De markenLezersverhalenNederlanders in ItaliëNieuwsVakantie

Fietsen in Le Marche Italië. Tussen Mare en Monti

Lezersverhaal: Olga Bibi Segaar

Het afgelopen voorjaar heb ik met mijn Italiaanse man een prachtig stukje van de provincies Ascoli Piceno en Fermo ontdekt. Op de fiets reden we vanaf de Adriatische kust over de heuvels in de richting van het Monte Sibillini gebergte gereden. Het was een hele mooie route dwars door prachtige natuur, middeleeuwse stadjes en met heerlijk eten, goede wijnen en vriendelijke bevolking. Fietsen in Le Marche Italië. Ga je mee?!

Toeristen en auto’s zagen we amper, we hadden de wegen bijna voor ons alleen. Een beetje sportiviteit is wel gewenst want het zijn veel heuvels. Lopend, met de Vespa, de auto of zelfs te paard is de route ook heel goed te doen.

Stijlvol Grottamare

Onze reis begint in het elegante kustplaatsje Grottamare, gelegen tussen de grotere stad San Benedetto dell Tronto. Eind 1800 wordt Grottamare een vakantieplek voor de elite en intellectuelen, onder wie schrijvers als Pascoli, D’Annunzio en Carducci. Dit merk je goed aan de chique boulevard met de vele villa’s en mooie huizen. Tijdens een dagje op het strand namen we een duik in de prachtige zee waar wij alleen met een paar vissen rondzwommen. De Italiaan gaat in de lente namelijk niet naar het strand, terwijl het volgens mij de mooiste periode van het jaar is.

Vanaf het strand lopen we naar onze B&B die in de heuvels verscholen ligt tussen het groen van de pijn- en sinaasappelbomen, in het middeleeuwse burchtje Grottamare Alto. Een stadje met pleintjes en straatjes, leuke barretjes en restaurants. Daar hebben we die avond heerlijke gegeten op het terras van restaurant Frangipane met prachtig uitzicht over de zee. De geur van de sinaasappelboompjes die in bloei stonden was zalig.

Grottammare
Grottammare

Adembenemend uitzicht in Ripatransone

De volgende morgen na ons ontbijt op het terras vertrekken wij met de fietsen naar de op 494 meter hoogte gelegen middeleeuwse burcht Ripatransone. Een bosweg brengt je hier naartoe. Het uitzicht over de vallei en de kust is adembenemend. Hier heb je goed zicht over alle middeleeuwse dorpjes die de moeite waard zijn om te bezoeken. Ripatransone heeft veel interesante huizen en gebouwen en archeologische opgravingen. Op goede vrijdag is er hier een mooie paasprocessie. ‘Il cavallo di fuoco’ de eerste zondag na Pasen, is een vuurwerkfeest dat stamt uit het jaar 700. www.cavallodifuoco.com

2013-09-14 13.42.00

Kantklossen en Carnaval in Offida

Na een heerlijke maaltijd met streekgerechten overnachten we in een leuk hotelletje om uitgerust de volgende dag te vertrekken. We passeren eerst Cossignano, een stadje waar we even rondkijken en een hapje eten. Daarna fietsen we verder naar de stad Offida (gelegen tussen de rivier Tesino en Tronto) bekend van de kantklos traditie en de DOC-wijnen ‘dei Colli Piceno’. In het gezellige stadje is veel te zien: de stadsmuren, de burcht uit de 14e eeuw, het Palazzo comunale met zijn elegante loggia, een imponerende toren uit 13e eeuw en het Teatro Serpente.

“In bijna iedere stad vind je wel een mooi theatertje”

Een typische lokale lekkernij is Funchetti. Dat zijn koekjes in paddenstoelvorm met anijssmaak. Even buiten Offida ligt op een heuvel de indrukwekkende abdij van Santa Maria della Rocca in Romaans Gotische stijl. Moe maar voldaan van al het moois dat we tegenkwamen gaan wij lekker eten en slapen in ons leuke hotel. In Offida zijn het ‘Carnevale Lu Bov fint’ en ‘La processione dei Vlurd’ tijdens Martedì Grasso de moeite waard om te bezoeken. www.inoffida.it

Mooi stadje Offida
Mooi stadje Offida

Castignano en het Calanchi landschap

Vincisgrassi; stevige Lasagne
Vincisgrassi; stevige Lasagne

De volgende dag staat Montalto delle Marche op het programma maar eerst komen we langs het dorpje Castignano, gelegen in het unieke Calanchi landschap. De Calanchi zijn door de eeuwen en winderosie gevormde rotsen die je nergens anders in Italië ziet. Het oude gedeelte van het dorp heeft een groot aantal kerken en huizen in Romeinse, middeleeuwse en Renaissance stijl. Ieder jaar op 16, 17 en 18 augustus wordt hier een bijzonder middeleeuws Tempelierfeest gevierd. Er wordt ook anijs geteeld voor de plaatselijke anijslikeur, de Meletti Ascoli Piceno. Op 11 tot 13 april is het Sagra van de groene anijs.

