Italiaanse modeNieuws

Geen boete meer voor nepartikelen uit Italië

Op vakantie in Italië is voor sommigen de verleiding groot nagemaakte merktassen of nep-merkkleding te kopen. Napels is bijvoorbeeld de grootste invoerhaven van deze meestal in China geproduceerd artikelen. Via de veelal Afrikaanse (strand)verkopers vinden ze hun weg naar de consument.

Al eerder schreven we over dit fenomeen en wat je wel en niet mag meenemen. De aanschaf en het naar huis meenemen van nepartikelen is namelijk strafbaar. Nederland zou Nederland niet zijn als er niet iets werd gedoogd en dat is in dit geval zo, een paar spullen werd al door de vingers gezien. Maar nu heeft het Openbaar Ministerie besloten helemaal geen boetes meer uit te delen. Je spullen worden nog wel in beslag genomen.

De reden voor dit besluit is volgens het Openbaar Ministerie dat er ‘te veel rompslomp’ aan kleeft. Vorig jaar werden op Schiphol alleen al 127.000 van deze namaakproducten in beslag genomen door de douane. Tot voor kort ontvingen mensen die meer dan drie nep-producten mee smokkelden een boete van minimaal 175 euro. Een boete volgt nog wel als iemand meer dan vijftig nepartikelen bij zich heeft.

Fabrikanten zijn woest

De vaak Italiaanse fabrikanten, die al jaren strijden tegen de handel in namaakartikelen en intellectuele eigendomsfraude, zijn woest. De stichting React vertegenwoordigt tweehonderd merkhouders zoals Gucci en Versace.  In het AD laat de directeur weten dat de nieuwe richtlijn nergens op slaat.  “Dit is een heel verkeerd signaal. De wet schrijft voor dat het strafbaar is. Dan moet daar ook tegen worden opgetreden.”

Lees meer over namaakartikelen en hoe ze in Napels ook geld kopiëren!

Meer over douaneregels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button