algemeenItaliaanse merenLezersverhalenLombardijeNederlanders in ItaliëNieuwsVakantieVeneto

Het Gardameer, meer dan een Nederlandse kolonie

Door: Kathleen Claes

Het Gardameer. Voor heel veel Nederlanders een tweede thuis in de zomer, terwijl andere Italiëgangers er, juist daarom, met een grote boog omheen rijden. De zogenaamde Hollandse kolonie staat ze tegen. Kathleen Claes woonde eens aan het beroemde meer en predikt haar Lago di Garda sindsdien als een ware ambassadeur. Het hoe-en-waarom van een ‘local’.

Mijn eerste vakantie in Italië was in Limone sul Garda. Dit zal altijd een bijzondere plek voor mij blijven, want hier is mijn liefde voor Italië en de Italiaanse cultuur ontstaan. Want, zo bleek, het beeld dat velen hebben van het Gardameer als Nederlandse kolonie in Italië klopt toch niet helemaal. En nee, er zitten ook niet alléén maar Duitsers aan hun liters bier.

Ach, ik zal niet ontkennen dat er veel Nederlanders en Duitsers te vinden zijn, zeker in juni, juli en augustus, maar zij ontnemen de prachtige steden en dorpen niet hun Italiaanse authenticiteit. En als je net wat verder kijkt dan je camping of hotel vind je niet alleen de mooiste uitzichten, maar ook de lekkerste gerechten en echte Italiaanse gastvrijheid. Want dat is uiteindelijk toch waar een vakantie in Italië om draait! Na die eerste vakantie in Limone sul Garda keerden we nog een keer terug, en uiteindelijk werd de liefde voor Italië zo groot dat ik besloot Italiaanse taal & cultuur te studeren in Utrecht.

Terugkeer naar mijn geliefde Gardameer

Na 3 jaar woorden stampen, regels leren, me verdiepen in de Italiaanse geschiedenis en cultuur en vele reizen naar Italië, besloot ik dat het tijd was weer terug te keren naar mijn geliefde Gardameer. In april 2017 vertrok ik via Team4Animation dus voor het eerst als hoofd animatrice naar Glamping Resort Weekend in San Felice del Benaco. Tot en met oktober bleef ik daar en ik had de tijd van mijn leven! Het was zelfs zo leuk dat ik vorig jaar april opnieuw voor een half jaar richting het Gardameer ging. In totaal verbleef ik dus een jaar aan de westkant van het meer en leerde zo op mijn vrije dagen de mooiste plekjes kennen.

Wat je écht gezien moet hebben…

Natuurlijk, bezoek Sirmione, Bardolino, Desenzano, Lazise en Peschiera del Garda. Het zijn allemaal mooie steden waar je heerlijk kunt shoppen of een terrasje kunt pakken. Maar het zijn ook de plekken waar je al die Nederlanders en Duitsers tegenkomt. Hartstikke gezellig, maar soms wil je gewoon even buiten de gebaande paden. De écht bijzondere plekjes ontdekken, zeg maar. Voor Gardameer.nl schreef ik al vaker over mijn ervaringen aan het meer en ik deel graag de meest bijzondere tips en ervaringen met je.

Bijzondere uitstapjes

Tips locals Gardameer
Lago di Tenno

Eén van de eerste bijzondere uitstapjes die ik maakte, was verrassend genoeg naar een ander meer. Of beter gezegd: meertje. Met een omvang van 2,5 km² past het Lago di Tenno namelijk bijna 150 keer in het Gardameer. Het ligt zo’n 10 kilometer van Riva del Garda, op een hoogte van 550 meter. Het water heeft een turquoise kleur, wat veel mensen hier naartoe trekt. Het lijkt wel of je in het paradijs bent beland, zo uniek. Let wel, het water is zelfs in juli en augustus ijskoud, want het komt natuurlijk rechtstreeks uit de bergen.

Toch zag ik veel mensen verkoeling zoeken in het meer, en heb ook ik een duik gewaagd. Ondanks het feit dat meer toeristen hun weg naar Lago di Tenno vinden, is het hier niet te druk. Er komen ook veel Italianen uit de omgeving om hier een dag te relaxen, en je krijgt toch net dat extra beetje vakantiegevoel met de mooie klanken van het Italiaans om je heen.

