Gezellige opening Etrusken tentoonstelling in Leiden
Donderdag was in Amsterdam de openingsdag van de Etrusken tentoonstelling nog landelijk nieuws, toen de Italiaanse ambassadeur boos wegliep na een toespraak van Andrea Vreede.
Alle aandacht zal ook de opening in Leiden geen windeieren hebben gelegd. Bijna 2.000 bezoekers genoten van de bijzondere expositie en met name ook van de unieke sfeer op de vrijdagavond. Een DJ, een markt met lekkernijen uit het hedendaagse Toscane en Umbrië (het gebied waar de Etrusken leefden) en uiteraard de expositie zelf maakte het een uiterst gezellige happening.
De ambassadeur liet zich opnieuw zien (dit keer geen speeches) want Franco Giordano is bijzonder geïnteresseerd in oude kunst. Hij studeerde archeologie en ondersteund actief het museum van Egyptische archeologie in Turijn. Hij was overigens niet de enige hoogwaardigheidsbekleder. Ze genoten allen van de door Maestro Events georganiseerde markt die een gevarieerd aanbod kende. Truffels, wijnen, olie, honing, kunst, mode en (wijn)reizen. Het maakte de ontmoeting tussen archeologische kunst en gastronomie compleet.
Het verhaal van de rijke Etruskische cultuur is verdeeld over twee musea. In Amsterdam is het thema ‘Mannen met macht’ (daarom verklaarde journaliste Andrea Vreede niet om Berlusconi heen te kunnen) In Leiden heet de tentoonstelling ‘Vrouwen met aanzien’. Dat aanzien hadden de dames in die tijd zeker. Ze lagen aan bij diners, konden lezen, mochten hun eigen naam aan kinderen doorgeven en hadden aanzienlijke invloed in het sociale en maatschappelijke leven.
Moderne geëmancipeerde vrouwen volgens hedendaagse maatstaven, dit in tegenstelling tot de Griekse en Romeinse cultuur. De tentoonstelling laat een groot aantal unieke voorwerpen en kunstobjecten zien waardoor je je als bezoeker drieduizend jaar terug in de de tijd kan verplaatsen.
De tentoonstelling is nog tot 18 maart in beide musea te zien http://etrusken.info/nl/
Meer foto’s van de opening op 14 oktober via deze link
http://www.dickvanderbiezen.nl/newetrusken2011.html