Nieuws

Gezellig kerststallen kijken in Utrecht, Napels en Umbrië

Als trouwe lezer van onze krant en website weet je dat in Napels het hele jaar door kerststallen te zien zijn, zelfs met hedendaagse figuren er in zoals recent nog de vertrekkende premier Renzi. In Museum Catharijneconvent in Utrecht zijn traditioneel weer veel Napolitaanse kerststallen te zien de komende tijd. Het museum organiseert veel leuke dingen voor kinderen.

De uitvinder van de stal komt uit de regio Umbrië. Franciscus van Assisi organiseerde in 1223 de eerste, in het plaatsje Greccio (dat ligt tegenwoordig net in Lazio op de grens van Umbrië). Hij wilde de kerstboodschap uitdragen voor ongeletterden en bedacht daarom een levende kerststal. De stal met echte os en ezel was meteen een groot succes. Nog steeds worden in Umbrië erg veel kerststallen georganiseerd en ook nog steeds in Greccio. Ook in andere plaatsen is het erg gezellig.

In Ferentillo bijvoorbeeld staat tot eind van deze maand weer een enorme handgemaakte kerststal opgesteld met licht- en rookeffecten en bewegende delen. Deze stal werd in 2003 gekozen tot mooiste van Italië. Met het verlichte vallende water als decor spelen 150 figuranten het kerstverhaal na bij de spectaculaire Marmore watervallen. Een magnifiek gezicht. Het fraaie dorp Acquasparta in Umbrië is eind december en begin januari helemaal omgetoverd tot een grote levende kerststal met meer dan 100 spelers.

In Napels staat Renzi in de kerststal
In Napels staat Renzi in de kerststal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button