CaffèNieuwsSmaken

Espresso misschien immaterieel erfgoed

De Italiaanse staatssecretaris van landbouw Gian Marco Centinaio gaat een poging doen om espresso op de lijst van het UNESCO Immaterieel Erfgoed te krijgen.

Centinaio liet deze week weten dat de regering een bid heeft uitgebracht. “Koffie is veel meer dan een eenvoudige drank in Italië,” zei Centinaio. “Het is een historisch gebruik in heel het land, een integraal onderdeel van onze nationale identiteit maar ook een uniek sociaal ritueel”. Centinaio wist al te vertellen dat hij zeker is dat het Nationaal UNESCO comité akkoord geeft op het verzoek. 31 maart wordt dan het officiële bid naar UNESCO in Parijs gestuurd.

In 2014 deed een alliantie van 20 Italiaanse koffiebranders en fabrikanten van espressomachines al een poging om op de lijst te komen maar die slaagde niet. Het argument dat Turkse koffie destijds al op de lijst stond maakte nog niet genoeg indruk.

Espresso steeds duurder

Espresso misschien immaterieel erfgoed

Lang was de prijs van maximaal 1 euro voor een espresso heilig in Italië maar dat is aan het verschuiven. Alle grondstoffen stijgen in prijs zo ook de koffiebonen. In Noord-Italië wordt daarom al 1,10 of 1,20 in de bars gerekend. Dat is overigens nog goedkoop in vergelijking tot de 2 euro die restaurateurs bij de hotspots voor toeristen rekenen, tot grote ergernis van veel Italianen. In Zuid-Italië zijn de prijzen gemiddeld het laagst.

Meer immaterieel erfgoed van Italië

Espresso is niet het eerste immaterieel erfgoed van Italië op de lijst. in 2021 was de eervolle vermelding er al voor de truffeljacht en daarvoor voor het Siciliaanse poppenspel (2008), de tenorzang (2000), het Mediterraans dieet (2010), de vioolbouw uit Cremona (2012), Katholieke processies met grote op de schouders gedragen beelden (2013) en de Napolitaanse pizzabakkers (2017). Ook het in Italië en andere landen gebruikelijke Transhumance kreeg een plek op de lijst (2020).

Materiële Werelderfgoedlijst

Het gaat in dit bericht dus over het immateriële erfgoed van de Unesco. De lijst het materieel erfgoed is nog wat bekender. Italië heeft daar de meeste noteringen van alle landen. Bekijk hier de lijst om af te vinken!

Koffiebranders

Italië staat wat betreft het aantal koffie-exporteurs in de top van de internationale ranglijst. Meer dan 700 branderijen exporteren voor zo’n 2,6 miljard euro. Lavazza is de grootste en verder domineren Segafredo, Kraft Jacobs Suchard, Illycaffè en Café do Brasil de markt.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button