FlorenceNieuwsRegio'sStedenToscaneVakantie

Florence stopt Airbnb

De gemeenteraad in Florence heeft besloten dat er geen nieuwe appartementen meer mogen worden verhuurd aan toeristen. De maatregel geldt voor woningen binnen de muren van het historische centrum. Daarmee hoopt het de binnenstad leefbaar te houden voor bewoners en studenten.

Net als in Amsterdam en andere grote steden levert ook verhuur van gewone huizen aan toeristen in Florence allerlei problemen op. Werden in 2016 in heel Florence nog maar 6.000 panden verhuurd voor de korte termijn, tegenwoordig zijn dat er al 14.000. De gemeente heeft nu besloten dat het geen vergunningen meer verleend aan huiseigenaren die het pand aan toeristen willen verhuren. De bestaande vergunningen blijven gewoon geldig. De bepaling betreft alleen het gebied binnen de oude 14e-eeuwse muren dat is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Overigens leidde de aankondiging van deze maategel op 1 juni van dit jaar, tot duizenden extra aanvragen van huiseigenaren die hun woning nog snel een officiële verhuurstatus wilden meegeven.

Eigenaren die hun woningen via platforms als Airbnb verhuren, worden met fiscale maatregelen aangemoedigd om de woning aan vaste huurders voor de langere termijn aan te bieden.

De stop geldt voor het rode deel van de stad

Leefbaarheid

Het doel is om de woningmarkt voor studenten, jonge stellen, gezinnen en ouderen betaalbaar te houden. De vierkantemeterprijzen schoten de laatste jaren omhoog. Gecombineerd met de inflatie werd het zo voor veel mensen onmogelijk om in het centrum te wonen en dat is uiteindelijk slecht voor dit deel van de stad, aldus de burgemeester.

De lokale vereniging van vastgoedeigenaren is het er begrijpelijkerwijs niet mee eens. Zij zeggen dat deze maatregel slecht is voor het toerisme en indruist tegen de principes van de vrije markt. Ze vragen zich af of de gemeente hierna ook het aantal hotels of restaurants wil gaan beperken. Wat betreft de vereniging is er een brede visie nodig op de ontwikkeling van het toerisme in de stad. Verder vrezen ze illegale verhuur, met alle gevolgen van dien, omdat de vraag blijft bestaan.

Florence stopt Airbnb

Florence stopt Airbnb

Florence stopt Airbnb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button