algemeenItaliaanse kado's voor de feestdagenItaliaanse kerstkado'sNieuwsZaken

Exclusieve Italiaanse kerstballen voor de boom  

Nu de goede Sint weer richting Spanje is vertrokken en de Hollandse pietdiscussie is gesloten, wordt het – ook in Nederland – tijd voor Italiaanse tradities. Tenminste, onder Italianen en Italofielen. Wat doen we deze Natale, Babbo? Omdat we het kerstdiner graag aan la Mamma overlaten, beperken wij ons op deze feestpagina tot de ballen en bubbels. 

De wonderschone dennenboom vraagt als eerste aandacht, want kunst of echt: de kersttraditie kent in Italië een hoog bling-bling-gehalte met lampjes, lintjes, sterretjes en slingers. Veel glitter en kleur dus in de bomen, waarvoor de winkels in de grote steden hun etalages graag vullen met een ruime keuze aan ballaria en prullaria. Het is aan jou om naar eigen smaak kunst en ambacht in te slaan ter versiering. Napels en Florence doen het wat dat betreft goed met de handgemaakte ballen, slingers en pieken uit de vele ateliers.

Italiaanse kerstballen uit Murano

In Pisa zagen we tot onze schrik zelfs palline di Natale met scheve torens, terwijl Venetië haar gemaskerde bal al tot kerstbal heeft gemaakt. Inderdaad, het carnaval is aanstaande! Liefhebbers van het geblazen glas komen in deze stad, op Murano in het bijzonder, uiteraard ook rond kerst aan hun trekken met allerhande figuren en afbeeldingen, maar de vraag is of uw Venetiaanse bal ongebroken de Hollandse boom haalt. Wist je trouwens dat het glaswerk in de kerstboom, van vogeltjes tot klokjes, van oudsher vaak van Italiaanse afkomst is?

Modieuze bal en boom

Rome heeft, zoals te doen verwachten, Jezus, Maria en de Paus bij haar ballenspectrum gevoegd. Tja, over smaak valt nauwelijks te twisten. En bent je gevoelig voor trends of wil je voorkomen dat de boomversiering dit jaar vloekt met uw eigen kerstoutfit, dan ontkomt je niet aan een citytrip Milaan. Diverse modeontwerpers laten zich graag inspireren door de x-mas-spirit en hebben dan ook een bal aan hun collectie toegevoegd. Zelfs ‘onze’ Viktor & Rolf hebben zich al eens laten verleiden tot balletjes van eigen huis, ultieme hebbedingetjes voor fashionjunks.


Toch heb je altijd baas boven baas, ook met de kerst. Zo ontwierp het beroemde ontwerpersduo Dolce en Gabbana ooit een complete kerstboom  ontworpen voor het beroemde hotel Claridge’s in Londen. Het is een ode aan Italië en de Italiaanse tradities in de bekende glamourstijl van Domenico en Stefano. Eerlijk is eerlijk: tikkie over de top, maar daar is in ieder geval geen tweede van.

Meer Italiaanse kerstballen voor de boom

‘Kerstbal’ pizzapunt. Hier te betellen.

‘Kerstbal’ Knoflook. Hier te bestellen

‘Kerstbal’ scooter. Hier te bestellen

‘Kerstbal’ Percolator. Hier te bestellen.

Pizzakoerierbal bij de Blokker

Alessi voor €25,- per stuk

De redactie van Il Giornale ontdekte tijdens de kerstinkopen dat de ontwerpstudio van Alessi ook dit jaar weer een aanwinst heeft in hun vrolijke designboom: Pastorello en Pecorello, oftewel de herder (met groene muts) en het schaapje. We voegen ze toe aan de kerstcollectie uit voorgaande jaren, waarmee de stal nagenoeg compleet is.

Marcello Jori tekende voor het ontwerp van bal 11 en bal 12. Heb je de overige hoofdrolspelers uit het kerstverhaal gemist, dan zijn ze ongetwijfeld nog te bestellen, maar reken in dat geval op een vrij prijzige kerstboom dit jaar (ballen van Alessi kosten zo’n € 25,- per stuk!). En kijk dan ook even naar de hippe vormgeving van de Alessi kerststal! Bovenstaande ballen zijn allemaal verkrijgbaar bij Bol.com.

Verder zijn de kleurrijke ballen van het Italiaanse merk Seletti niet nieuw, maar wel tijdloos en ontworpen door Studio Selab. Zij kozen voor de gebruikelijke kleuren, maar ook het hippere grijs en turkoois. En een compliment verdient het designhuis van Slide. Hun beroemde verlichte kerstbomen zonder ballen hebben in de afgelopen drie jaar de hele wereld veroverd. Ach, was daar de boodschap van Kerst ook niet om te doen?

Italiaanse kerstballen van Seletti

Meer mooie en bijzonder Italiaanse kerstballen

Ook heel exclusief; kerstballen van Versace!

Versace-kerstbal1
image008

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button