Het bisdom Montalto delle Marche

Gelegen tussen het riviertje de Aso en de Menocchia-streek ligt dit imponerende stadje. In 1586 werd het een bisdom, Paus Sisto V zorgde voor een mooie kathedraal. In het Palazzo Comunale bevindt zich de het museum Pinocoteca civica. Bestel in een lokale ‘osteria’ absoluut het typische streekgerecht Vincisgrassi. Dat is een rijk gevulde lasagne. Een paar kilometer verderop ligt het middeleeuwse Rocca di Monte Varmine, een zeer goed bewaard gebleven kasteel. Vervolgens gaan we door naar Carrasai waar we de vierkante stadstoren, het kasteel en de overblijfselen van de verdedigingsmuur bewonderen.

Theatertje in Petritoli

Fietsen in Le Marche Italië.
Schattig: Teatro dell Iride

We fietsen weer over bosrijke wegen naar Petritoli, een prachtig stadje met verrassende entree en mooie dorpskern. Vannacht slapen wij hier bij onze vrienden die het fraaie Palazzo Manocci met zijn collectie antiek hebben omgetoverd tot een sfeervol charmehotel. We duiken in het zwembad, eten een hapje en luisteren daarna naar de Quatro Stagione van Vivaldi, die wordt uitgevoerd in het schattige Teatro dell Iride. In bijna iedere stad vind je wel een mooi theatertje. Moe maar tevreden lopen we terug naar ons antieke bed waar we heerlijk in slapen. De volgende ochtend weer een frisse duik en op naar Monterubbiano. Wat opvalt is dat in de dorpjes bijna alle bakstenen en luiken van de huizen en gebouwen de kleur hebben van de zee, het strand, de lucht of de korenvelden.

Fietsen met de zeewind door de haren

Rijdend richting Adriatische kust komen we na een klim in het mooie dorpje Moresco aan. We bewonderen zijn Etagonaletoren en het mooie pleintje waar we heerlijk hebben geluncht. Over een prachtige route rijden we naar Altidona dat op zee uitkijkt, het is heerlijk fietsen met de zeewind door je haren. Altidona is een klein dorpje met een straatje en een paar steegjes en zelfs hier is een theatertje. We fietsen weer verder naar Campofilone met wederom een mooi uitzicht over de zee. Dit stadje is bekend van de Maccheroncini di Campofilone.

Fietsen in Le Marche Italië.
Cupra Maritima

Cupra Maritima

Daarna door naar het kustplaatsje Cupra Maritima dat een prima klimaat en zuivere lucht heeft, vooral geschikt voor mensen met allergie en problemen aan de luchtwegen. De Cera di Cupra, een crème op basis van de bijenwas komt ook hier vandaan. Dit leuke dorpje aan het strand biedt veel restaurants en hotels. Hier blijven we vier dagen om bij te komen van onze fietsreis. Na een heerlijke stranddag gaan we de volgende middag richting Marano, een oude middeleeuwse burcht in de heuvels boven Cupra Marittima.

Fietsen in Le Marche Italië.
Montefiore dell’Aso

De natuur is prachtig en de burcht heeft een mooi uitzicht. We hebben een fantastische avond met ons bordje pasta met venusschelpen (Vongole), de lokale specialiteit. Op aanraden van de bewoners van Cupra gaan we de volgende avond eten in Montefiore dell’Aso, een mooi stadje op 412 meter hoogte met prachtig uitzicht over de vallei en de kust en een mooie dorpskern. De laatste avond dineren wij in heel leuk restaurantje met uitzicht op zee in het schilderachtige Torre di palme, waar we nog nazwijmelen hoe leuk onze vakantie wel niet was! Onze reis duurde 10 dagen inclusief rustdagen en per dag hebben we tussen de 40 en 60 kilometer afgelegd.

Olga Bibi Segaar olgabibi@virgilio.it

Lees meer artikelen over fietsen in Italië.

Meer artikelen over de regio de Marken.

Fietsen in Le Marche Italië.

Fietsen in Le Marche Italië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button