Februari in Italië: Carnevale carnevale en nog eens carnevale!

Kranten, tijdschriften en websites zijn er vol over geschreven. Het Italiaanse carnaval kent geen boerenkielen, dansmariekes en prins met steek. Nee, schitterende maskers en stijlvolle kleurrijke kostuums zorgen voor bijzonder fotogenieke plaatjes waar de media en wij als Italië-liefhebbers meer dan terecht van smullen.

Zelf een keer een van de grote feesten meemaken is natuurlijk een geweldige belevenis en daarom zet Il Giornale alle opties op een rij. Wilt u zelf ook zo’n mooi masker dragen kijk dan eens op de site van The Fantasy Shop.

40 dagen voor Pasen is het Carnevale. In 2020 op dinsdag 23 februari. Het Carnaval van Venetië (Veneto) en Viareggio (Toscane) zijn het meest bekend maar door heel Italië wordt het feest in verschillende varianten gevierd.

Sinaasappelgevecht tijdens het carnaval van Ivrea

Storico Carnevale di Ivrea (Piemonte)

Een van de meest opmerkelijke is het carnaval van Ivrea bij Turijn, officieel Storico Carnevale di Ivrea. Hier wordt massaal met sinaasappels gegooid, la Battaglia delle Arance,  het sinaasappelgevecht. Een aanrader!

Over de oorsprong doen verschillende verhalen de ronde maar een daarvan is dat het idee enkele eeuwen geleden van vrouwen kwam. Om aandacht van potentiële echtgenoten te krijgen gooiden ze een sinaasappel naar ze en dat liep uit de hand tot ware sinaasappelgevechten heden ten dage. Een waar volksfestijn.

Lokale bewoners doen graag mee, maar ook toeristen mogen meedoen. U moet u dan wel aansluiten bij een lokaal team maar meestal hoeft u dat alleen maar te vragen. U kunt ook alleen toekijken maar dan wel met een rode muts die de neutraliteit aangeeft. Als u meedoet is een masker geen overbodige luxe want een sinaasappel kan best hard aankomen.

Venetië (Veneto)

Een hoogtepunt is de jaarlijkse Il Volo dell’Angelo waarin de ‘engel’ vliegt van het San Marcoplein naar het Domplein.

In Venetië begint het carnaval ongeveer twee weken voor de officiële datum. Iedere dag zijn er evenementen en lopen mensen in de mooiste creaties door de straten. Parades op straat maar ook in de kanalen. Vuurwerk, muziek en dans. Een must voor iedere Italissimo.

Het carnaval in Italië is vooral bekend door het fascinerende gemaskerde bal van Venetië. Met kleurrijke maskers en fantastische kostuums vieren Venetianen en toeristen de dagen der dwazen.

Traditioneel worden de festiviteiten geopend met het Venetiaans Festival op het Canal Grande . Een ander hoogtepunt is het jaarlijkse Il Volo dell’Angelo waarin de ‘engel’ vliegt van het San Marcoplein naar het Domplein. Voorheen was dit de Colombina , een witte duif van papier-maché , maar nu is het een echte levende engel .

Iedere dag is er van alles te doen. De Culturele nacht van het Carnaval, theatervoorstellingen, optochten en concerten. In de fraaie Venetiaanse villa’s zijn de carnavalsballen, waar gasten kunnen genieten van de pracht de pracht en praal van nu en vroeger.

www.carnevale.venezia.it

Naast de meest bekende editie van het Italiaanse carnaval , zijn nog veel meer Italiaanse steden die Carnaval vieren.

Viareggio (Toscane)

Het Carnaval in Viareggio is met name heel erg groot en staat bekend om de praalwagens met figuren van papiermaché. Ook hier begint het feest al eerder en verveel je je niet met de vele festivals en optredens en optochten. De stad met zijn prachtige art nouveau gebouwen aan de Toscaanse kust is een echt bolwerk van het Italiaanse Carnaval. Optochten, feesten en gemaskerde bals trekken al tientallen jaren een multicultureel publiek. De stad viert het Carnaval met een eigen lied, Sulla coppa di Champagne, dat klinkt als de speciaal gefabriceerde figuren door de straten trekken.

