CampaniëKunst & CultuurKunst, film, muziekNapelsNieuwsRegio'sStedenVakantie

Erotische kunst in Pompeï

Pompeï opent 14 april een tentoonstelling over de soms weinig onthullende erotische fresco’s die de gebouwen in de oude stad sieren.

In het grote Gymnasium is er speciale aandacht voor het artistieke bloot dat alom vertegenwoordigd was in de Romeinse cultuur. Volgens de directeur van het park is de erotiek op de wanden in veel vertrekken vaak omgeven door schaamte. In het verleden werden wanden vaak bedekt als hoogwaardigheidsbekleders Pompeï bezochten. Het doel van deze expositie is om bezoekers meer uit te leggen over de culturele en sociologische achtergronden van dit type kunst.

Erotische kunst in Pompeï

“Deze afbeeldingen hadden helemaal geen seksuele intenties. Ze vereerden juist de speciale relatie van Rome met de Grieken. In Rome en ook in Pompeï sprak de elite de Griekse taal en Griekse (klein)kunst speelde een belangrijke rol, bijvoorbeeld in de theaters. De Griekse mythologie en bijbehorende blote figuren werd als een teken van verfijning gezien, hoogstaande cultuur”.

De tentoonstelling is ook een eerbetoon aan vruchtbaarheidsgod Priapus (zie foto boven), de god van de fallus. Hij is vaak op muurschilderingen te zien met een enorm opgericht mannelijk lid. Priapus kwam ook vaak voor in komische en stoute gedichten.

De werken met toelichting zijn vanaf 14 april te zien. Meer info op de website van Pompeï.

Pompeï

Het stadje Pompeï bestaat al vanaf 700 jaar voor Christus. vanaf de 4e eeuw voor Christus viel het onder Romeinse bewind. Het werd daarna een belangrijke haven voor Rome. In augustus van het jaar 79 werden verschillende aardbevingen gevoeld en een paar dagen later barstte op 24 augustus de vulkaan Vesuvius uit, waarbij de top van de vulkaan explodeerde. Pompeï met zijn 10.000 bewoners werd begraven onder het stof en de as.

Budgettip

Als afsluiter nog even een budgettip. De eerste zondagen van de maand is Pompeï gratis toegankelijk. Dit jaar (2022) is dat onder andere 3 april, 1 mei, 5 juni, 3 juli, 7 augustus en 4 september. Op deze dagen zijn ook heel veel andere musea zonder kosten te bezoeken. Lees meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button