Kunst & CultuurKunst, film, muziekNieuws

Erik van Muiswinkel onderzoekt Italiaanse humor

Cabaretier Erik van Muiswinkel dook drie jaar geleden voor het programma Grenzen aan de grap in de wereld van de Italiaanse humor. Hij vroeg zich af: “Hebben Italianen hetzelfde gevoel voor humor als wij? Waar gaan in Italië de grappen over? Waar lachen ze om? En waar haken ze af? Wat kan wel en wat mag niet, in theater en op televisie”

In het programma bezoekt hij Italiaanse cabaretiers en gaat met hen in gesprek over het Italiaanse gevoel voor humor en wat dat zegt over de landsaard. Hij ontmoet onder meer Sabina Guzzanti, de strijdlustige Italiaanse cabaretière die na haar persiflage van Berlusconi van de Italiaanse tv werd geweerd. Hij werd verbannen naar de theaters.

Verschillen en overeenkomsten

Ook bezoekt Van Muiswinkel een optreden van de populaire typetjesmaker Marco Marzocca, die vanwege zijn religieuze achtergrond bepaald niet kan lachen om een fragment van Theo Maassen, die Jezus aan het kruis liefkoost.

Bij een voorstelling van de rechtse cabaretier Antonio Giuliani, merkt Van Muiswinkel dat er behalve grote verschillen ook veel overeenkomsten zijn tussen Nederlandse en Italiaanse grappenmakers.

Erik van Muiswinkel onderzoekt Italiaanse humor
Cabaretière Veronique Sodano is nog tot eind mei te zien met Zet je Schrap

Cabaretière Veronique Sodano

Iemand die de humor van beide culturen combineert is Veronique Sodano. Deze in Rome geboren cabaretière is half Italiaans. Ze groeide op in Delft en treedt al jaren op. Haar leggen de nadruk op Italiaanse en Nederlandse thema’s. Ze is nog tot eind mei te zien met haar programma Zet je schap. Voor speeldata zie: www.veroniquesodano.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button