De supermarkt is een ideale souvenirwinkel in Italië maar er zijn ook plekken waar je slechts mag kijken en niet kopen. Schilderijen, iconen en andere culturele voorwerpen mogen de grens niet over, dus: handjes op de rug in de kerken en musea.
Dat geldt ook bij een bezoek aan Pompeï, want de bedolven stad heeft veel last van grijpgrage vakantiegangers. Wie in Rome probeert een flesje te vullen met water uit de Trevifontein, krijgt er direct van langs. En dat geldt ook bij de douane op Sardinië, waar ze jaarlijks tonnen (!) aan zand, schelpen en stenen onderscheppen. Het strandzand is opvallend in trek bij toeristen en dat leidde al tot de eerste concrete boetes. Vier toeristen die een zakje zand in hun handbagage probeerden mee te smokkelen als souvenir, mochten direct duizend euro afrekenen.
Vooral het kwartskorrelige zand van Is Arutas is populair onder toeristen, net als het hagelwitte zand van Cala Luna, het oranjekleurige zand van Porto Ferro en het okergele zand van Piscinas. Het befaamde Spiagga Rosa op het eilandje La Maddalena, aan de noordkust, is sinds 1994 zelfs afgesloten voor publiek, omdat te veel toeristen in het roze strandzand een perfect souvenir zagen.
Let ook op met nepwapens die gewoon te koop zijn in Italië. Die zijn absoluut verboden in Nederland.
Namaak-artikelen
Voor wie er graag chique uit wil zien en er niet veel voor wil betalen is het toch even opletten wat voor ‘souvenir’ je in de koffer doet. De nagemaakte merktassen en kleding zijn soms niet te weerstaan, ze lijken net echt. En die Afrikaanse strandverkopers blijven ook zo doorzeuren. De bekende Italiaanse ontwerpers voeren echter een harde strijd tegen deze handelswaar waarvan Napels de grote importhaven is. Dat heeft ervoor gezorgd dat in Italië ook kopers van nep-artikelen strafbaar zijn met maximale boetes van €10.000,- , en die zijn ook al uitgedeeld. Met de smoes dat je echt niet wist dat die Gucci tas normaal veel duurder is kom je niet weg.
Import nepwaar gedoogd
In Italië loop je dus een risico maar het vreemde is dat de douane je in Nederland gewoon laat gaan. Een paar jaar geleden werden de boetes voor consumenten die een neptas meenamen afgeschaft, tot groot ongenoegen van de merkfabrikanten. Het Openbaar Ministerie vond het te veel rompslomp.
De regel is dat je deze artikelen mag invoeren als je er geen handel mee drijft. Er is volgens de douane geen sprake van een handel drijven als:
- Je incidenteel nagemaakte merkartikelen meeneemt naar Nederland en de EU
- Je de nagemaakte artikelen persoonlijk gebruikt, leden van je gezin de nagemaakte artikelen gebruiken, of als je de nagemaakte artikelen als cadeau weggeeft
- Uit de aard en hoeveelheid van de nagemaakte artikelen duidelijk is dat je geen commerciële (bij)bedoelingen hebt.
Namaak via internet
Deze bovenstaande regel geldt alleen als je de goederen zelf meeneemt als reiziger. Komen nagemaakte goederen per post- of koeriersbedrijf in Nederland aan, dan worden de nagemaakte goederen in beslag genomen en kan je worden vervolgd.
Hoeveel souvenirjes met alcohol zijn toegestaan?
Reis je binnen de EU (dus ook door Oostenrijk en Duitsland) dan mag je de auto op de terugweg naar Nederland behoorlijk vol laden met lekkere drankjes uit Italië. De douane staat 110 liter bier toe maar ook nog eens 90 liter wijn (waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn), 20 liter likeurwijn en 10 liter gedistilleerde drank (=meer dan 22% alcohol). Daar moet een niet-alcoholist een eind mee komen denken we.
Let op dat dit dus voor binnen de EU geldt! Als je door Zwitserland reist gelden andere regels. Reizigers vanaf 17 jaar mogen per persoon 5 liter drank met een alcoholgehalte van maximaal 18% en 1 liter drank met een alcoholgehalte van meer dan 18% invoeren. Zit de achterbak vol met olijfolie bedenk dan dat de Zwitserse Douane maximaal 5 kilo of 5 liter aan olie en vetten toestaat.
Bekijk nog even de top 10 meest populaire souvenirs die Nederlanders meenemen uit Italië.
Download hier de douane-app die precies vertelt wat wel en niet mag
verboden souvenirs Italië
verboden souvenirs Italië