NieuwsVakantie

Fyra van zilveren naar rode pijl

Treinreizen is helemaal hot. Pak in Italië eens de veelbesproken Fyra die in Nederland geen succes werd. In het moederland flitst hij sinds drie jaar keurig volgens de dienstregeling met de naam Zilveren Pijl, Frecciargento 700, op de coupés. Die naam verandert nu in rode pijl, Frecciarossa. Dat is de overkoepelende naam voor de hogesnelheidstreinen in Italië van het spoorbedrijf Trenitalia.

Bijna 20 jaar geleden bestelde de Nederlandse en Belgische spoorwegen een trein bij het prima aangeschreven bedrijf AnsaldoBreda. Nadat in 2012 de Fyra door de lage landen ging testrijden ontstond een groot drama. De kwaliteit bleek niet voldoende, onderdelen vielen er met hoge snelheid vanaf en de trein was ook niet zo van de kou. De spoorwegen wilde er vanaf maar dat ging nog niet zo makkelijk. Jarenlang zagen automobilisten de wagons vanaf de snelweg verpieteren op een emplacement aan de rand van Amsterdam.

Fyra van zilveren naar rode pijl
De Fyra in Amsterdam in 2012. Foto; Rob Dammers, Wikipedia

Tweede leven

Nadat er eindelijk een oplossing werd gevonden gingen treinen retour afzender. Men dacht aan sloop maar de Italianen namen het maandagmorgen product toch flink onder handen. Ze doopten het een nieuwe naam; Frecciargento 700, zilveren pijl. Die naam was in lijn met de flitstrein Frecciarossa, waarmee de Italiaanse spoorwegen ongekend succes boeken.

In 2019 ging de oude Fyra in Italië rijden op het traject Milaan – Ancona. Alle 17 treinstellen zijn nu actief. Naast het traject naar Ancona kan je met de Frecciargento ook van Milaan naar Venetië en de steden Bari en Lecce in de regio Puglia. Sinds eind mei rijdt de trein ook vanuit Bolzano naar de hak van de Laars.

Kaartjes voor de Frecciargento 700 zijn te boeken via de website van Trenitalia. Er is een klasse Standard, Premium en Business.

Zilver wordt rood

De Fyra’s worden geleidelijk aan voorzien van kleuren van de Frecciarossa

31 mei presenteerde Trenitalia in Milaan de plannen voor de nabije toekomst. Met de boekingen gaat het uitstekend. Op de lange termijn wil het bedrijf de reis van deur-tot-deur steeds makkelijker maken. Wij werden blij te horen dat de treinen ook vaker gaan rijden naar toeristische bestemmingen. Trenitalia wil een grote rol spelen in de ontwikkeling van het duurzame toerisme. Zo rijden er al snelle treinen op het Franse spoor naar Parijs. Amsterdam lijkt ons slechts een kwestie van tijd.

Tot slot krijgen reizigers met honden ruimbaan en de namen Frecciargento en Frecciabianca verdwijnen. Alle treinstellen worden geleidelijk aan omgekit naar de centrale merknaam Frecciarossa.

Update maart 2023

De verf is nog nat maar dit is de opnieuw geverfde Fyra in Frecciarossa kleuren.

Foto: Wikipedia: @Gisorr650

Vakantie naar Italië met de trein

Kijk eens naar onze treinreis naar Puglia. Wie weet zit je dan in de Fyra tijdens de rit vanaf Bolzano!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button