NieuwsSmakenUmbriëVakantie

Eurochocolate Perugia opnieuw met voorjaarseditie

Het internationale chocoladefestival Eurochocolate in Perugia, kent ook dit jaar naast de editie in oktober, een festival in maart. 15 maart gaat het spektakel van start in de hoofdstad van de regio Umbrië. 24 maart, net voor Pasen, is al het lekkers op.

In oktober kon je in Perugia al jarenlang je hart ophalen als chocoladefan tijdens Eurochocolate. Na twee jaar zonder festival vanwege de pandemie, konden stad en organisatie geen maand langer wachten. Een tweede editie werd in 2022 een feit én een succes. Het was toen met de vele bezoekers nog een beetje op chocolade-eieren lopen maar dat kwam de chocolademakers in de paastijd niet slecht uit. Iedere bezoeker kreeg een gratis ei!

Eurochocolate Perugia opnieuw met voorjaarseditie
Chocoladekunst in Perugia

De paaseditie speelt zich ook nu weer af rond de Giardini del Frontone in het centrum van de stad. Net als vorig jaar speelt logischerwijs het paasei een hoofdrol en zoals je misschien weet zijn die in Italië soms heel erg groot. Er zit dan ook vaak een cadeautje in verstopt. Dan snap je meteen waar het idee voor de mini-variant vandaan komt. Het Kindersurprise ei werd door het Italiaanse Ferrero een wereldwijd succes.

Rond de tuinen van Frontone is er van alles te doen. Er zijn veel standjes met ambachtelijke chocolatiers uit binnen- en buitenland. Voor het hele gezin zijn er allemaal leuke workshops met chocolade er is een themapark waar het Voedsel der Goden centraal staat.  

Verder zijn er zoals altijd prachtige demonstraties van chocolatiers en patissiers. Op het Piazza Matteotti kan je EggoFatto volgen. Dan zie je het hele proces van het maken van chocolade-eieren. Heb je zelf een cadeautje gekocht dan kan je dat erin laten stoppen!

Koop je een kaartje voor 8 of 10 euro dan krijg je er altijd een lekker ei bij.

Meer info via eurochocolate.com.

Baci Perugiana

De top10 vakantie souvenirs uit Italië

Een Francofiel in onze omgeving die nog onbekend was met de heerlijke Baci-chocolaatjes, meende onlangs een tepel te zien bij de eerste aanblik van de lekkernij! Knarsetandend namen we deze heiligschennis maar voor kennisgeving aan. Op onze redactie eerbiedigen we de geniale uitvinding van Luisa Spagnoli in 1922 wél. De feestmutsen gingen vorig jaar uit de kast want de Baci Perugiana vierden hun 100-jarig jubileum.

Kruidenier Luisa Spagnoli uit Perugia vond het 100 jaar geleden zonde om de kapotte hazelnoten weg te gooien en bedacht een nieuw chocolaatje. Ze vond de creatie niet op een tepel maar op een vuist lijken, en daarom was de naam aanvankelijk cazzotto, vuist(slag). Maar klanten die om een vuistslag of klap vroegen voelde wat ongemakkelijk. ‘Mag ik een kus?’ zou een stuk beter klinken. En zo werd de naam Baci een begrip in Italië en wereldwijd.

Baci Perugiana chocolaatjes bestaan 100 jaar

De fraaie verpakking en het romantische kaartje met mooie liefdesspreuken in ieder doosje, droeg bij aan het succes. De lieve woordjes zouden geïnspireerd zijn op de berichtjes tussen Luisa Spagnoli en haar veertien jaar jongere minnaar Giovanni Buitoni, zoon van de directeur van een chocoladefabriek. Hij zou ook de naam Baci hebben bedacht. Minder romantisch aangelegde historici menen echter dat een slimme marketingman met de briefjes op de proppen kwam in de jaren 30.

De Baci van toen zien er nu nog steeds zo uit en het geheime recept is onveranderd. Maar inmiddels worden er in de fabriek 1.500 per minuut gemaakt. Die worden naar 55 landen geëxporteerd. Jaarlijks gaan er meer dan een miljard kusjes over de toonbank. De fabriek heeft ook nog steeds een goed gevoel voor PR. In 2003 werd een 2,15 meter breed en 7.26 hoog exemplaar gemaakt van bijna 6.000 kilo. Goed voor een plek in het Guinness Book of Records.

Wil je de Baci zelf proeven in Perugia, bezoek dan het fabrieksmuseum Casa del Cioccolato Perugina®. Een passend uitje met je geliefde!

Eurochocolate Perugia opnieuw met voorjaarseditie

Eurochocolate Perugia opnieuw met voorjaarseditie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button