NieuwsRegio'sStedenVakantieVenetiëVeneto

Entree betalen voor Venetië weer uitgesteld

Het plan om entreetickets te verkopen voor toegang tot Venetië is opnieuw uitgesteld en aangepast. De gemeenteraad van Venetië wil het plan pas in 2024 invoeren en voor maar een beperkt aantal dagen per jaar. Ook zal het systeem eerst nog proefdraaien.

Het was vorig jaar wereldnieuws. Een bezoek aan Venetië ging geld kosten. Na de stille periode tijdens de pandemie was het overtoerisme weer helemaal terug in de stad. De gemeente presenteerde een plan om entree te heffen, om zo vooral het moment dat de mensenmassa’s komen beter te kunnen reguleren. Met name de onverwachte en grote toeloop op bepaalde dagen in het jaar, leidt tot problemen in de stad. Te veel mensen in de smalle straten leidt bijvoorbeeld tot veiligheidsrisico’s. De stad ziet liever toeristen die een langer verblijf boeken dan dagjesmensen.

Discussie

Het voornemen leidde tot gigantische discussies in de stad en het land. Ten eerste wilde zo’n beetje iedereen een vrijstelling. Bewoners, hoteliers voor hun gasten, uitbaters van campings in de omgeving en ga zo maar door. Ten tweede was het plan een enorme technische uitdaging want hoe sluit je de stad helemaal af? Verder kost een nieuw en ingewikkeld reserveringssysteem miljoenen aan geld en zeeën aan tijd. Ook komt men er maar niet uit voor welke periode de entree dan precies moet gelden. Tot slot kleefden er ook nog allerlei juridische uitdagingen aan het plan.

Nieuw plan vanaf 2024

Het voornemen is nu om per 2024 entree te gaan heffen maar alleen voor een beperkt aantal dagen per jaar. 15 à 20 dagen per jaar is het idee. Dat liet burgemeester Luigi Brugnaro deze week weten na de gemeenteraadsvergadering. Een kaartje zou 3, 8 of 10 euro moeten gaan kosten, afhankelijk van de drukte. Daarvoor krijg je dan wel weer korting op musea en andere attracties.

Voor welke dagen je dan precies een kaartje moet reserveren en hoe veel dat gaat kosten wordt mogelijk in de loop van dit jaar duidelijk. Het zou ons echter niet verbazen als het hele plan alsnog wordt afgeblazen.

Update: 12 september 2023 meer nieuws

De gemeenteraad heeft aangekondigd om in 2024 toch echt het plan te willen invoeren. Te beginnen met een test op verschillende feestdagen. 12 september zou het hele plan worden gepresenteerd.

13 september 2023: Het plan wordt definitief uitgevoerd. Lees meer.

Beter verdelen van de stroom

Entree betalen voor Venetië weer uitgesteld

Er is veel weerstand tegen het plan. Volgens sommigen ligt de oplossing in het beter verdelen van de mensen over de stad. Nu loopt iedereen zo’n beetje dezelfde route. In zijstraatjes is het vaak nog opmerkelijk stil. Door mensen simpelweg een andere kant op te sturen kan al veel drukte worden verdeeld. Maar ja, dat is weer tegen het zere been van sommige winkeliers.

Venetië probeert al jaren de groeiende stroom bezoekers te reguleren. Drastische maatregelen zijn onvermijdelijk volgens het stadsbestuur. Met de entreetickets wil de stad de bezoekersaantallen terugbrengen tot maximaal vijftigduizend per dag.

Lees ook: parkeren in Venetië

Entree betalen voor Venetië weer uitgesteld

Entree betalen voor Venetië weer uitgesteld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button