Kunst & CultuurKunst, film, muziek

Geluidskunstenaar Dario D’Aronco exposeert in Middelburg

Morgen opent in de Vleeshal in Middelburg een geluidsexpositie van de Italiaanse kunstenaar Dario D’Aronco. D’Aronco maakte een minimalistische geluidsinstallatie die is geïnspireerd op het werk van de Italiaanse componist Giacinto Scelsi, die vlak na de Tweede Wereldoorlog puristische muziek wilde componeren voor een nieuwe wereld. D’Aronco zoekt het beginpunt op waar het oor van de toeschouwer betekenis genereert uit een zo zuiver mogelijk geluid en een zo afwezig mogelijk beeld.

Hij maakte dit project in samenwerking met Michiko Hirayama, de Japanse toonkunstenares voor wie Scelsi zijn muziek voor stem schreef (Canti del Capricorno). Tijdens de opening op zaterdag 28 september zal Hirayama live optreden, in interactie met de installatie in De Vleeshal. Met deze installatie vervolgt Dario D’Aronco zijn project dat in Rome begon: Isomorphic view for voice and light. 

Met behulp van opnames van stemimprovisaties van Hirayama creëert D’Aronco een soundtrack die in eerste instantie was bedoeld als een dialoog met Hirayama zelf en vervolgens is verwerkt tot een live performance op de tentoonstelling zelf.

Dario D'Aronco
Dario D’Aronco

Via de figuur van Michiko Hirayama grijpt de kunstenaar terug op de gedachten waarmee Scelsi zich, net als veel andere componisten en kunstenaars uit zijn tijd, net na de Tweede Wereldoorlog, onderscheidde: voor hen was kunst vooral een middel om een ‘nieuwe wereld’ te creëren en de mens een groter bereik te geven met behulp van technologie.

De tentoonstelling is gerealiseerd in samenwerking met Fondazione Volume! en Fondazione Scelsi in Rome en met ondersteuning van het Istituto di Cultura Italiano in Amsterdam.

Dario D’Aronco, (eidolon) 3 illustrations for voice
28 september – 20 oktober 2013

opening: 28 settember 2013, 17.00 uur


De Vleeshal
Markt
Middelburg
vleeshal.nl/nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button