Nieuws

Gastronomisch bier-arrangement nieuwe restauranttrend?

Van een speciale bierkaart kijken we al lang niet meer op, maar een bier-arrangement bij een diner op niveau zagen we nog niet eerder. Tijdens de presentatie van het Italiaanse biermerk Viola in Vaessen maakten we aangenaam kennis.

Vaessen klinkt je als gastronomieliefhebber natuurlijk bekend in de oren. In zijn ‘Leest’ kookte Jacob Jan Boerma drie sterren bij elkaar. Dat is ook de droom van Pasquale Carfora die het restaurant vorig jaar overnam. Als Michelin na een aantal decennia eindelijk weer eens een ster uitdeelt aan een ‘Italiaan,’ gaat ook bij onze redactie de vlag uit. Maar zo ver is het nog niet. Alhoewel Pasquale al wel met stip binnenkwam op de nominatielijst Beste Italiaan van Nederland.

Helemaal uit Italië!

Het stijlvolle restaurant is in ieder geval een fraai decor voor een intiem samenzijn van de culinaire pers. Die zijn gelokt met nieuws over een bijzonder bier, helemaal uit Italië! Nu Italiaanse bier sinds vorig jaar al zes keer in de bonus is geweest bij ‘s lands grootste kruidenier, is alleen de herkomst niet genoeg reden het kritische journaille in de speciaal gecharterde bus de laten stappen. Nee, dit bier ontstijgt de variant voor Jan en alleman is de belofte.

Maurizio Arduini

De charmante Maurizio Arduini uit de gezellige badplaats Cattolica in Italië (tip!), is de bedenker van het merk. Viola noemde hij het en dat had een reden. Niet alleen is Viola in het Italiaans een viool, een meisjesnaam, een kleur en een bloem. Het staat ook nog eens voor ‘goed’ in de lokale streektaal van Maurizio’s geboortegrond. Zijn opa nam de term vaak in de mond als ze weer eens een snelle rit maakten over de wegen waar Valentino Rossi zijn eerste meters op de motorfiets maakte. “De motor rijdt viola!” werd er tijdens de memorabele tochtjes van grootvader en kleinzoon dan uitgeroepen.

Bier vervangt wijn

Een eerbetoon dus dat gecombineerd met de andere betekenissen perfect past bij een bier dat de skileraar niet even bestelt als hij vrolijk de skihut binnenwandelt. Dit bier drink je met beleid, ‘premium’ is de moderne term. De verschillende varianten nodigen daarbij uit tot een kunststukje ‘foodparing’, een wetenschappelijke methode die verrassende smaakcombinaties oplevert. De wijn wordt deze middag daarom vervangen door bier. Iedere gastronomische gang die Pasquale uit zijn keuken tovert, wordt voorzien van een Viola-variant, geschonken in een wijnglas. 

Eerlijk moeten we zijn, dat is best even wennen. Ons brein is nu eenmaal zo geconditioneerd, dat het in een restaurant met wit tafellinnen en comfortabele zetels een glas Franciacorta verwacht als aperitief, om daarna over te gaan op een mooie pecorino of barolo. Bier en bitterballen zijn als sinds mensenheugenis ‘gepaird’ en voelen zich het meest op hun gemak in de voetbalkantine of de vrijmibo, althans, dat zegt ons onderbewustzijn. Maar zo niet tijdens deze middag in Vaessen.

0,75 liter fles

De 0,75 liter fles bier op tafel helpt onze geest een handje om te geloven dat het helemaal zo gek niet is. En dat is het ook niet als je bedenkt dat bier ontelbare variaties kent met ieder een eigen karakter. Smaak, geur, kleur en alcoholpercentage zijn uitstekend af te stellen op het eten.

De eerste gang belooft in ieder geval heel wat. De combinatie van de rode garnaal, de gambero rosso met ijskoude granita van witte perzik is een meesterwerk. Het Bianca Blanche van Viola voegt zich daar als natuurlijke partner bij. Laat dat wit maar even in de kelder liggen. Dit lichte, ongefilterde bier is gemaakt van saaz-hop en gearomatiseerd met sinaasappelschillen en koriander. Viola zou elegantie, zachtheid en evenwichtigheid combineren lezen we later in een ronkend persbericht en ja, dat willen we bij deze best bevestigen.

Omdat wij de bus lieten voor wat hij was, moeten we de hoeveelheid gerstenat temperen, maar dat is sowieso al een logische maatregel bij deze manier van bier drinken. Het gaat om de kwaliteit en zeker niet om de kwantiteit.

Een bijzondere ervaring

De gangen volgen elkaar op. Ravioli met een heerlijke ragout, sappig buikspek. Pasquale kan echt wel koken. Het zijn gerechten waar ‘herfstbier’ zich perfect toe verhoudt. De Pale Ale met een alcoholpercentage van 6.9 procent, is met zijn amberkleur en ‘tonen van exotisch fruit’(citaat persbericht) als een chianti classico die het varkensvlees gezond tegenwicht geeft.

Roboiola parfait met verschillende texturen van vijg is het toetje. Het brein sputtert voor de laatste keer nog even tegen maar toch drinken we een slokje van het Voila jubileumbier ter ere van het 10-jarig bestaan. De koffie slaan we over om het onconventionele avontuur niet te verstoren.

Een bijzondere ervaring was het. Wie weet dat creatieve chefs hier vaker werk van gaan maken. Het beroep van biersommelier is sowieso al enige tijd geleden geboren.

Zelf drinken

Rest ons nog even te vermelden dat importeur La Prosciutteria trakteerde. Deze Italiëfans uit Abcoude wisten Viola al aan restaurant Gusto (Amstelveen, Ouderkerk aan de Amstel) en beachclub Titus (Kijkduin) te slijten. Op www.birraviola.nl komen snel nog meer adressen als het aan de enthousiaste ondernemers ligt.  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button