Gardone Riviera

Tips locals Gardameer

Wat dichter bij de camping waar ik werkte, bezocht ik Gardone Riviera. Deze gemeente wordt heel wat minder vaak genoemd dan steden als Bardolino of Peschiera del Garda. Dat is zeker niet terecht, want het heeft echt een pittoresk centrum. Een andere reden dat ik er een bezoekje bracht, was de oude villa van politicus en schrijver Gabriele d’Annunzio. Een naam die degenen die geen Italiaans hebben gestudeerd of zich niet in de Italiaanse geschiedenis hebben verdiept, niet veel zal zeggen.

Toch zou ik iedereen aanraden om zijn voormalige villa te bezoeken. Het is namelijk omringd door een enorm terrein met verschillende gebouwen en prachtig aangelegde tuinen. Er is zelfs een heel amfitheater gebouwd voor speciale voorstellingen, er ligt een oude boot en je loopt langs een waterval. Het kon meneer d’Annunzio niet groots genoeg zijn. Bij elke stap die ik zette, viel ik in een nieuwe verbazing. Voordat ik alles had gezien was ik dan ook zo’n drie uur verder.

Pieve

Tips locals Gardameer

Een andere mooie plek aan de westkust, is Pieve met de griezelterrassen. Dit gehucht is onderdeel van het dorp Tremosine, dat uit 18 kleinere gehuchten bestaat. De weg ernaartoe was al adembenemend, want je rijdt door de Brasakloof, dicht op de rotsen. Eenmaal boven aangekomen, hoef je eigenlijk alleen maar de borden naar hotel Paradiso te volgen, waar je in het restaurant de beroemde en huiveringwekkende griezelterrassen kunt bewonderen. Die heten zo omdat ze zijn gebouwd in rotsen die steil naar beneden lopen. Als je vanaf het terras naar beneden kijkt, zie je één grote afgrond. Brrr… Ik heb hoogtevrees, dus was al snel weer weg van het terras. Een eindje er vandaan heb je namelijk een beter zicht op de terrassen en kun je ze ook goed op de foto zetten!

Mijn eerste liefde: Limone sul Garda

Tips locals Gardameer

Zo’n 10 kilometer van Pieve ligt Limone sul Garda. Zeker een plek waar je ook veel toeristen gaat tegenkomen, maar toch. Iedere Gardameer-liefhebber heeft zijn of haar eigen lievelingsstad, en die van mij is zonder twijfel deze! De smalle straten van het centrum, de afbeeldingen van citroenen die je overal ziet, de citroentuinen, de winkeltjes, het strand bij de stad… Ik kan er in mijn dromen blind doorheen lopen en als ik aan het Gardameer ben, moet ik dan ook minstens één keer deze stad bezoeken. De stad die voelt als thuiskomen.

Passie voor de Italiaanse keuken

Toen ik een jaartje geleden terugkwam van mijn tweede seizoen als animatrice in Italië, kon ik gelukkig mijn passie voor Italië voortzetten in mijn werk bij Blogs4Travel. Zo schrijf ik onder andere op Gardameer.nl regelmatig over de leukste plekjes in Italië. En toch ontbrak er iets… In de afgelopen jaren was niet alleen mijn liefde voor Italië gegroeid, mijn passie voor de keuken had zich ook steeds meer ontwikkeld. Daarom besloot ik Italië een beetje naar Nederland te halen en mijn eigen bedrijf te starten. Onder de naam La Cucina di Caterina geef ik nu regelmatig Italiaanse kookworkshops, om zo mijn passie met zoveel mogelijk mensen te delen. Zo werd die eerste vakantie aan het Gardameer het begin van een heel mooi én lekker Italiaans avontuur.”

Meer Gardameer

Tips locals Gardameer
Sytske

Lees ook het verhaal van Sytske Maaijen die er al 20 jaar woont. Bekijk ook de tips van onze lezers. Artikelen over andere Italiaanse meren vindt je hier.

Campings aan het Gardameer

Die kan je hier boeken.

Hotels rond het Gardemeer

Booking.com

Tips locals Gardameer

Tips locals Gardameer

Tips locals Gardameer

Tips locals Gardameer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button