FilmKunst, film, muziekNieuws

Filmklassieker Gomorra inspireert Nederlandse filmmakers

De Italiaanse film Gomorra uit 2008 deed Italië op haar grondvesten schudden. Niet eerder werden de gevolgen van de Napolitaanse maffia zo hard en realistisch in beeld gebracht. Regisseur en scenarioschrijver Matteo Garrone (bekijk ook zijn nieuwste film) vertaalde het geruchtmakende boek van Roberto Saviano naar film.

De klassieker heeft filmliefhebbers en makers geïnspireerd. Vanaf 20 januari start het zesdelige VPRO-programma Shot on Location, een filmprogramma over recente meesterwerken, gepresenteerd door filmliefhebber Tom Barman.

In de eerste aflevering komende zondag reist Tom Barman naar Napels waar Gomorra werd opgenomen. Barman spreekt daar met acteur Salvatore Cantalupo, kleermaker in Gomorra en zelf afkomstig uit een kleermakersfamilie. Met Gennaro Aquino, de locatiemanager van de film, loopt hij door de gevaarlijke Camorra-wijk Scampia. En Barman praat ook met de regisseur Matteo Garrone.

Politiefoto uit Scena del crimine
Politiefoto uit Scena del crimine

Nederlandse filmmaker duikt in Napolitaanse onderwereld

‘Beter het geluid van de gevangenispoort dan het geluid van kerkklokken,’ luidt een Napolitaans gezegde. ‘Liever gevangen dan dood. Walter Stokman wilde een film maken met een forensisch expert als uitgangspunt en belande zo in Napels. Ook hij werd geïnspireerd  door het boek Gomorra van Roberto Savione. Hij ging op pad met de politie en tekende een luguber maar tevens fascinerend verhaal op van slachtoffers én daders.

Zijn documentaire uit 2010 ‘Scena del Crimine’ toont zeven gezichten op Napels, de film schept een beklemmend beeld van een onderwereld die even ongrijpbaar als dichtbij is.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button