Italiaanse dranken en likeurenNieuwsSmaken

Gezellig aan een Italiaans Aperitief. 5 zomerdrankjes

Als in de Paesi Bassi de piepers om halfzes op het bord liggen, gaat de Italiaan nog lang niet aan de dis. Pas vanaf een uur of acht (hoe zuidelijker, hoe later) wordt er aan het bestellen van antipasti gedacht. Tot die tijd moeten ook de Italiaanse motortjes wel blijven lopen, dus wat is er dan lekkerder dan een paar snacks met een lekker drankje, in de namiddag en het begin van de avond. Heerlijk genieten en het is nog gezellig ook. Aperitivo per favore!

Bitter

Hollandse smaakpapillen zijn niet altijd op de Italiaanse borrels berekend. Bitter is namelijk het credo, de Italianen zijn er dol op. Vanwege de smaak, maar, naar verluidt zijn bittere drankjes ook de beste dorstlessers. Een welkome eigenschap tijdens zomerse hitte. Ook zijn gesuikerde of alcoholische dranken niet goed voor de eetlust. Veel aperitivi bevatten geen of weinig alcohol en zijn gebaseerd op een mix aan kruiden.

Een aperitief (Italiaans: aperitivo) drinken voor het avondeten is met name in Noord- en Midden-Italië helemaal hot. Het woord aperitivo komt trouwens van aperire, dat openen betekent in het latijn. De drankjes ‘openen’ de smaakpapillen en wekken eetlust op.

De historici zijn het niet helemaal over de oorsprong van de aperitivo eens, maar vast staat dat men al in de Romeinse tijd zijn eigen favoriete kruidendrankje maakte, vaak voor medicinaal gebruik. Later werden hele sterkte varianten gemengd met wijn om het makkelijker drinkbaar te maken. In de 18e eeuw ontstonden in grote Italiaanse steden als Milaan en Turijn de eerste aperitivo-bars. De laatstgenoemde stad werd toen het centrum van de Vermouthproductie, versterkte wijn op smaak gebracht met aromatische planten en kruiden. Bekend zijn Martini en Campari.

campari dop

Beroemde drankjes

Als u de Italiaanse bar in loopt ziet u tientallen, misschien wel honderden vrolijk gekleurde flessen. Ga het avontuur eens aan en laat u verassen door de lokale mix. Op zeker gaan kan natuurlijk ook. Een aantal aperitivi hebben wereldfaam behaald tot James Bond aan toe. Die bestelt ze steevast Shaken, not stirred.

Campari

Gezellig aan een Italiaans Aperitief. 5 zomerdrankjes

Gaspare Campari gaf zijn naam in 1960 aan een drankje met wel zestig natuurlijke ingrediënten. De samenstelling is tot op de dag van vandaag gelijk en geheim. Inmiddels weten we wel dat er ginseng, rabarber, sinaasappelschil en aromatische kruiden in zit en is ook de rode kleur verklaart. Die komt van dezelfde stof waarmee ook de bekende roze Glacékoeken worden gekleurd. Het is Carmine, E120, gemalen luizenschildjes…

Een van de meest traditionele aperitieven is Campari Soda. Heel simpel; Campari (rood) gemengd met sodawater oftewel Spa Rood maar dan wel op zijn Italiaans, met een subtiel bubbeltje. Bitter en fris maar ook alcoholhoudend.

Negroni

5 zomerdrankjes uit Italië

Camillo Negroni is de aartsvader van de Negroni cocktail. Hij wilde iets sterkers dan Campari Soda en voegde er daarom wat Gin aan toe om het af te maken met een schijfje sinaasappel. Bitterrrr!

Aperol

De Italiaanse borrel

Aperol is razend populair in Noord-Italië. Alleen al vanwege zijn bijna Hollandse feloranje kleur, valt hij overal op. Toen de bitterzoete drank in 1919 door Giuseppe Barbieri in Padova werd gelanceerd, was vooral het relatief lage alcoholpercentage van 11% bijzonder. Het wordt ‘on the rocks’gedronken, maar meestal wordt het geserveerd als Spritz, een mix van Aperol, Prosecco en mineraalwater.

Spritz klinkt Duits en dat is het ook. Noord-Italië maakte lang deel uit van het Habsburgse rijk (U weet wel, met Sissi). De Noordelingen deden water bij de wijn want zo puur vonden ze hem veel te sterk. Ze gaven de nieuwe mix de naam Spritz mee, wat letterlijk injectie betekent in het Duits. De Italianen voegde er later nog Prosecco uit Veneto aan toe en zo ontstond een drankje dat nu overal furore maakt. Zelf mixen kan, maar tegenwoordig zijn er in Nederland ook veel kant-en-klare varianten te koop zoals iSpritz, Rosanti Spritzzz of Il Spritz.

Hugo

Gezellig aan een Italiaans Aperitief. 5 zomerdrankjes

In Zuid-Tirol (jazeker, dat is Italië) is de mixdrank Hugo (spreek uit: Jugo) erg populair en ook in Nederland vlogen de kant-en-klare flessen dit jaar de winkel uit. De echte mix bestaat uit 15cl Prosecco, 2cl vlierbloesemsiroop, bruisend water, munt en een schijfje citroen. Bekijk de instructievideo.

Alcoholvrij en bier

5 zomerdrankjes uit Italië
Gezellig aan een Italiaans Aperitief 5 zomerdrankjes

Bekende alcoholvrije aperitivi zijn de Crodino of San-Bitter. Overigens hoef je je als bierliefhebber niet verloren te voelen, ook het gerstenat wordt gedronken en zelfs steeds meer (lees ons artikel). Neem dan wel een echte Italiaanse Peroni, Nastro Azzurro of Moretti.

Lees ook meer over non-alcoholische Italiaanse frisdrankjes

Lekkere trek

Gezellig aan een Italiaans Aperitief. 5 zomerdrankjes
Gezellig aan een Italiaans Aperitief 5 zomerdrankjes

In Spanje hebben ze de Tapas en de Italianen vergeten de hapjes natuurlijk ook niet. Maar de bitterballen blijven in de vriezer. Geen Italiaan die er aan denkt om een André Hazes knakworst of vlammetjes te bestellen. Verfijnde vleeswaren, subtiele zoutjes en de bekende ruitvormige en korstloze witte broodjes, de Tramezzini, komen op tafel. In sommige bars staan hele buffetten uitgestald. Daardoor zijn de drankjes soms wat duurder maar dan kunt u ook ongegeneerd van al het lekkers proeven.

Recepten voor Italiaanse hapjes

Recepten voor Italiaanse en vaak ook gezonde borrelhapjes of, ook leuk, Italiaanse bitterballen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button