ApuliëNieuwsRegio'sVakantie

Gargano beter bereikbaar via luchthaven van Foggia

Na een sluiting van elf jaar is vorig jaar de luchthaven van Foggia in Puglia weer geopend. De eerste commerciële vlucht landde vorige week. Daarmee wordt de prachtige Garganostreek in Puglia een stuk beter bereikbaar.

30 september landde er voor het eerst weer een toestel op de luchthaven Gino Lisa van Foggia, een stad in het Noorden van de regio Puglia. De Griekse luchtvaartmaatschappij Lumiwings (foto boven) gaat er vier keer per week op vliegen vanuit Milaan met een Boeing 737-300. Tickets voor een vlucht op 22, 23 en 24 december zouden volgens de directeur van Lumiwings al uitverkocht zijn. Naast de verbinding met Milaan Malpenza worden er binnenkort ook vluchten opgestart vanuit Turijn, Catania en Verona naar Foggia.

Puglia populair

De beslissing hangt samen met de stijgende populariteit bij Italiaanse en internationale toeristen van de regio Puglia. Die vliegen vaak low-cost naar de internationale luchthavens van Bari en Brindisi. Afgelopen september noteerden ze daar bijna een miljoen passagiers. 15% meer dan in dezelfde periode in 2019 en dat was ook al een record. Van die miljoen arriveerden 400.000 mensen uit het buitenland (10% stijging). Afgelopen jaar kenden de luchthavens in Puglia 7,2 miljoen reizigers en ook dat is een stijging van 12,6% t.o.v. 2019.

Toch plaatsten critici eerder hun kanttekeningen bij het voornemen om Gino Lisa weer te openen. Er zouden voor een gezonde exploitatie zeker een miljoen passagiers per jaar nodig zijn. In het gunstigste geval zou de luchthaven echter maar 300.000 passagiers per jaar kunnen trekken meenden ze.

Gargano beter bereikbaar

De Garganostreek is via Foggia in ieder geval sneller bereikbaar. Wil je bijvoorbeeld naar het populaire stadje Vieste dan ben je vanaf de luchthaven van Bari zeker tweeënhalf uur onderweg en vanaf Brindisi drieënhalf uur. Via Foggia is de reistijd ongeveer anderhalf uur. Daarbij tekenen we natuurlijk wel aan dat je vanuit Nederland of België in Milaan moet overstappen. Naar Brindisi en Bari gaan wel rechtstreekse vluchten. Een alternatief kan de luchthaven van Pescara nog zijn maar daar vandaan is het met auto of bus zeker drie uur naar Vieste.

Gargano specialist Marlou Boelens laat ons weten de mensen daar enorm hopen dat er ook vluchten vanuit het buitenland naar Foggia komen. Maar dat zou niet makkelijk zijn want de strijd tussen de provincies Bari en Foggia is groot aldus Marlou. Maatschappijen die al op Bari vliegen zouden dan worden uitgesloten en ja, als de bekende low-cost vluchten niet komen wordt het moeilijk. Overigens vormen de luchthavens van Puglia wel één bedrijf.

Parco Nazionale del Gargano

De stad Foggia staat nog al eens op lijstjes met de lelijkste Italiaanse steden, maar de prachtige Gargano-schiereiland dat er zo’n 40 kilometer vandaan ligt zeker niet. Het bijzondere gebied werd in 1995 uitgeroepen tot Nationaal park. De spoor van de laars loopt ongeveer 70 kilometer de Adriatische Zee in. Vieste, Peschici en Rodi Garganico zijn buitengewoon fraaie toeristenstadjes.

Het bergachtige binnenland is dichtbebost. Er komen gigantische beukenbomen voor van wel vijf meter omvang. De hoogste top van de Gargano is de 1055 meter hoge Monte Calvo in het Westen.

Tremiti Eilanden

Gargano beter bereikbaar via luchthaven van Foggia
Gargano beter bereikbaar via luchthaven van Foggia

Maak vooral ook eens een boottocht naar de Tremiti Eilanden. Rond deze kleine autoloze eilanden vind je prachtige strandjes met kristalhelder water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button