Nieuws

FIFA Wereldbeker wordt in Italië gemaakt

In 1982 en 2006 mocht het Italiaans voetbalelftal hem omhoog houden toen ze wereldkampioen voetbal werden, de FIFA Wereldbeker. Deze cup werd in 1974 ontworpen door de Italiaanse beeldhouwer Silvio Gazzaniga (zie foto) van het bedrijf Bertoni. Sindsdien worden alle replica’s in Italië gemaakt.

De trofee is 36,5 cm hoog en bevat vijf kilo 18-karaats goud. De voet is 13 centimeter in diameter. Het totaalgewicht ruim zes kilo. Er zijn twee menselijke figuren die de wereldbol omhoog houden.

“Het idee was om de dynamiek en de vreugde van een sportman te symboliseren op het moment van de overwinning en alle bijbehorende emoties”, zei Gazzaniga ooit in een interview. De trofee wordt sinds 1974 nog steeds met de hand gemaakt met behulp van dezelfde techniek uit die tijd. Het winnende land mag de originele beker namelijk even vasthouden maar krijgt na de finale een replica ter waarde van 100.000 euro mee naar huis. Bertoni maakt dus iedere vier jaar een nieuwe. De originele beker blijft in het bezit van de FIFA en wordt bewaard in het hoofdkantoor in Zürich.
[divider][divider]

De beker is, in tegenstelling tot wat wel eens wordt beweerd, niet van massief goud. Dat kan ook niet want dan zou hij 70 kilo wegen en dat juicht wat lastig…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button