Kunst, film, muziekMuziekNieuws

Fans swingen op Cubaanse klanken van Zucchero in Amsterdam

57 jaar is Zucchero alweer en de grote wereldhits als Senza una donna en Il Volo stammen uit midden jaren negentig van de vorige eeuw. Maar een trouwe schare Nederlandse fans heeft de Italiaans rocker nog steeds. Dat bleek zaterdag in een met een paar duizend man goed gevulde Ziggo Dome in Amsterdam. Daar gaf hij een concert in het kader van zijn La Sesion Cubana World Tour. Dat hij nog veel fans heeft wisten we al na de grote respons toen we je vroegen naar het mooiste liedje van Zucchero.

Inspiratie voor de nieuwe tour haalde de zanger uit Cuba, het land dat jaren geleden al zijn hart heeft gestolen. Een album met Cubaanse invloeden was al sinds het einde van de koude oorlog een droom. Die kwam onder meer uit onvrede met het regime pas vorig jaar uit. La Sesión Cubana werd opgenomen op Cuba met muzikanten uit het land. Ook Amsterdam leek soms wel een oververhit Havana! Dat kwam mede door de drie fraai uitdoste achtergrondzangeressen. Ze lietene ritmisch en wulps heupwiegend de temperatuur bij de mannelijke Zuccherofans stijgen.

Het plaatje voor de zaal was sowieso goed verzorgd. Een zo kenmerkende Amerikaanse auto uit de jaren 50, die je op Cuba nog overal ziet rondrijden, hangt groot in het decor. Op de videowall daarachter worden sfeerbeelden van het eiland getoond. Zucchero bezuinigde ook niet op muzikaal personeel. De zanger wordt geflankeerd door maar liefst zestien muzikale begeleiders. Blazers, in totaal zes man op divers slagwerk, gitaristen. Tot slot, zoals reeds gememoreerd, de dames in weinig verhullende en kleurrijke Latijns-Amerikaanse carnavalskledij. Samen met de kleurrijke lichteffecten is het een genot voor het oog.

Talrijke muzikanten en een kleurrijke show van Zucchero
Talrijke muzikanten en een kleurrijke show van Zucchero

Maar voor het oor zijn we natuurlijk gekomen en we werden niet teleurgesteld. De ritmische ‘latino-songs’ zijn een heel ander geluid dan we gewend zijn. Voor sommigen misschien even wennen. Een aantal nummers zoals Guantanamera klinken echter bekend in de oren en gelukkig worden de nummers nog wel in het Italiaans vertolkt. Zijn moedertaal gebruikt Zucchero ook regelmatig als hij de zaal toespreekt. Volgens een nieuwsbericht van RTL na afloop leverde hem dat soms een fluitconcertje op, maar dat heeft Il Giornale niet gehoord. De zaal begreep de intentie van de woorden in ieder geval prima en met het “I always love to play in Amsterdam”, won hij de laatste twijfelaars voor zich.Grote hits

Voor de grote hits moest het publiek even geduld hebben maar Il Volo,  Senza una DonnaDiavolo in me en Diamente werden daardoor nog harder meegezongen. Twee keer komt de artiest nog terug voor een toegift waarna hij ook het publiek op de zitplaatsen laat zwingen op La Bamba en Per Colpa di chi. Tot slot wordt een groot historisch kanon op de zaal gericht. Even is het spannend wat de bedoeling is, het kan geen ultieme wraak voor ontevreden concertgangers zijn want het publiek staat nog op de banken. Het kanon spuwt met een harde knal echter gouden confetti slingers uit, begeleid door vuurwerk vanuit het podium. Een mooie afsluiter van een boeiende avond met een Italiaanse rockster in Amsterdam.

Heeft u hem gemist? Op 27 en 28 mei is Zucchero nog te zien in Antwerpen (Lotto Arena) en in Brussel (Forest National).

Lees ook over de 10 mooiste liedjes van Zucchero volgens onze lezers!

Foto boven: Ziggo Dome
Bekijk de beelden van het concert van Zucchero in Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button