LazioNieuwsRegio'sRomeStile ItalianoVakantie

Geen Olympische Spelen in Rome 2024?

Rome heeft zich kandidaat gesteld voor de organisatie van de Olympische spelen 2024 maar na de gemeenteraadsverkiezingen deze zomer regeert de Vijf Sterren- Beweging het stadhuis en daarom staat de mogelijke organisatie volgens velen op losse schroeven.

De nieuwe burgemeester van Rome, de 37 jarige Virginia Raggi, heeft namelijk herhaaldelijk gezegd dat ze geen voorstander is. Volgens haar zijn er grote problemen die eerst opgelost moeten worden. Daarmee doelt ze op de belabberde infrastructuur, het grote afvalprobleem en de voortdurende corruptie.

September 2017 kiest het Internationaal Olympisch Comité de stad die in 2024 gastland voor de spelen mag zijn. Rome zou het dan moeten opnemen tegen Boedapest, Parijs en Los Angeles. Veel mensen denken dat Rome zich voortijdig terugtrekt. Er is zelfs geen lobby in Rio aanwezig.

Kosten

Het grootste bezwaar is de kosten, de stad staat na jarenlang wanbeleid 13 miljard euro in het rood! De Romeinse spelen zouden naar schatting van de Italianen ruim 5 miljard euro moeten kosten. 4 miljard minder dan de spelen in Londen. Virginia Raggi heeft gezegd de stad niet met nog meer schulden te willen opzadelen.

Voorstanders

December 2015 kondigde een trotse premier Renzi de kandidatuur aan nadat eerder al gepoogd was de spelen van 2004 en 2020 binnen te halen. Het bid voor 2020 werd voortijdig ingetrokken maar voor 2024 zijn er nog genoeg voorstanders te vinden. Die claimen dat de spelen 170.000 banen opleveren en een geweldige impuls voor de economie. 70% van de accommodaties is er al, die staan er nog van de spelen in 1960, toen ze ook in Rome plaatsvonden, aldus het pro-kamp. Het bekendste voorbeeld hiervan is het Stadio Olimpico waarin de twee grote voetbalclubs in de stad nog steeds hun thuiswedstrijden afwerken.  Het Olympisch dorp, dat in de wijk Tor Vergata gebouwd zou moeten worden, zou later dienst kunnen doen als studentencampus. Tot slot verwijst men ook graag naar de winterspelen van 2006 in Turijn die een enorme boost aan de stad hebben gegeven.

Het uit 1960 stammende en inmiddels gemoderniseerde Olympische Stadion in Rome
Het uit 1960 stammende en inmiddels gemoderniseerde Olympisch Stadion in Rome. Op het terrein zijn ook andere sportfaciliteiten nog steeds in gebruik.

Eind juni werden er nog 17 prominente ambassadeurs gepresenteerd uit de film, muziek, horeca, kunst en zakenwereld. Namen als Giorgio Armani, Roberto Benigni, Andrea Bocelli, Ennio Morrricone en Laura Pausini gaan nog vol voor de hoofdprijs.

1960

Rome-1960
Het logo in 1960

De spelen van 1908 werden aan Rome toegekend maar vanwege de uitbarsting van de Vesuvius liet de overheid die vlam even aan zich passeren. Het geld was nodig voor de gevolgen van de ramp. In 1960 later kreeg de Italiaanse hoofdstad de spelen alsnog.

Referendum

Lokale politici pleiten voor een referendum later dit jaar. Men verwacht dat dan bijna driekwart van de bevolking de kandidaatstelling zal ondersteunen. In oktober staat de kwestie van de spelen op de agenda van de Romeinse gemeenteraad.

UPDATE 30 augustus 2016
Een onderzoek onder de Romeinse bevolking liet zien dat 50% voor de plannen is. 36% is tegen.

UPDATE 11 oktober 2016
Rome heeft zich vandaag definitief teruggetrokken voor de organisatie van de Olympische Spelen 2024.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button