FilmKunst, film, muziekNieuwsVeneto

Film ‘Io Sono Li’ over Chinese immigrante in Italië 18 juli in première

Chinezen en Italianen hebben meer gemeen dan je denkt. In ieder geval een rijke cultuur en keuken die, als je kijkt naar pasta en Aziatische deegwaren, ook nog enig verwantschap hebben.
In de kledingindustrie in Italië zijn de Chinezen ook volop vertegenwoordigd, ze hebben die zelfs voor een groot deel in handen. Er werken honderdduizenden illegale Chinezen in de Italiaanse ateliers, de VPRO maakte er een mooie reportage over.

Het bovenstaande gegeven maakt de film Io Sono Li, die komende donderdag 18 juli première gaat, bij voorbaat interessant. Die gaat namelijk over de Chinese immigrante Shun Li, die werkt in een naaiatelier net buiten Rome.  En dan is het ook nog eens een hele goede film…

De hoofdrolspeelster won de prijs voor beste actrice
De hoofdrolspeelster won de prijs voor beste actrice

Het verhaal gaat dus over Shun Li uit China, die illegaal werkt in een naaiatelier. Ze werkt keihard, vooral om het mogelijk te maken haar zoon, die nog in China woont, over te laten komen. Op een dag wordt ze overgeplaatst naar Chioggia, een eilandje in de lagune van Venetië, waar ze als serveerster aan de slag gaat. Tussen haar en vaste klant Bepi, ook wel ‘de Dichter’ genaamd’, ontstaat een warme vriendschap. Met deze, uit het vroegere Joegoslavië afkomstige visser, deelt ze de liefde voor poëzie. De gemeenschap reageert echter zeer afwijzend op deze vriendschap.

Naast het intrigerende verhaal in de actuele maatschappelijke context, biedt de film voor Italiëliefhebbers een kijkje in het gewone leven van de vissers in de lagune en bijpassende fraaie beelden.

De actrice Zhao Tao die de hoofdrol speelt won een David di Donatello (de Italiaanse Oscars) voor ‘Beste Actrice’. De film van de Italiaanse regisseur Andrea Segre won ook LUX-Filmprijs van het Europees Parlement en oogst verder veel positieve kritieken.

Andrea Segre
Andrea Segre

Andrea Segre
De Italiaanse film- en televisieregisseur Andrea Segre is ook nog hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Bologna. Meer dan tien jaar is hij al geboeid door het onderwerp migratie en culturen. Hij is een liefhebber van het mixen van verschillende stijlen van ‘docufilm’, maar ook van het werken met amateuracteurs. Zijn decor is altijd de realiteit van het ‘echte’ leven. “Mijn artistieke horizon is altijd verbonden met mijn ethische antenne die aandacht wil geven aan onrecht in de wereld, en culturele uitwisseling”, aldus de regisseur.

Zijn eerste film uit 1998, een documentaire, gaat over de zigeunervervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarna richtte hij zich met zijn films op landen zoals Albanië en Afrika. Io sono Li is zijn eerste speelfilm.

De film Io Sono Li is vanaf in de volgende bioscopen te zien:

Rialto – Amsterdam
Het Ketelhuis – Amsterdam
Focus Filmtheater Arnhem – Arnhem
Filmhuis Den Haag – Den Haag
Filmtheater Lumiere – Maastricht
Lux – Nijmegen
LantarenVenster – Rotterdam
‘t Hoogt – Utrecht

Bekijk de trailer van Io sono Li met Nederlandse ondertitels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button