Kunst, film, muziekNieuws

Expositie Italiaanse fotograaf Guido Guidi in Amsterdam

Veel bekende Italiaanse fotografen exposeerden in ons land de afgelopen tijd. Genieten konden we van modefotograaf Gian Paolo Barbieri, de seksloze erotische foto’s van Marco Sanges, van Mauro Fiorese en iets langer geleden van de Zuid Italiaan Carlos Solito.

Nu komt Guido Guidi, wat een mooie naam voor een kunstenaar(!), met zijn expositie Veramente. Van 14 juni tot 7 september is zijn werk te zien in Huis Marseille in Amsterdam. Zijn werk is toonaangevend binnen de hedendaagse Italiaanse fotografie

Guido Guidi (Cesena, Italië, 1941)won dit jaar de Pixsea Oeuvre Award. In het juryrapport wordt hij een echte, zwarte parel van de hedendaagse fotografie genoemd omdat zijn werk tot nog toe te weinig internationale erkenning kreeg.

Guidi studeerde architectuur in Venetië, maar is sinds de late jaren ’60 ononderbroken actief als fotograaf. Hij staat bekend als pionier van de nieuwe Italiaanse landschapsfotografie met een scherp oog voor de culturele en historische gelaagdheid van het eigentijdse, verstedelijkte landschap. Zijn bronnen zijn te vinden in de architectuurgeschiedenis, met name het werk van Carlo Scarpa, bij de Neorealistische Italiaanse film, en ook in de conceptuele kunst die in Italië sterk aanwezig is geweest. Zijn beeldsequenties zijn met een platencamera gemaakt en één op één afgedrukt. Het werk oogt klein, zeer precies, en het is tamelijk monochroom van kleur. In zijn beeldkeuzes en uitsneden weet Guidi zijn werk echter een ongelooflijk sterke, poëtische lading mee te geven.

guido guidi fotograaf italieIn gesprek met Guido Guidi op zondag 15 juni

In een persoonlijk tweegesprek op zondagmiddag 15 juni om 14.00, gaan Guido Guidi en Frits Gierstberg (sinds 2003 curator bij het Nederlands Fotomuseum en bijzonder hoogleraar fotografie aan de Erasmus Universiteit) onder andere in op de reflecterende manier van kijken die het werk van Guidi karakteriseert. De voertaal is Nederlands.

Na afloop van het tweegesprek op 15 juni geeft Guido Guidi om 15.00 een rondleiding over Veramente. De middag wordt afgesloten met een glas prosecco, met dank aan het Instituto Italiano di Cultura in Amsterdam.

Deelname aan het tweegesprek en de rondleiding is gratis (exclusief museumentree). Deelname graag vooraf opgeven via info@huismarseille.nl

www.huismarseille.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button