Nieuws

FIFA Wereldbeker wordt in Italië gemaakt

In 1982 en 2006 mocht het Italiaans voetbalelftal hem omhoog houden toen ze wereldkampioen voetbal werden, de FIFA Wereldbeker. In Qatar gaat dat zeker niet gebeuren. Maar de cup werd in 1971 wél ontworpen door een Italiaanse beeldhouwer, Silvio Gazzaniga (zie foto). Sindsdien worden alle replica’s in Italië gemaakt door het bedrijf Bertoni waar hij voor werkte.

De trofee is 36,5 cm hoog en bevat vijf kilo 18-karaats goud. De voet is 13 centimeter in diameter. Het totaalgewicht ruim zes kilo. Er zijn twee menselijke figuren die de wereldbol omhoog houden.

“Het idee was om de dynamiek en de vreugde van een sportman te symboliseren op het moment van de overwinning en alle bijbehorende emoties”, zei Gazzaniga ooit in een interview. De trofee wordt sinds 1974 nog steeds met de hand gemaakt met behulp van dezelfde techniek uit die tijd. Het winnende land mag de originele beker namelijk even vasthouden maar krijgt na de finale een replica ter waarde van 100.000 euro mee naar huis. Bertoni maakt dus iedere vier jaar een nieuwe. De originele beker blijft in het bezit van de FIFA en wordt bewaard in het hoofdkantoor in Zürich.

Gazzaniga was ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de bekers voor de UEFA Cup, UEFA Supercup en het EK voetbal onder de 21 jaar.

Gazzaniga overleed in 2016 op 95-jarige in zijn geboortestad Milaan.

Geen massief goud

De beker is, in tegenstelling tot wat wel eens wordt beweerd, niet van massief goud. Dat kan ook niet want dan zou hij 70 kilo wegen en dat juicht wat lastig…

FIFA Wereldbeker wordt in Italië gemaakt

GDE Bertoni, producent van sportprijzen

Even ten noorden van Milaan is GDE Bertoni gevestigd. Het bedrijf dat de replica’s van de FIFA Wereldbeker maakt. De medewerkers zijn echte ambachtslieden die samen met de ontwerpers tot unieke creaties komen. Ze produceren alleen op bestelling. Sinds 2010 staat de achterkleindochter van oprichter Emilio Bertoni aan het roer van het bedrijf.

GDE Bertoni werd begin 20e eeuw in Milaan opgericht en sindsdien maakten vier generaties het tot een succes. In 1960 kwam de grote doorbraak toen men de medailles voor de Olympische Spelen van Rome in 1960 mocht ontwerpen en produceren. Het ultieme paradepaardje stamt zoals beschreven uit 1971. Deze FIFA Wereldbeker verving toen de oude Rimet Cup.

Bekijk ook eens de mooie website van het bedrijf Bertoni.

Een reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button