Italiaanse merenLombardijeNieuwsVakantie

Fietsen vanuit Bellagio aan het Comomeer

Het Comomeer, wie kent het niet. Meer dan zestig jaar geleden reden de eerste avonturiers al in hun Daf, Kever of Kadett naar het wonderschone meer net over de Italiaans-Zwitserse grens. Misschien zat je wel op de achterbank. Daarvoor had de Internationale jetset het al lang ontdekt. Welgestelde Milanezen bouwden er fraaie buitenverblijven en weten de weg ook nu nog prima te vinden. Il Giornale resideerde een weekje mee en ontdekte dat sommigen er niet alleen voor de rust komen.

Over de smalle doorgaande weg langs het meer konden de Alfa Giulia’s en Lancia Flavia’s elkaar vroeger nog prima passeren, maar voor de Porsche Cayennes en andere P.C. Hooft-tractoren van de moderne tijd is het millimeterwerk. Gelukkig trekken de Italianen zich daar niets van aan. Net als in de tijden van Audrey Hepburn racen ze nog met dezelfde doodsverachting direct naar de Hollandse achterbumper. Bellagio is ons doel, de parel van het meer ook wel genoemd. Het 3.000 zielen tellende stadje is gelegen op het mooiste, uiterste puntje van het meer, tussen de twee ‘benen’ in.

Schattige straatjes in Bellagio

Waar ons bij sommige plaatsjes langs de andere grote meren wel eens het gevoel van glorie die vergaan is bekruipt, is in Bellagio ieder grassprietje geknipt. Het geld rolt hier doorgaans goed maar de Amerikanen en Chinezen met dikke portemonnees zijn dit jaar thuis. Het gebied rond het meer geldt tegenwoordig echter ook als de Champions League voor fanatieke fietsers. En daarvan is een uitbraak gelijk het gevreesde virus. Deze welvarende doelgroep bevolkt nu ook de klassieke hotels. Niet in kaki bermuda maar in knalroze lycra en met de peperdure Italiaanse racefiets op de trekhaak.

Als we wielervrienden over onze trip vertellen zien we lichtjes in de ogen. Meteen komen de verhalen over de Ghisallo en de Muro di Sormano. Over Bauke Mollema en de ronde van Lombardije van 2019. Als je die op je Strava hebt staan tel je echt mee. Lyrisch zijn ze over de Madonna del Ghisallo, een kapel als een wielermuseum met beroemde truien, fietsen en relikwieën. Een waar bedevaartsoord, door het Vaticaan officieel uitgeroepen tot beschermheilige van de wielrenners.

Wandelen in de omgeving van Bellagio

Bellagio is pittoresk. Nauwe straatjes, mooie pleintjes en een bruisende waterkant waar de veerboten af en aan varen. Iedere dag vergapen we ons aan de goddelijke schoonheid van het meer dat ieder moment kan opduiken. We wandelen over speciale paden tussen de huizen. Genieten doen we vooral van de kleine omliggende gehuchten. Daar neem je stiekem even een inkijkje in het leven zonder toeristen, dat op Italiaans tempo gewoon verder gaat.

Bezoek zeker ook een van de fraaie villa’s zoals de Villa d’Este of luister naar het fascinerende verhaal tijdens een rondleiding in de tuinen van Villa Serbelloni. Hier, en niet in het gelijknamige en naastgelegen luxe hotel, kan je een maand lang gratis verblijven, als je meent een uitverkoren intellectueel te zijn!

Met de kinderen naar het Comomeer

Met ons 11-jarige gezelschap testten we meteen de kindvriendelijkheid. Grote ‘all inclusive campings’ met animatie zijn hier namelijk niet en ook geen langzaam aflopend zandstrand. De pret zit ‘m vooral op en in het water en het bos. Zwemmen in het Lido is een feest en met een snelle boot over het water scheren vergeten ze niet snel. Wandelen kan heel veilig over de speciale wandelpanden. Steile bergen beklimmen met een elektrische fiets is zelfs als je elf bent een fluitje van een cent. En dan als een raket naar beneden! Spannend is ook het klimpark Jungle Raider dat we uitprobeerden. Dat kreeg van de jonge ervaringsdeskundigen een dikke duim omhoog.

Lees meer over je vakantie naar Italië met de kids.

Sterren spotten

Paparazzi maken overuren rond het meer. Je weet misschien dat wereldster George Clooney al 20 jaar in het plaatsje Laglio vertoeft. Virgin miljardair Richard Branson arriveert meestal met de heli bij zijn vakantiehuis, en net toen we weggingen werd Robbie Williams met gezin gespot in Bellagio. In hetzelfde Bellagio maakte Dolce & Gabbana tijdens ons verblijf opnames voor hun nieuwe reclamecampagne. In de hoofdrol de Italiaanse bondgirl Monica Belluci (de bondfilm Casino Royale werd hier opgenomen) en haar 15-jarige dochter die daarmee de eerste schreden op het modellenpad zet. De foto’s houd je tegoed, onze telelens was net niet lang genoeg.

Hotel voor fietsers aan het Comomeer

“Mijn opa was boer op deze plek”, vertelt Carlo Sancassano (foto) van Il Perlo Panorama ons met trots. Het klassieke familiehotel met het weergaloze uitzicht (zie foto boven) waar we te gast zijn. “Die geschiedenis verloochenen we niet. Hier hoeft de stropdas niet om tijdens ons diner. Als de fietsbroek nog niet uit wil is dat ook prima”. In 1921 werd het gebouwd op de weg naar de wielerberg Ghisallo. Niet lang geleden werd het onderliggende panoramarestaurant gekocht. Er kwamen mooie kamers in én een fietsshop. “Verliefde stelletjes van overzee ontvangen we graag voor een romantisch verblijf net als gezinnen, maar fietsers vinden het hier ook één groot feest. We hebben bekende ex-profs waarmee je de berg op kan, topfietsen te huur en de massage staat klaar als je terugkomt”.

De verbrande calorieën vulden wij na onze barre fietstocht met plezier aan in het nog maar net opgestarte restaurant. Halfpension is hier geen saai menu A of B maar kiezen wat je wilt uit de uitgebreide kaart. Dat is La dolce vita!

Carlo, die ook voorzitter is van de lokale VVV, drukt ons voordat hij doorrent naar de volgende afspraak nog snel op het hart dat het hier het hele jaar fantastisch is. We twijfelen geen moment als we een besneeuwd dorpsgezicht aanschouwen. Een fraaie kamer met uitzicht op het meer vergeet je ook dan niet snel.

Kijk even op ilperlo.com.

Met een van de ex-profs maak je een rit langs de wielerkapel Madonna del Ghisallo

Naar Bellagio

De pont van Mennagio naar Bellagio

Als je doorsteekt via het meer van Lugano is het vanaf Utrecht precies 999 kilometer rijden. Je moet dan wel via het minstens zo gezellige Mennagio met de pont over. Dat is niet heel goedkoop. Via Como rij je om maar veel langzamer is het niet. De twee vliegvelden van Milaan en het vliegveld van Bergamo liggen om de hoek. Het dichtstbijzijnde station is in Como.

Meer praktische tips voor autorijden naar en in Italië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button