NieuwsSmakenWijn

Exclusieve Italiaanse mousserende bruiswijn

Champagne mag in keukens, kelders en aan tafel misschien een heilig woord zijn, de Italianen hebben deze Franse troef inmiddels van zware concurrentie voorzien, sterker, er wordt al meer Prosecco verkocht dan de beroemde Franse bubbel. De Italiaanse bubbels doorstaan menig proef en niet alleen met Prosecco. ‘De Laars’ heeft meer specialiteiten onder de kurk en daar mag – zeker tijdens de feestdagen – op gedronken worden. 

Uit respect voor de baanbreker brengen we op deze plaats graag eerst een saluut aan de witte bubbelwijn uit de regio Veneto die in de afgelopen tien jaar wereldwijd alle andere dranken van de bar veegde: prosecco. Zowel de spumante (stevige bubbel) als de frizzante (licht mousserend) deelden een flinke tik uit naar hun Franse collega. Prosecco werd hip en trendy, maar heeft inmiddels ook een nieuwe ontwikkeling doorgemaakt. De Italiaanse bubbeltjes moeten op het terras en tijdens zomerse feesten namelijk steeds vaker het glas delen met een frisse Aperol (de Spritz), verse aardbeien (de Rossini) of perzikpuree (de Bellini). Wanneer u tijdens de feestdagen, in het bijzonder de jaarwisseling, uw gezelschap een smakelijke verrassing wilt bezorgen, dan zijn Franciacorta, Ferrari en Cartizze namen die niet mogen ontbreken op uw boodschappen- of verlanglijstje. En wat te denken van de enige echte Roberto Cavalli Vodka?!

Franciacorta DOCG

De wijngeschiedenis van het Franciacorta-gebied, ten zuiden van het Iseomeer, gaat terug tot de achtste eeuw, met dank aan de Benedictijner monniken. Toch is er pas een halve eeuw sprake van een wijnhit. Aan het eind van de vijftiger jaren van de vorige eeuw, experimenteerde de jonge wijnmaker Franco Ziliani in de beroemde kelders van het wijnhuis van Guido Berlucchi.

Exclusieve Italiaanse mousserende bruiswijn

Hij slaagde er in om mousserende wijn te maken volgens de methode champenoise, dus een tweede gisting op de fles, terwijl hij zelf nota bene nooit in de Franse Champagne was geweest. Alsof hij een oliebel aanboorde, zo werd zijn Spumante Pinot della Franciacorta in een mum van tijd enorm beroemd. In 1967 verwierf Franciacorta al haar DOC-status (Denominazione di Origine Controllata) en in 1985 volgde de promotie naar DOCG.

Wat Franciacorta uniek maakt is in eerste instantie het gebied met zijn beperkte omvang en bijzondere ligging voor zijn druiven van Chardonnay, Pinot Nero en Pinot Bianco. Het Iseomeer en de omringende morenen, heuvels en bergen zorgen voor een bijzonder microklimaat met hete dagen en koele nachten. Bovendien is de bodem rijk aan mineralen, wat de Franciacorta veel body geeft en minder zuren.

Ferrari

Drinken en rijden is over het algemeen een slechte combinatie. Toch gaat het bij Ferrari gelijk op. Dat wil zeggen: een fles en auto van topklasse, maar niet tegelijkertijd. De basis voor Ferrari Wines werd gelegd in 1902 door Giulio Ferrari. Hij besloot na een studie in Frankrijk en met wat Franse inspiratie tot de productie van mousserende wijnen in de regio Trentino. Het gebruik van de Chardonnaydruif was in die tijd een primeur in Italië, maar ook een gouden zet. Met recht, want een eeuw na dato geldt Ferrari als de grootste producent van de bubbelwijn in het land. Daarbij zijn er drie troeven; Ferrari Brut (100% Chardonnay uit de regio, aroma: appel en peer), Ferrari Perlé (100% Chardonnay eigen wijngaard, aroma: appel, peer en gebakken brood) en Ferrari Rosé (60% Pinot Noir en 40% Chardonnay).

Cartizze

Exclusieve Italiaanse mousserende bruiswijn

Het is het meest klassieke gebied waar Prosecco vandaan kan komen en toch ‘schenkt’ de Cartizze niet de Prosecco of de Champagne die u gewend bent. Hij is eleganter, lichter mousserend en brengt fruit- en bloemengeuren in de neus en op de tong. Deze exclusieve spumante is gemaakt van de beste proseccodruiven uit het kleine gebied tussen San Pietro, San Stefano en Saccol in het gebied van Valdobbiadene. Door zijn zoetere smaak mag hij overigens ook wat warmer gedronken worden, in het bijzonder als begeleider van heerlijke desserts. Omdat het gebied vrij klein is, worden er jaarlijks slechts 200.000 flessen. Ter vergelijking: Champagne telt 350 miljoen flessen per jaar.

Lees al onze artikelen over Prosecco en Italiaanse wijn.

Lees ook: Hoe wordt Franciacorta wijn gemaakt?

Exclusieve Italiaanse mousserende bruiswijn

Exclusieve Italiaanse mousserende bruiswijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button