Burlamacco is de naam van de traditionele carnavalsmascotte die bezoekers overal tegenkomen. Hij staat voor de nar, de zot en is echt onderdeel van de Italiaanse folklore. De papiermaché figuren die door de straten rijden zijn vaak satirisch bedoeld. Van politici en andere
bekende mensen worden karikaturen gemaakt.
viareggio.ilcarnevale.com

Oristano (Sardinië)

Over het feest Sa Sartiglia in Oristano op Sardinië las u al meer op onze site. Ook al zo’n mooie onvergetelijke ervaring.
Maar niet alleen Oristano is het bezoeken waard. Ook elders op Sardinië is een echte carnavalstraditie. Bijvoorbeeld in de bergdorpen van de Barbagia. Oude gebruiken en culturele tradities worden tijdens het carnaval opnieuw beleefd. Bekend is het carnaval in Mamoiada and Orotelli.

Acireale (Sicilië )

Acireale op Sicilië kent ook een schitterend carnaval. Als sinds 1601 rijden er ongelofelijk verlichte praalwagens van papier-maché door de straten van de barokke stad.Er zijn verder veel activiteiten voor kinderen, een schaaktoernooi en uiteraard ter afsluiting een spetterend vuurwerk.
In augustus wordt dit carnaval trouwens nog eens dunnetjes over gedaan. Dan trekken de bewoners nog een keer met schitterende praalwagens door de straten om de Siciliaanse zomer te vieren.
www.carnevaleacireale.com

Carnaval in Castelbuono op Sicilië

Het carnaval in het Siciliaanse stadje Castelbuono mochten we in 2019 zelf ervaren, we vielen er per ongeluk midden in. Een feest voor oud maar vooral ook jong getuige onderstaande beelden.

Carnaval in Fano oudste van Italië

Ook in de regio De Marken wordt uitgebreid Carnaval gevierd. Fano is de stad met het oudste Carnaval in Italië. De historie gaat terug tot het jaar 1347. Ook Fano heeft een traditionele carnavalsmascotte, de Vulon, die de belangrijke personen uit de stad vertegenwoordigt. De carnavalmuziek is in Fano uniek. Met traditionele oude blikjes en bekers wordt muziek gemaakt en dat geeft een hele bijzondere sfeer in de straten en steegjes. De muziek brengt de Italiaanse humor en temperament tot uitdrukking.
www.carnevaledifano.com

Romeins carnaval in Pont St. Martin (Val d’Aosta)

In het Frans klinkende Pont St. Martin, in Val d’Aosta, Noord Italië is er een carnaval in Romeinse stijl compleet met nimfen, mensen in toga’s en soms is er zelf een race met Romeinse rijtuigen zoals we die kennen uit de Ben Hur film. Meer informatie.

Braziliaans carnaval in Italië (Cento, Emilia Romagna)

Net als Rotterdam associeert de plaats Cento in Emilia Romagna zich graag met het beroemde Braziliaanse Carnaval. De mooiste praalwagens sieren de straten met vaak Braziliaanse thema’s. Meer informatie.

Verona (Veneto)

Carnaval in Verona

In Verona claimt men het oudste carnaval. Op vette dinsdag (de dag voor Aswoensdag, het einde van carnaval) wordt sinds 1615 de grote optocht gehouden die inmiddels 500 wagens kent.

Sneeuwcarnaval in Livigno (Lombardije)

In het alpendorp Livigno is de carnavalsprocessie op ski’s de grote trekker. Uiteraard verkleed in mooie kostuums.  Meer informatie

Albanees carnaval in Calabrië

Het carnaval in Castrovillari, Calabrië (foto: Ilturista)

Il Giornale praatte u al eens bij over de Albanese geschiedenis van delen van Calabrië. Die is vandaag de dag nog duidelijk zichtbaar. In het carnaval van Lungro dragen de mensen traditionele Albanese kostuums.

In Pollino in Castrovillari zijn het de vrouwen die zich verkleden om meteen de Pollino wijn feestelijk te promoten, de Lacrima di Castrovillari.

Net als in Nederland zien we ook in Italië tijdens de carnaval als vrouw verklede mannen. In Calabrië is het een terugkerend thema. Bijvoorbeeld in het noorden van Calabrië, in Montalto Uffugo, waar een trouwoptocht wordt gehouden door mannen in vrouwenkleding. Ze delen snoep uit en Pollino wijn. Na de optocht dansen de neven en nichten tijdens een groot bal waar men enorme hoofden draagt.

Lees ook: Eetgebruiken en gerechten tijdens carnaval in Italië.
Lees meer over andere evenementen in Italië

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*