NieuwsSmakenWijn

Gallo Nero Chianti beschermd

De Italianen zijn maar druk met het bewaken van hun culinaire erfgoed. Overal ter wereld loert namaak of misleiding. Van Parmaham of kaas, Balsamico tot zelfs topwijnen. Gelukkig is de strijd geregeld succesvol.

Deze week behaalde bijvoorbeeld het consortium van de bekende wijnen uit de Chiantistreek, een mooie overwinning bij het Europese hof. Alleen zij mogen de karakteristieke zwarte haan, de Gallo Nero, als symbool voor wijn gebruiken. De ijzersterke reputatie van het beeldmerk was voor het hof het belangrijkste argument om de eis van een concurrerende wijnmaker af te wijzen. Dat was er nota bene eentje uit Rome die een soortgelijk symbool op de fles wilde plakken. Het consortium bestaat uit 33 wijnboeren die in 1924 besloten om onder één krachtig merk te produceren. Ze kregen de laatste jaren al veel vaker gelijk in de rechtbank.

De Gallo Nero is al sinds de middeleeuwen het beeldmerk van Liga van Chianti en werd dus in 1924 het symbool van de Chianti Classico wijnen. Het komt voort uit de strijd tussen Florence en Siena over de controle over het Chianti-gebied.

Onlangs won de fabrikant van de Amarena kersen ook al van Chinese kapers op de kust.

Mandjes Chianti

Een enkel traditioneel Italiaans restaurantje heeft de rieten Chiantimandjes nog hangen. Ze roepen herinneringen op aan de oubollige tijd van kokosmatten, letterbakken en visnetten met glazen bollen. De mandflessen uit die tijd stonden synoniem voor slechte wijn. Maar de jaren 70 van de vorige eeuw liggen ver achter ons. Uit de Chianti streek komen absolute topwijnen en zelfs weer uit een mandje!

De rieten mandjes dateren al uit de 15e eeuw. Het was in die tijd duur en tijdrovend om glazen flessen met ronde bodems te maken. De Chiantifles had die niet. Voor de stevigheid kwam het mandje er omheen. Dat beschermde ook tijdens het transport en je kon de flessen ook op z’n kop, tussen de rechtopstaande flessen zetten. Dat scheelde weer ruimte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button