Kunst & CultuurKunst, film, muziek

Expositie van Italiaanse kunstenaars wonend in Nederland

Deze tentoonstelling gaat over de Nederlandse stad als plek en begrip waar(in) al eeuwenlang de aanwezigheid van Italianen voelbaar is, maar niet altijd direct zichtbaar. Bankiers, stucwerkers, barometermakers, prentenverkopers, kunsthandelaren, drukkers, schoorsteenvegers, terrazzowerkers, ijsmakers, gastarbeiders, academici, artiesten, expats, studenten, restauranthouders lieten hun sporen na en hebben invloed op ons dagelijks leven.

Hun belevingen, herinneringen, verhalen, gevoelens hebben een coltre leggiadra over de stad gelegd, een onzichtbaar licht dekentje, een laag met vele lagen die de identiteit, het DNA van de stad mede bepaalt, maar die zelf ook door de stad wordt bepaald.

Art makes the city, city makes the art

De authentieke en artistieke productie van de in Nederland wonende Italiaanse kunstenaars is nauw verbonden met hun Italiaanse roots. Hun geboorteland blijft een inspiratiebron, terwijl hun ‘gastland’ nieuwe stimulans en inzichten biedt en ‘vertelstof’ levert.
Het ophalen en eigen maken van fragmenten van het alledaagse leven, gebaseerd op zowel persoonlijke als collectieve belevingen, de opname (assimilatie) daarvan creëert werk dat enerzijds sporen draagt van verrichte handelingen en voltooide processen en anderzijds staat voor wat nog te komen staat.

ARTEvisione toont het werk van de Italiaanse kunstenaars Roberto Caradonna, Valerio Cugia, Giuseppe Licari, Maurizio Montalti, Pierluigi Pompei, Monica Ragazzini, Paolo Sistilli, Claudio Varone en Silvio Zangarini. ARTEvisione is een afwisselende tentoonstelling met werk op doek, fotografie, sculpturen en audiovisuele kunst. De tentoonstelling wordt afgesloten met een groot Italiaans feest tijdens de Museumnacht op zaterdag 1 november.

CBK Amsterdam
Oranje-Vrijstaatkade 71, 1093 KS Amsterdam
T 020 253 5456 E cbk@oost.amsterdam.nl

CBK is vrij toegankelijk op:
dinsdag t/m zaterdag van 11 – 17 uur
donderdag van 11 – 20 uur en tijdens speciale activiteiten
25 september t/m 1 november 2014

Italiaanse kunstenaars in Nederland

Geselecteerde kunstenaars waarmee wordt samengewerkt:

Italiaanse kunstenaars in Groningen 2023

Italiaanse kunstenaars wonend in Nederland

Italiaanse kunstenaars wonend in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button