NieuwsPizzaSmaken

Francesco Martucci opnieuw beste pizzeria ter wereld

Net als vorig jaar is pizzeria I Masanielli van Francesco Martucci uit Caserta de winnaar van de verkiezing Beste Pizzeria ter Wereld. Het is al het vijfde jaar dat de stad Caserta met deze eer mag strijken.

De Top Pizza 50 claimt de Michelingids van de pizzeria’s te zijn en beoordeelt niet alleen restaurants in Italië maar ook in de rest van wereld. Toch scoren ook nu weer de bakkers in de regio Campanië het hoogst met 16 restaurants in de Top50.

Broodje bapao pizza, keuzestress

Snel een Quattro stagioni, Calzone of Capricciosa bestellen kan bij de wereldkampioen niet. Er worden je een paar nieuwe vragen gesteld. Op de kaart van de nummer 1 van de wereld lezen we namelijk dat je je pizza gestoomd kan laten ‘bakken’, net als de Aziatische broodjes bapao. Maar je kan ook kiezen om hem op 180 graden te laten frituren. In de traditioneel meer dan 400 graden hete oven maken ze deze toppizza’s tot slot ook.

Na het type garing van het deeg moet je daarna kiezen welk deegsoort je wilt. Gewoon, volkoren of het maisdeeg met de naam Edit Piaf. Glutenvrij mag ook. Daarna wordt nogmaals duidelijk dat het hier geen doorsnee pizzeria betreft. Over deze ultieme pizza’s is tot in den treure nagedacht. Buitengewoon boeiende ingrediënten komen langs zoals gefermenteerde ui, munt, sultanarozijnen, IJslandse kabeljauw, gebakken aardappelen en roquefort. 

Pizza met saffraanmayonaise en bramen!

We lezen in de Italiaanse pers dat Francesco Martucci (foto boven) dolgelukkig was met de grootste prijs in het vak. “Dat is alleen maar gelukt door iedere dag de beste te willen zijn en steeds de vernieuwen. Zo hebben we bijvoorbeeld veel geïnvesteerd in de wijnkaart en in het personeel. De hele zwarte brigade is nu sommelier!”

Francesco noemt nog even de Alici in the Wonderland pizza die net als veel andere pizza’s op de kaart een zeer originele naam heeft. De pizza met Ansjovis (Alici!), krokante Toscaanse kool, fiordilatte, saffraanmayonaise en bramen is dit jaar bedacht door de patissier van de zaak. Ieder ingrediënt op deze pizza is volgens Francesco aan een uitgebreide studie onderworpen net als de bereiding en combinatie van smaken. Een creatie van de chef-dolce dus maar zoete pizza’s hoef je niet te verwachten in Caserta, aldus de grote meester.

De klassieke vraag naar de prijs van dit moois brandt natuurlijk op je lippen. Welnu, voor €5,50 bestel je een margherita met San Marzano DOP tomatensaus, fiordilatte en olie van ‘EVO Koinè – Presidio Slow Food’.

Bekijk hier het menu van I Masanielli di Francesco Martucci.

Parijs, Amsterdam en Brussel

Ben je een keer in Parijs dan bevelen de makers van de lijst Peppe Pizzeria aan. Dat is volgens hen de beste van Europa. In ons eigen Amsterdam doet Vincenzo Onnembo van restaurant nNea in Amsterdam het opnieuw goed. Dit keer scoort hij een zesde plek op de lijst van Beste Pizzeria’s in Europa. Twee hoger dan vorig jaar. Hij wordt geroemd om zijn innovatie. Zo introduceerde hij al enige tijd geleden zijn eigen diepvriespizza’s. nNea zit op de Bilderdijkstraat 92 in Amsterdam.
Niet op de lijst maar toch een van onze bekroonde favorieten is Mangiamore van Ciro Cuciniello, tevens in Amsterdam. In Brussel is La Pizza È Bella een topper volgens de jury maar ook La Piola Pizza.

In onze gedrukte krant van september dit jaar schreven we over sterrenchefs zoals Jacob Jan Boerma en Sergio Herman, die tegenwoordig ook toppizza’s maken maar die hebben de keurmeesters nog niet ontdekt.

De 50 beste Pizzeria’s van Italië

1I Masanielli – Francesco MartucciCasertaCampanië
210 Diego Vitagliano PizzeriaNapelsCampanië
3Seu Pizza IlluminatiRomeLazio
4I TigliSan Bonifacio (VR)Veneto
5Pepe In GraniCaiazzo (CE)Campanië
650 KalòNapelsCampanië
7Francesco & Salvatore SalvoNapelsCampanië
8Dry MilanoMilanoLombardije
9La Notizia 94NapelsCampanië
10Le GrotticelleCaggiano (SA)Campanië
11I Masanielli – Sasà MartucciCasertaCampanië
12180g Pizzeria RomanaRomeLazio
13CrostaMilaanLombardije
14Carlo Sammarco Pizzeria 2.0Frattamaggiore (NA)Campanië
15Pupillo Pura PizzaFrosinoneLazio
16QvintoRomaLazio
17La Cascina Dei SaporiRezzato (BS)Lombardije
18‘O ScugnizzoArezzoToscane
19IQuintiliRomeLazio
20ApogeoPietrasanta (LU)Toscane
21400 GradiLeccePuglia
22Patrick Ricci – Terra, Grani, EsplorazioniSan Mauro Torinese (TO)Piemonte
23Pizzeria Da EzioAlano di Piave (BL)Veneto
24Pizzeria Panetteria BoscoTempio Pausania (SS)Sardinië
25Le Follie Di RomualdoFlorenceToscane
26FandangoPotenzaBasilicata
27GrigorisMestre (VE)Veneto
28Giangi Pizza E RicercaArielli (CH)Abruzzen
29Pizzeria Da LionielloSuccivo (CE)Campanië
30Enosteria LipenTriuggio (MB)Lombardije
31Officine Del CiboSarzana (SP)Ligurië
32Antica Friggitoria Masardona RomaRomeLazio
33SiraniBagnolo Mella (BS)Lombardije
34L’OrsoMessinaSicilië
35SbancoRomeLazio
36FrumentoAcireale (CT)Sicilië
37FramentoCagliariSardinië
38Gusto DivinoSaluzzo (CN)Piemonte
39Giotto Pizzeria – BistrotFlorenceToscane
40Giovanni SantarpiaFlorenceToscane
41Impastatori PompettiRoseto degli Abruzzi (TE)Abruzzen
42Pizzeria Mamma RosaOrtezzano (FM)De Marken
43I FontanaSomma Vesuviana (NA)Campanië
44BOB Alchimia A SpicchiMontepaone Lido (CZ)Calabrië
45Pizzeria Gigi PipaEste (PD)Veneto
46I Borboni PizzeriaPontecagnano Faiano (SA)Campanië
47Sant’Isidoro – Pizza & BolleRomeLazio
48La ContradaAversa (CE)Campanië
49La BracieraPalermoSicilië
50Piccola PiedigrottaReggio EmiliaEmilia-Romagna

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button