Kunst & CultuurKunst, film, muziekNieuws

Escher in Italië en Baarn vanaf 17 augustus

Paleis Soestdijk in Baarn is vanaf morgen, 17 augustus, het decor van een bijzondere Escher-tentoonstelling, waarbij Italië een belangrijke rol speelt. Demissionair minister Schippers opende de expositie vandaag.

De kunstenaar, bekend van zijn wiskundige litho’s en onmogelijke figuren, woonde 13 jaar in Italië en beleefde ook daar een vruchtbare periode. Hij schilderde er vooral landschappen en planten. Toen Mussolini er de macht greep, verhuisde het gezin Escher naar Zwitserland en enkele jaren later naar Baarn.

Morano in Calabrië

Il Giornale bezocht ooit het stadje Morano in Calabrië en begreep toen goed waarom Escher er door gefascineerd was. Wie de structuur van het stadje bekijkt ziet dat terug in het specifieke lijnenspel en het driedimensionale karakter van veel van zijn werk. De bijna wiskundige manier waarop de kubusvormige huizen tegen de berg aan zijn geplakt bewoog de kunstenaar tot het maken van schetsen en later een houtsnede van het stadje. Zie de afbeeldingen onderaan dit artikel.

Escher maakte echter meer schitterende herinneringen aan zijn tocht door Calabrië. Hij legde onder andere zijn bezoek aan Fiumara, Tropea en Rocca Imperiale vast in zijn schetsen en houtsneden.

De expositie ‘Wandelingen in de tijd, van Italië naar Baarn’ voert bezoekers mee langs tientallen kunstwerken, maar toont ook een persoonlijke collectie privéfoto’s. Tijdens de expositieperiode worden speciale workshops georganiseerd.

UPDATE: Wegens grote belangstelling wordt de tentoonstelling voor de tweede keer verlengd tot 3 maart 2013.

Informatie: www.paleissoestdijk.nl

Het stadje Morano in Calabrie Zuid Italie
Het stadje Morano in Calabrië, Zuid Italië
De houtsnede van Escher van Morano in Calabrië
De houtsnede van Escher van Morano in Calabrië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button