Gegratineerde bucatini pasta met tuinbonen en asperges
Het is weer tijd voor tuinbonen! In mei en juni komen de verse van het land en die zijn waanzinnig lekker. In Nederland is hij geliefd maar in Italië ook.
Favoriete fave
Italianen zijn dol op de verfijnde smaak van tuinbonen, de Fave. In Puglia eten ze ze met witlof, de Romeinen brengen ze op smaak met spekjes, ui en bleekselderij Met spekjes en ricotta zijn ze heerlijk door de risotto en ook de pasta omarmt de tuinboon met liefde. Rasp er dan eens wat Bottarga uit Sardinië overheen. Een hemelse combinatie.
Verse tuinbonen zijn vooral in mei en juni verkrijgbaar dus eet ze nu. Gedroogd kan je er ook in de winter van genieten. Tuinbonen door de pasta is een voortreffelijke combinatie. Dit recept is met een zachte bechamelsaus en groene asperges. Volgens ons passen de witte echter ook prima.
Recept: Gegratineerde bucatini pasta met tuinbonen en asperges
Bereidingstijd: ca. 45 min.
Per portie: ca. 488 kcal 15 g eiwit 16 g vet 63 g koolhydraten
Ingrediënten voor 4 personen
- 300 g bucatini of lange macaroni
- zout en peper
- 2 el boter
- 1 el bloem
- 200 ml melk
- een beetje nootmuskaat
- 200 g groene asperges
- 400 g tuinbonen
- 2 el olijfolie
- sap van 1/2 citroen
- 1/2 bosje basilicum
1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar in water met wat zout. Verhit de boter en bak er de bloem op laag vuur ca. 2 minuten in. Neem van het vuur en voeg al roerend de melk toe. Breng al roerend aan de kook. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C). Giet de pasta af en laat hem uitlekken. Meng de saus door de pasta en breng het geheel nogmaals op smaak met zout en peper. Verdeel over een ovenschaal en gratineer het geheel ca. 10 minuten in de oven.
3. Snijd de houtige uiteinden ruim van de asperges. Halveer de asperges eventueel in de lengte. Blancheer de asperges ca. 1 minuut in kokend water met wat zout. Dop de tuinbonen en blancheer ze ca. 2 minuten in kokend water met wat zout. Dop de tuinbonen dubbel. Giet de asperges en de tuinbonen af en meng ze met de olijfolie en het citroensap. Breng op smaak met zout en peper.
4. Verdeel de pasta over borden. Verdeel de tuinbonen en asperges over de pasta. Bedruppel met een beetje olijfolie en verdeel de basilicumblaadjes eroverheen.
Meer Italiaanse pastarecepten met tuinbonen
Gegratineerde bucatini pasta met tuinbonen en asperges