italiaanse restaurantsNieuwsSmaken

Gió Cucina Italiana beste Italiaan. Publieksprijs gedeeld

Italiaans restaurant Gió Cucina Italiana in Amsterdam heeft de grote juryprijs gewonnen van de verkiezing Italiaans Restaurant van het Jaar. De publieksprijs moesten Lab26 uit Hengelo en Vino & Friends Maastricht delen omdat ze precies hetzelfde aantal stemmen kregen.

Al sinds 2011 organiseren onze collega’s van Italië Magazine de verkiezing Italiaans Restaurant van het Jaar. Ook dit jaar was de grote feestavond in het Amsterdamse Hilton en stal de voormalig manager daarvan en tevens juryvoorzitter Roberto Payer de show. Tegelijkertijd wordt namelijk ook de Franse variant van deze prijs bekend gemaakt door vertegenwoordigers van de Franse gastronomie. Zoals wel vaker schept Payer veel genoegen in het subtiel en minder subtiel refereren aan de superioriteit van de Italiaanse keuken. Maar tot zover de Frans-Italiaanse tweestrijd die gelukkig met een glimlach op de mond gestreden wordt. Het draaide vooral om hardwerkende horecaondernemers voor wie de prijs een enorme erkenning is voor de passie die ze iedere dag in hun zaak steken.

Juryprijs

Gió Cucina Italiana beste Italiaan. Publieksprijs gedeeld
Gió Cucina Italiana

Gió Cucina Italiana zit in de Amsterdamse Sint Jacobsstraat op nummer 8 en de Italiaanse Giorgia staat aan het roer. Het bestaat pas sinds 2021. Ze laat haar gasten kennismaken met de smaken, geuren en kleuren van de authentieke Italiaanse keuken. Koken leerde ze van haar moeder en grootmoeder. Deze nieuwe binnenkomer stormt meteen door naar de top met het halen van de prestigieuze prijs.

De jury: “Vandaag bekronen wij één restaurant dat de ziel van de Italiaanse thuiskeuken perfect weet te vangen. Het is de keuken van ‘la mamma’ en ‘la nonna’, vol liefde en traditie. Dit restaurant brengt die authentieke Italiaanse ervaring naar een klein, smal straatje, waar iedereen kan genieten van de gerechten die wij zo waarderen.”

Publieksprijs

Gió Cucina Italiana beste Italiaan. Publieksprijs gedeeld
Juryvoorzitter Roberto Payer (R) en  Fabio Panissidi (tweede van rechts) van Lab26.

Naast de vakjury mag ook het publiek een oordeel geven over de kwaliteit van de hele eetervaring. We wisten dat Lab 26 uit Hengelo veel fans weet te mobiliseren want die won de prijs al eens eerder. Vino & Friends uit Maastricht kreeg dit keer echter ook veel stemmen en wel exact hetzelfde aantal als de collega’s uit het Oosten van het land. Op beiden werd ruim negenhonderd keer gestemd en dus zagen we een podium vol gelukkige restaurateurs.

Vino & Friends is een wijnwinkel, wijnbar én restaurant ineen. De collectie Italiaanse wijnen is zeer indrukwekkend en het eten volgens velen zo blijkt uitstekend. Met deze erkenning steekt het dat andere Italiaanse toprestaurant uit de stad dat de verkiezing in 2012 al eens won naar de kroon.

Vino & Friends won de gedeelde publieksprijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button