De markenNieuwsRegio'sVakantie

Geheimtips voor De Marken

Wat is jullie favoriete regio in Italië vragen ze ons vaak. Meestal draaien we er dan een beetje als volleerd politicus omheen want we vinden alles in Italië fantastisch. Maar diep in het hart schuilt er toch een speciaal plekje voor de regio De Marken. Een betoverend landschap, prachtige kust, middeleeuwse stadjes, volop cultuur en uiteraard fantastisch eten. Misschien wel het allerleukste is dat het zelfs in het hoogseizoen niet heel druk is. Zo voel je je nog een beetje ontdekkingsreiziger. Evert de Rooij schreef een mooie reisgids voor deze streek en deelt alvast even een paar geheimtips voor De Marken.

Door: Evert de Rooij

Op zo’n 1500 kilometer van Utrecht ligt Le Marche (de Marken), een van de mooiste regio’s van Italië. Het ligt ingeklemd tussen de Sibillijnse bergen in het oosten en de Adriatische Zee in het westen. De natuur is er overrompelend mooi en gevarieerd, met op de bergkammen pittoreske, ommuurde stadjes die de sfeer van de middeleeuwen en de renaissance ademen.

Urbino

In het noorden ligt Urbino, dat onder hertog Federico da Montefeltro uitgroeide tot een van de mooiste kunststeden ter wereld. Het Palazzo Ducale dateert van het midden van de 15de eeuw en is nu in gebruik als Galleria Nazionale delle Marche, waardoor je er helemaal doorheen kunt scharrelen. Dat geldt ook voor het geboortehuis van de schilder Raphael, in de naar hem genoemde Via Raffaello Sanzio, vlakbij de gezellige Piazza della Repubblica, waar het op de terrassen goed toeven is.

Bronzen beelden

Geheimtips voor De Marken

Ten zuiden van Urbino kom je via de Gola di Furlo (foto boven), een kloof die is uitgesneden door de rivier de Candigliano, in Pergola. Hier in de buurt stuitte op 26 juni 1946 een boer tijdens werkzaamheden op een historische vondst. Een kanunnik zag gelijk het belang ervan in: het waren fragmenten van een beeldengroep van verguld brons, afkomstig uit de Romeinse tijd. De groep bestaat uit twee wanruiters te paard met ernaast twee vrouwenfiguren, de Bronzi Dorati. De 318 losse fragmenten werden tussen 1949 en 1988 gereconstrueerd tot de huidige beeldengroep, die in een geklimatiseerde ruimte staat in het museum van Pergola.

Fietsroute: In de sporen van de Romeinen

Wijnand Luttikholt, die in de buurt een piepklein dorpje uit de 13de eeuw ombouwde tot het Bike& Art Hostel Ca’ Palazzo, greep de 75-jarige verjaardag van de ontdekking van de Bronzi Dorati vorig jaar aan voor een feestje. Hij kreeg de Limburgse kunstenaar Wil van der Laan zover om in Pergola zijn bronzen koppen van de Romeinse keizers Hadrianus, Trajanus, Marco Aurelius, Nero en Augustus gedurende vier maanden tentoon te stellen. Wijnand bedacht ook een fietstocht vanuit Pergola in de sporen van de Romeinen (Sulle tracce dei Romani). De tocht leidt naar de vindplaats van de Bronzi Dorati en de vroegere Romeinse stad Sempronii, het huidige Fossombrone.

Lees meer over de speciale fietsroute

Abdij van Dante

Geheimtips voor De Marken

Vorig jaar was groot feest in Italië, want op 14 september 1321 werd dichter Dante geboren. Door zijn bekendste werk, La Divina Commedia – een gedicht in drie delen over een reis door het hiernamaals, van de Hel Inferno), door het Vagevuur (Purgatorio) naar het Paradijs (Paradiso) – wordt hij beschouwd als grondlegger van de Italiaanse taal.

Dante was ook politiek actief en dat leverde wel wat complicaties op. Zo leefde hij de laatste 19 jaar van zijn leven in ballingschap. Waarschijnlijk verbleef hij rond 1318 in Le Marche. Daar vond hij onderdak bij de monniken van de abdij van Fonte Avellano. Dit complex ligt op een prachtige, verstilde plek op de flanken van de Monte Catria in de gemeente Serra Sant’Abbondio. Hier vestigden monniken zich in de 10de eeuw om er als kluizenaars te leven, op een plek dichtbij een waterbron (fonte) en omgeven door hazelaars (corius avellana). Dante maakt in La Divina Commedia melding van deze plek en later hebben de monniken het vers (Paradiso XXI, 106-111) vereeuwigd in een gedenksteen.

Oudste Carnaval

Als je van carnaval houdt, moet je naar Fano toe. Een document uit 1347 bewijst dat men daar al heel vroeg het Carnevale più dolce d’Italia vierde. Het groeide in al die eeuwen uit tot het belangrijkste evenement van Le Marche, verspreid over drie zondagen en dankt zijn naam aan de enorme hoeveelheden snoepgoed die men vanaf de praalwagens naar het publiek gooit.

Reisgids

Bestel de reisgids van Evert de Rooij over het Noorden van Le Marche op de site van uitgever Edicola.

Meer Marken!

Lees alle artikelen over de regio op onze website. Een tip voor 2024 is de stad Pesaro, die is dan culturele hoofdstad van Italië.

Reis met de nachttrein naar Bologna en daarna per elektrische huurauto naar de Marken! Meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button